Zoektocht naar mysterieuze verdwijning MH370 krijgt tien jaar na dato een derde kans

En nieuw hoofdstuk in wat ook wel het grootste mysterie in de geschiedenis van de luchtvaart wordt genoemd: tien jaar na de verdwijning van vlucht MH370 van Malaysia Airlines wordt de zoektocht naar het toestel hervat. Dat heeft de Maleisische minister van Transport, Anthony Loke, vrijdag gezegd. Een bedrijf dat onderwateronderzoek doet met onbemande vaartuigen, Ocean Infinity, gaat zoeken in een nieuw gedeelte van de Indische Oceaan, nadat het eerder al twee mislukte zoekpogingen deed. Alleen als het bedrijf het vliegtuig weet te lokaliseren, of onderdelen daarvan, zal het 70 miljoen Amerikaanse dollar ontvangen, liet Loke weten.

Het vliegtuig van Malaysia Airlines verdween op 8 maart 2014, met 227 passagiers en 12 bemanningsleden aan boord. Het toestel was onderweg van Kuala Lumpur naar Beijing toen het plotseling van de radar verdween. Volgens officiële onderzoeken is het vliegtuig afgeweken van zijn originele route, richting het zuiden. Ondanks verwoede internationale zoekpogingen werd het toestel nooit gevonden. Waar het vliegtuig precies zou moeten liggen is ook niet bekend. Een paar losse wrakstukken spoelden aan op verschillende plekken langs de kust van Afrika en een paar eilanden in de Indische oceaan.

‘Nieuwe data over locatie’

Volgens Loke heeft het ministerie zich gebogen over nieuwe data van verschillende experts, die zouden kunnen wijzen op de locatie van het vliegtuig. „Ons team heeft die informatie bestudeerd en acht het geloofwaardig”, zei Loke. Ocean Infinity zag op basis van die data nieuwe mogelijkheden voor een zoektocht en zal op de zeebodem een gebied van zo’n 15.000 vierkante kilometers uitkammen. Dat is een aanzienlijk kleiner gebied dan een vorige, gezamenlijke zoekpoging van Maleisië, Australië en China, toen zo’n 120.000 vierkante kilometers werden onderzocht.

Volgens een vuistdik rapport over de verdwijning van MH370, verschenen in 2018, zijn er aanwijzingen dat de software van het vliegtuig opzettelijk gemanipuleerd is om van de route af te wijken. Wie daar verantwoordelijk voor zou zijn, en wat er verder precies is gebeurd, is nooit ontdekt. Daarvoor zijn meer brokstukken van het vliegtuig nodig. Vanwege het gebrek aan antwoorden geeft de verdwijning van MH370 al tien jaar lang zuurstof aan allerlei complottheorieën. Zo zou het toestel gekaapt zijn en op een eilandje in de Indische Oceaan staan, of ergens in Kazachstan.