Bijna 1.700 boeren melden zich aan voor uitkoopregeling

Zo’n 1.700 boeren hebben zich aangemeld om hun bedrijf te laten uitkopen door de overheid. Dat blijkt uit cijfers die de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), die de regelingen uitvoert, maandag heeft gepubliceerd. Afgelopen vrijdag sloot de aanmelding voor twee van deze regelingen.

Van de bijna 1.700 aanmeldingen komen 920 van piekbelasters. Voor hen geldt een speciale regeling. Deze grote uitstoters van stikstof hebben de grootste invloed op kwetsbare natuur. De overheid heeft 3.000 bedrijven in beeld als piekbelaster.

Voor bedrijven die minder stikstof uitstoten geldt een bredere stoppersregeling, waarvan de inschrijving vorig jaar al sloot. Hiervoor kwamen in totaal 665 aanvragen binnen. Voor een regeling voor kleinere sectoren waren dat er 104.

De regelingen zijn door het kabinet Rutte-IV in het leven geroepen om de veestapel te laten krimpen. Zo moet stikstofruimte vrijkomen voor stilgelegde bouwprojecten en natuurherstel.

Hoe groot de stikstofuitstoot van de betreffende veehouders precies is, valt nog niet te zeggen. RVO vermeldt geen percentages. Daarmee blijft onduidelijk of de aangemelde bedrijven grote of kleine uitstoters zijn. Het gros van de aanmeldingen bestaat uit varkenshouders en melkveehouders – veelal uit Noord-Brabant, Gelderland en Limburg.

De aanvragen worden beoordeeld door RVO. Van de overheidsinstantie ontvangen boeren een uitkoopovereenkomst. Ze krijgen een half jaar om deze te ondertekenen. Volgens RVO hebben 916 veehouders inmiddels hun handtekening gezet onder de overeenkomst, onder wie bijna vijfhonderd piekbelasters.

Nog niet alle aanvragen zijn beoordeeld. Het duurt nog een half jaar voordat definitief bekend is hoeveel boeren gebruikmaken van de regelingen. Het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur gaf eerder aan te verwachten dat zo’n 65 procent van de aanvragers daadwerkelijk wordt uitgekocht.


Lees ook

Van de boeren die de natuur het meest belasten, willen er maar heel weinig uitgekocht worden

Kalverhouder Jan van de Brink (41) begint met het geld van de uitkoopregeling  een christelijke boekhandel.