Zorgplicht voor alle ongedocumenteerden? De ambtenaren weten het niet. ‘Heel lastig voor ons om namens de minister te redeneren’

Opnieuw heeft zich een grote stoet mensen verzameld in de rechtbank. De locatie dit keer: Utrecht. Advocaat Pim Fischer staat daar deze woensdag voor de derde keer in twee weken een groep ongedocumenteerden bij. Honderdvijf om precies te zijn. De reden: minister Marjolein Faber (PVV) stopt per 1 januari de subsidie voor de noodopvang voor ongedocumenteerde daklozen, de bed-bad-broodregeling, formeel de Landelijke Vreemdelingen Voorziening (LVV). Rechter Van Weel buigt zich deze zitting over de vraag of de minister de LVV in Utrecht mag sluiten.

Nee, vindt advocaat Fischer. De deelnemers van de LVV zouden geen motivering hebben gekregen van minister Faber toen zij hoorden dat zij per 1 januari op straat komen te staan. Ook zou zij überhaupt geen motivering hebben gegeven voor het besluit met de opvang te stoppen. Dat mag volgens hem niet. Belangrijker: volgens Europees recht is er een zorgplicht. De Nederlandse overheid is verplicht om basale opvang te bieden, ook aan mensen zonder verblijfspapieren. De bed-bad-broodregeling is daarom volgens hem geen goeddoenerij, maar noodzakelijk.

Zorgplicht

„Bent u het eens met het bestaan van een zorgplicht voor ongedocumenteerden?”, vraagt de rechter aan de ambtenaren van de gemeente Utrecht, die de minister vertegenwoordigen. Dat zijn ze, maar ook zonder bed-bad-broodregeling wordt volgens hen aan die plicht voldaan. Er is namelijk een vrijheidsbeperkende locatie (vbl) voor mensen die willen meewerken aan terugkeer naar hun land van herkomst.

Kán iedereen wel terug, vraagt de rechter. Zeker, zeggen de Utrechtse ambtenaren namens de minister. „Als je terug wil keren, kun je gewoon terug”, klinkt het. Fischer valt hen boos in de rede: „Het is overduidelijk dat dit niet kan. Deze mensen zijn geen speelbal.” Om terug te keren is medewerking van het land van herkomst noodzakelijk. Ook moet de identiteit van de ‘terugkeerder’ officieel vastgesteld zijn. Dat is voor lang niet iedereen in de LVV het geval.

De rechter twijfelt ook of alle ongedocumenteerden die op straat komen in de vbl terecht kunnen. In de voorwaarden las ze dat die alleen toegankelijk is voor mensen die terug willen én kunnen naar het land van herkomst. Ze vraagt: „Is er geen zorgplicht voor de rest?”

De ambtenaren weten het niet precies. „Heel lastig voor ons om namens de minister te redeneren.”

In allerlei steden stappen ongedocumenteerden, bijgestaan door advocaat Fischer, naar de voorzieningenrechter. Het moet snel: immers, de opvang sluit per 1 januari. Twee weken geleden stond een groep van 25 in Rotterdam voor de rechter. Eindhoven was maandag aan de beurt, Utrecht op woensdag en Amsterdam volgt volgende week, op kerstavond. De uitspraak in Rotterdam wordt donderdag verwacht. De eis is overal hetzelfde: de minister mag de opvang voor ongedocumenteerden niet sluiten.

Mailwisseling

Naast het argument dat lang niet iedereen aan de voorwaarden van de vbl voldoet, zit die opvang vol, zo betoogt Fischer. Hij heeft een mailwisseling van de gemeente Utrecht met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) in bezit. Daarin zegt het COA duidelijk: er is geen plek in de vbl. Die mailwisseling heeft Fischer doorgestuurd naar de rechter. De ambtenaren zeggen dat de minister daar anders over denkt. Er zijn wel degelijk genoeg plekken, en als die er niet zijn, regelt zij die wel. De rechter gaat over het geheel „heel hard nadenken”. De uitkomst daarvan volgt uiterlijk 27 december.

„Geen speld tussen te krijgen”, zegt Jelle Goezinnen, juridisch medewerker van de stichting Noodopvang Dakloze Vreemdelingen Utrecht (SNDVU) na afloop van de zitting. „En geen motivering, én geen plek in de vbl. Dit komt goed.” Hij begeleidt een lange stoet van zo’n honderd ongedocumenteerden naar de uitgang van de rechtbank.


Lees ook

De bed-bad-broodregeling stopt, ongedocumenteerden in Rotterdam dagen de gemeente: ‘Je kan niet opeens eenzijdig afspraken opzeggen’, zegt hun advocaa

 Ontbijt in de bed-bad-broodlocatie in Rotterdam.