Bij een 93-jarige patiënte leg ik als huisarts de tweewekelijkse visite af. Ze ligt met griep op bed, de krant op schoot. Elke visite krijg ik dezelfde vragen: „Hoe is uw werkweek?” „Best druk, maar we doen ons best.”
„Wie helpt u dan thuis met de kindjes?” „Mijn lieve (schoon)ouders die oppassen”.
En dan: „Ook een man, dokter?” „Jazeker, een heel knappe”, zeg ik gekscherend. „Het is een zegen dat hij het met me uithoudt!”
„Dat is niet zo moeilijk, dokter.” Ik kijk gevleid op. „U bent nooit thuis!”
Lezers zijn de auteurs van deze rubriek. Een Ikje is een persoonlijke ervaring of anekdote in maximaal 120 woorden. Insturen via [email protected]
In Wat houdt ons tegen? duiken journalisten Jeroen Smit, Jaap Tielbeke en Daphné Dupont-Nivet in de wereld van grote klimaatvervuilers. In de slotaflevering van dit seizoen gaat het over de toenemende klimaatkloof. Klimaatverandering raakt ons allemaal, maar hoe hard hangt maar net van je situatie af. In een slecht geïsoleerde woning heb je meer last van hittegolven en hoosbuien dan in een groene villa. Terwijl over het algemeen geldt: hoe rijker, hoe vervuilender. Dat maakt de klimaatcrisis zo onrechtvaardig: mensen die het minst bijdragen aan de opwarming van de aarde hebben er het meeste last van. En ondertussen profiteren vooral rijkere Nederlanders van de duurzaamheidssubsidies. De vervuiler betaalt niet, maar wordt beloond. Wat houdt ons tegen om deze situatie eerlijker te maken?
André Waardenburg
Piratenavontuur in de ruimte
Deze nieuwe Star Wars-serie gaat over een groepje kinderen die worden meegesleept in een piratenavontuur. Wim, Fern, KB en Neel wonen op de vreedzame planeet At Attin. Wim is ongelukkig thuis, Fern worstelt met een moeder met hoge verwachtingen. Dan vinden ze het wrak van een ruimteschip. Eenmaal aan boord gaat de motor aan en komt het viertal per ongeluk op een piratenplaneet terecht. Daar blijkt dat niemand gelooft dat At Attin echt bestaat – de planeet is een fabeltje, deel van een mythe over een grote schat. De mysterieuze Jod Na Nawood (Jude Law) schiet de kinderen te hulp. Maar is hij wel te vertrouwen? Skeleton Crew is hartstikke leuk als kerstuitstapje voor kinderen. Voor volwassen Star Wars-fans valt er minder te halen.
Len Maessen
Menselijk rollenspel uit Japan
De meest recente game van de geroemde regisseur van Final Fantasy, die in 2003 een eigen studio opende. Fantasian verscheen eerder al op abonnementsdienst Apple Arcade, maar is nu te spelen op spelcomputers. Het is een traditioneel Japans rollenspel: je bent een held die met geheugenverlies wakker wordt en het lot van de wereld op zijn schoot geworpen krijgt. Gevechten kun je opsparen, zodat je rustig de wereld kan verkennen en pas later tientallen vijanden tegelijk moet bevechten. Bijzonder zijn de omgevingen, fysieke diorama’s die zijn gefotografeerd en in het spel geplaatst. Het zorgt dat Fantasian persoonlijker en menselijker aanvoelt dan de doorgaanse CGI-game. Dat de soundtrack afkomstig is van de geroemde Final Fantasy-componist Nobuo Uematsu is de kers op de taart.
Len Maessen
Klassieke kerst op de radio
Het traditionele kerstevenement van radiozender NPO Klassiek komt rechtstreeks vanuit de Jacobikerk in Utrecht. Het Groot Omroepkoor onder leiding van Benjamin Goodson wordt bijgestaan door het Nymphéas Trombone Quartet en harpist Joost Willemze. Een feestelijke avond met muziek van Von Bingen, Pärt, Bach én bekende kerstliederen. Het publiek mag meezingen!
