41 procent consumentenvuurwerk afgekeurd door inspectie, veel meer dan vorig jaar

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft bij haar jaarlijkse keuring 41 procent van het geteste consumentenvuurwerk afgekeurd omdat het niet veilig genoeg is om verkocht te worden. Dat is meer dan vorig jaar, toen ging het om 21 procent. Vuurwerkimporteurs moeten er nu voor zorgen dat de afgekeurde producten van de markt verdwijnen en worden vernietigd.

Bij de test richt de ILT zich op „de meest risicovolle producten” in de categorie consumentenvuurwerk die in Nederland tussen 28 december en oudejaarsdag op legale wijze in de verkoop gaan. Maar veel van dat vuurwerk is dus niet veilig. De inspectie zag onder andere vuurwerk met een risico op „omvallen”, vroegtijdige explosies en „effecten buiten de veiligheidscirkel van 8 meter”.

„De bijzonder hoge afkeur dit jaar baart ons echt zorgen”, zegt Reinder Auwema, hoofd-vuurwerk bij de ILT, op de website van de inspectie. Volgens de inspectie wordt door sommige importeurs op veiligheid bezuinigd om winstmarges te vergroten. „Calculerend gedrag”, aldus Auwema, dat voor „onnodige risico’s” zorgt voor de consument.

Auwema vindt het extra wrang dat ook de kwaliteit van vuurwerk van importeurs die bij de Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN) zijn aangesloten te wensen over laat. „De vuurwerksector heeft genoeg kennis en kunde in huis om ervoor te zorgen dat het vuurwerk veilig is”, aldus Auwema. „Pak die verantwoordelijkheid dan ook”.

Branche begrijpt er „helemaal niets” van

De BPN begrijpt „helemaal niets” van de uitslag van de vuurwerkkeuring, aldus voorzitter van de branchevereniging Leo Groeneveld tegen persbureau ANP. Hij heeft het idee dat de ILT strenger is gaan testen, terwijl het vuurwerk dit jaar volgens hem juist veiliger is dan voorgaande jaren. „In de fabrieken in China zijn betere testmethodes”, meent de branchevoorzitter. Ook zou er sprake zijn van een „gentlemen’s agreement” met vuurwerkimporteurs om de „stabiliteit van vuurwerk te verbeteren”.

De ILT heeft heeft 74 vuurwerkproducten afgekeurd. Het gaat daarbij onder andere om traditionele sierpotten, maar ook ‘compounds’, vuurwerkshows uit één doos die voor honderden euro’s over de toonbank gaan.