Biden zet terdoodveroordeling 37 gevangenen om in levenslang

De Amerikaanse president Joe Biden heeft vlak voor het einde van zijn ambtstermijn de terdoodveroordeling van 37 gedetineerden omgezet in een onvoorwaardelijke levenslange gevangenisstraf. Dat schrijven internationale media, waaronder The Guardian, maandag. Het is gebruikelijk dat Amerikaanse presidenten aan het einde van hun termijn gratie verlenen aan veroordeelden.

Biden neemt het besluit om te voorkomen dat zijn opvolger Donald Trump de doodsvonnissen kan laten voltrekken. De Republikein is een voorstander van de doodstraf. Als president liet Trump meer mensen ter dood brengen dan de tien presidenten ervoor samen, meldt The Guardian.

Als senator was Biden nog een voorstander van de doodstraf, maar sinds zijn presidentscampagne van 2020 pleit hij tegen doodsvonnissen. De Democraat zegt de „moordenaars” te veroordelen, maar is er „meer dan ooit” van overtuigd dat de doodstraf op federaal niveau gestopt moet worden, vanwege mogelijk onterechte straffen en raciale ongelijkheid.

Gratie aan 1.500 veroordeelden

Door Bidens besluit blijven er drie terdoodveroordeelden op federaal niveau over. De misdaden van het drietal werden te ernstig bevonden voor gratie. Dzhokhar Tsarnaev pleegde een aanslag tijdens de Boston Marathon in 2013, Dylann Roof schoot negen zwarte kerkgangers dood in 2015 en Robert Bowers doodde elf gelovigen na het bestormen van een synagoge in 2018.

Eerder deze maand verleende Biden al gratie aan een recordaantal van 1.500 veroordeelden van geweldloze misdrijven, zoals het bezit van verboden verdovende middelen. Ook voorkwam de president dat zijn 54-jarige zoon Hunter Biden eventueel naar de gevangenis had gemoeten vanwege de illegale aanschaf van een vuurwapen en belastingontduiking. Critici vonden dat de president zich schuldig maakte aan nepotisme door de straf van zijn zoon kwijt te schelden.