Tijdens het Zondagmiddagconcert van AVROTROS staat het Weihnachtsoratorium van Bach centraal. Het Rotterdams Philharmonisch Orkest en het Laurens Collegium onder leiding van Reinhard Goebel voeren dit meesterwerk uit met een indrukwekkende solistencast. En als u behoefte heeft aan een klassieke ‘touch’ bij het kerstdiner kunt u terecht op de site van NPO Klassiek. Hier zijn allerlei kerstspeellijsten te vinden. Daar is alles te vinden voor een klassieke kerst, van speellijsten met kersthits, kalme klassieke kerstmuziek en een videospeellijst met idyllische sneeuwtaferelen en klassieke muziek.
Babs Gons, Dichter des Vaderlands en spoken-word-artiest, weet met haar woorden te raken en te inspireren. Ze bracht meerdere dichtbundels uit en gelooft in de kracht van poëzie: „Een gedicht is misschien net even die zachte noot die iemand nodig heeft.” Samen met Pieter van der Wielen duikt ze in de wereld van taal en de impact ervan: „Als je ervoor kiest bepaalde taal te gebruiken, heeft dit invloed op hoe je in de wereld staat.” Ze vertelt over die ene zomer waarin haar leven op z’n kop werd gezet: haar vader stierf, zij werd uitgeroepen tot Dichter des Vaderlands, én ze kreeg borstkanker. Maar ook toen hielp de poëzie haar. Nu brengt ze dichters bij elkaar om met poëtische protesten aandacht te vragen voor belangrijke gebeurtenissen in de wereld. En ze vertelt over de vrouwelijke schrijvers, kunstenaars en componisten die herontdekt worden, nadat hun stemmen waren weggevaagd.
Heeft u vragen, suggesties of ideeën over onze journalistiek? Mail dan naar onze ombudsman via [email protected].
En nieuw hoofdstuk in wat ook wel het grootste mysterie in de geschiedenis van de luchtvaart wordt genoemd: tien jaar na de verdwijning van vlucht MH370 van Malaysia Airlines wordt de zoektocht naar het toestel hervat. Dat heeft de Maleisische minister van Transport, Anthony Loke, vrijdag gezegd. Een bedrijf dat onderwateronderzoek doet met onbemande vaartuigen, Ocean Infinity, gaat zoeken in een nieuw gedeelte van de Indische Oceaan, nadat het eerder al twee mislukte zoekpogingen deed. Alleen als het bedrijf het vliegtuig weet te lokaliseren, of onderdelen daarvan, zal het 70 miljoen Amerikaanse dollar ontvangen, liet Loke weten.
Het vliegtuig van Malaysia Airlines verdween op 8 maart 2014, met 227 passagiers en 12 bemanningsleden aan boord. Het toestel was onderweg van Kuala Lumpur naar Beijing toen het plotseling van de radar verdween. Volgens officiële onderzoeken is het vliegtuig afgeweken van zijn originele route, richting het zuiden. Ondanks verwoede internationale zoekpogingen werd het toestel nooit gevonden. Waar het vliegtuig precies zou moeten liggen is ook niet bekend. Een paar losse wrakstukken spoelden aan op verschillende plekken langs de kust van Afrika en een paar eilanden in de Indische oceaan.
‘Nieuwe data over locatie’
Volgens Loke heeft het ministerie zich gebogen over nieuwe data van verschillende experts, die zouden kunnen wijzen op de locatie van het vliegtuig. „Ons team heeft die informatie bestudeerd en acht het geloofwaardig”, zei Loke. Ocean Infinity zag op basis van die data nieuwe mogelijkheden voor een zoektocht en zal op de zeebodem een gebied van zo’n 15.000 vierkante kilometers uitkammen. Dat is een aanzienlijk kleiner gebied dan een vorige, gezamenlijke zoekpoging van Maleisië, Australië en China, toen zo’n 120.000 vierkante kilometers werden onderzocht.
Volgens een vuistdik rapport over de verdwijning van MH370, verschenen in 2018, zijn er aanwijzingen dat de software van het vliegtuig opzettelijk gemanipuleerd is om van de route af te wijken. Wie daar verantwoordelijk voor zou zijn, en wat er verder precies is gebeurd, is nooit ontdekt. Daarvoor zijn meer brokstukken van het vliegtuig nodig. Vanwege het gebrek aan antwoorden geeft de verdwijning van MH370 al tien jaar lang zuurstof aan allerlei complottheorieën. Zo zou het toestel gekaapt zijn en op een eilandje in de Indische Oceaan staan, of ergens in Kazachstan.