Helemaal zeker weet Rome niet of er straks echt dertig miljoen bezoekers komen, maar de Eeuwige Stad bereidt zich alvast wel zo goed mogelijk voor op een volkstoeloop tijdens het Heilig Jaar. En daar zijn niet alle Romeinen even blij mee.
Zo kregen de toeristische gidsen van het Colosseum te horen dat zij hun rondleiding tot 75 minuten moeten beperken. Het tijdslot moet een betere doorstroming van bezoekers garanderen. „Maar wij zijn verhalenvertellers, en 75 minuten is niet genoeg voor een kwaliteitsvol bezoek”, protesteerde tourgids Francesco Cecilia begin december, tijdens een manifestatie van gidsen.
Lees ook
Rome gooit zijn heilige deuren open voor de start van het jubeljaar
Ook andere Romeinen mopperen al maanden dat het zo langverwachte jubeljaar – eens in de 25 jaar – hen veel overlast bezorgt. De Italiaanse hoofdstad ligt er als één grote bouwplaats bij, met dagelijks verkeersinfarcten terwijl de stad al kampt met mobiliteitsproblemen.
„Meer dan duizend projecten in de stad creëren ongemak, ik woon hier zelf ook”, erkent Mariano Angelucci, gemeenteraadslid namens de centrumlinkse Democratische Partij van burgemeester Roberto Gualtieri, tijdens een gesprek op het stadhuis. Rome organiseert het jubeljaar samen met het Vaticaan, en heeft een speciale ‘jubelcommissie’ opgericht, waarvan Angelucci de ondervoorzitter is, en die toezicht houdt op de werkzaamheden voor het jubeljaar.
Die worden gefinancierd met geld uit heel wat potjes: het post-coronaheropbouwfonds Next Generation EU en andere Europese fondsen, de gewone begroting van de stad Rome, en speciale fondsen van de Italiaanse overheid. „De directe en indirecte investeringen opgeteld gaat het om 10 miljard euro”, zegt Angelucci.
Maar in plaats van opgetogen te zijn over de ambitieuze vernieuwingsoperatie drijven de Romeinen liever de spot met de schijnbaar eeuwig durende werkzaamheden in hun Eeuwige Stad. De populaire comedian Maurizio Crozza imiteerde onlangs burgemeester Roberto Gualtieri, die in Crozza’s parodie benadrukt dat „toch al drie van de 204 meest essentiële bouwprojecten zijn afgewerkt” – het filmpje ging viraal.
Het stadsbestuur houdt vol dat de belangrijkste werkzaamheden wel degelijk klaar zijn voor het einde van het jaar. De meest symbolische bouwplek is Piazza Pia: het is een nieuw plein, zeer dicht bij het Vaticaan, dat voortaan de Engelenburcht, de Via della Conciliazione (de brede straat die uitkomt op het Sint-Pietersplein) en het Sint-Pietersplein zelf met elkaar verbindt. Eronder komt een nieuwe tunnel voor een vlotter verkeer.
/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data125129094-15ebcb.jpg|https://images.nrc.nl/dtE7p3K_BMWr2gj5HerhZrWCM0w=/1920x/filters:no_upscale()/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data125129094-15ebcb.jpg|https://images.nrc.nl/rXBZYToAFVIcHvkI44SmwQPqYcE=/5760x/filters:no_upscale()/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data125129094-15ebcb.jpg)
Verder is het plein voor het centraal station Termini aangepakt, net als de verloederde grasvlakte voor de pauselijke basiliek van Sint-Jan van Lateranen. Dat wordt een plein met fonteinen die in de grond kunnen verdwijnen, zodat het jaarlijkse druk bijgewoonde concert op de dag van de Arbeid (1 mei) er opnieuw kan doorgaan.
Ook het metronetwerk werd gemoderniseerd – waardoor de drukke metrolijn A, die door het hele centrum leidt, lange tijd al om 21 uur ’s avonds op slot moest – in Rome nog zo’n grote bron van ongenoegen. „De verouderde sporen dateerden al uit 1979 – we móesten ze vervangen”, benadrukt raadslid Angelucci.
Flink duurder
Er is niet alleen het gemopper om de bouwwoede. De Romeinen vrezen ook dat alles tijdens het jubeljaar ook flink duurder wordt, terwijl je nu nog voor een heel redelijke prijs lekker kunt uit eten. Een consumentenactiegroep vraagt restaurants de typische pasta carbonara straks niet boven 12 euro te prijzen.
Ook het stadsbestuur probeert de prijzen onder controle te houden. „We werken aan een protocol met een aantal restaurants die vaste menu’s tegen redelijke prijzen zullen aanbieden”, zegt raadslid Angelucci. Om pelgrims, die doorgaans goedkopere kamers zoeken, te laten overnachten, opent de stad voor hen ook speciaal twee nieuwe hotels, die na het Heilig Jaar als jeugdherberg zullen worden gebruikt.
Rome-reizigers zijn gewaarschuwd: als straks het jubeljaar begint en de belangrijkste projecten achter de rug zijn, is de hinder nog niet voorbij. Piazza Venezia, het plein met het iconische balkon van waarop Benito Mussolini sprak, wordt nog tot 2033 door grote cilinders ontsierd, onderdeel van de aanleg van een nieuw metrostation en ondergronds archeologisch museum. „Onze stad staat in de steigers”, beaamt Angelucci. „Het is dan ook de grootste en meest ambitieuze stadsvernieuwing in decennia tijd.”
De mopperende Romeinen wordt nog wat meer geduld gevraagd, en neem dat gerust letterlijk: in metrostation ‘Spagna’ hangen posters op met de sussende boodschap ‘Poi sarà migliore’ – het wordt straks beter…
/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data125129022-30ed22.jpg|https://images.nrc.nl/Tnfpb9-QzWpTiV-FV0OUMXiXkEg=/1920x/filters:no_upscale()/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data125129022-30ed22.jpg|https://images.nrc.nl/R79Y7pxrQ3CrQj9GgEXiw7k_P7c=/5760x/filters:no_upscale()/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data125129022-30ed22.jpg)
