Mexico zet zich schrap voor importheffingen onder Trump

De uitgestrekte witte kassen steken fel af bij de droge heuvels van Queretaro. Het landschap is als een mozaïek belegd met deze rechthoeken: de Mexicaanse staat is een centrum van tuinbouw. Wie bij zo’n kassenbedrijf naar binnen wil, moet een wit, bacterie-afstotend pak aan, en door een ondiep laagje water lopen om te ontsmetten. Bij paprikateler Prime Harvest in Colón is alles bestemd voor de Amerikaanse markt. Consumenten in de VS zijn veeleisend en willen geen groenten met ziektes.

Ben Sosef, manager bij Royal Brinkman, toeleverancier aan tuinbouwbedrijven – van sproeimachines tot oogstbakken – is op bezoek bij Prime Harvest, een van zijn klanten. Sosef, een lange, blonde Nederlander, wijst in de klamme warmte naar de gele paprika’s tussen de bladeren. „Die zijn klaar om te oogsten”, zegt hij. En daarna gaan ze gelijk met de vrachtwagen naar het noorden, de grens met de VS over, en belanden ze in een Amerikaanse supermarkt. Iedere dag weer, vrachtwagens vol.

Telers als Prime Harvest exporteren zo’n 90 procent van hun groenten en fruit naar de Verenigde Staten. De Amerikaanse markt kan niet zonder deze bedrijven, en vice versa.

De uitlatingen die aanstaand president Donald Trump eind november deed, zorgen dan ook voor grote onrust in Mexicaanse tuinbouw. „Op 20 januari zal ik, als een van mijn vele eerste executive orders, zorgen dat Mexico en Canada een heffing van 25 procent gaan betalen op alle producten die de Verenigde Staten binnenkomen”, schreef Trump op zijn socialemediaplatform Truth Social. Voor de Mexicanen zou zo’n opslag een zware klap zijn: in 2023 voerden ze voor bijna 20 miljard dollar aan groenten en fruit naar de VS uit, goed voor 63 procent van alle groenten en fruit die dat land importeerde. Duurdere export naar de VS kan verstrekkende gevolgen hebben voor de Mexicaanse economie.

Ben Sosef, manager van Royal Brinkman, toeleverancier aan tuinbouwbedrijven.
Foto Mahe Elipe

Weinig speling

Sosef zag de onrust die Trump wekte bij zijn klanten. „De reuring die zulke uitspraken geven in de markt, is erg slecht voor het investeringsklimaat. Als het er echt van komt, kan het voor lokale spelers heel lastig worden”, zegt de Westlander. Hij wijst erop dat het de Mexicaanse telers zijn die de eventuele nieuwe importheffingen uiteindelijk betalen, niet de grote supermarkten in de VS. „Voor paprika wordt een vaste prijs betaald. De kans is gering dat grote Amerikaanse spelers hun inkoopprijzen aanpassen. Grensheffingen komen dus op het bord van Mexicaanse telers, en die hebben al weinig speling.”

Zoals veel ondernemers in Mexico vestigt Sosef zijn hoop op een deal met de VS om de heffingen af te wenden, iets waar ook de Mexicaanse regering op lijkt te hopen. De net aangetreden president Claudia Sheinbaum reageerde daags na Trumps uitspraken nog hard; volgens haar zou Mexico Amerikaanse producten als bourbon en auto’s even hard kunnen raken met invoerheffingen. Wie er ook in het Witte Huis zit, ons land moet gerespecteerd worden, was haar boodschap.

Maar inmiddels krabbelt de regering terug. Bij herhaling benadrukt ze hoe belangrijk de handelsrelatie tussen de twee landen is. Ook wijst ze op het belang van USMCA, het vrijhandelsakkoord tussen Mexico, de VS en Canada. Mexicaanse ambtenaren wijzen erop dat de relatie tussen de twee landen staat als een huis. Mexico is de grootste handelspartner van de VS; de wederzijdse handel was vorig jaar 807 miljard dollar waard (770 miljard euro), waarvan pakweg 60 procent Mexicaanse export is. Amerikaanse bedrijven investeren daarnaast volop in Mexico, terwijl miljoenen Mexicanen in de VS wonen en werken.

Trump heeft Mexico met name als mikpunt omdat het land te weinig zou doen aan drugshandel en illegale migratie – thema’s die centraal stonden in zijn verkiezingscampagne. Om die reden vatten sommige Mexicaanse regeringsmedewerkers de dreigementen over importheffingen op als bluf, pogingen om buurlanden onder druk te zetten Trump te helpen migratie en drugssmokkel te beteugelen. Voor de aankomend president lijken nationale veiligheid, volksgezondheid en economie met elkaar verbonden, zeker als het gaat om de relatie met landen als Mexico.

Opslagloods van Royal Brinkman met apparatuur voor telers.

Hardere aanpak

De pijnstiller Fentanyl, ook volop geproduceerd door Mexicaanse drugskartels, leidt in de VS jaarlijks tot zo’n 100.000 doden. De afgelopen jaren deed de Mexicaanse regering weinig om de productie en smokkel ervan aan te pakken. Sterker: de vorige president van Mexico noemde fentanylgebruik een puur Amerikaans probleem. Ook pakt Mexico migratie pas sinds dit jaar harder aan. Migranten die het land doorkruisen op weg naar de VS, worden al ver voor de Amerikaanse grens aangehouden en teruggestuurd.

Sinds de verkiezingswinst van Trump loopt de Mexicaanse regering een stapje harder om de economische relatie met de VS in stand te houden. Tussen 1 oktober en 3 december hielden de Mexicaanse autoriteiten liefst 350.000 migranten aan, en in de eerste week van december namen ze 20 miljoen fentanylpillen in beslag – de grootste slag ooit in Mexico.

Joost Draaisma, president van Holland House Mexico, dat de handel tussen Nederland en Mexico promoot, ziet de Mexicaanse reactie goedkeurend aan. „Ik denk dat Trump concessies wil van Mexico. Als hij écht importheffingen invoert, is dat een enorme klap voor de Mexicaanse economie, maar snijdt hij ook de Amerikaanse economie in de vingers. Van productie tot toelevering – de grote sectoren zijn sterk met elkaar verbonden.”

Paprika’s liggen na het oogsten klaar voor export naar de Verenigde Staten.
Foto Mahe Elipe

Bedrijven bezwijken

Intussen draait paprikateler Prime Harvest in Colón als een geoliede machine. Voor de rijen planten hangen kaartjes die aangeven hoe lang de paprika’s er hangen en wanneer ze geoogst kunnen worden. Aan de muren prijken uitgeprinte foto’s van alle insecten, bacteriën en schimmels die de oogst in gevaar kunnen brengen. Grote zilveren bakken met glimmende groenten rijden de kas uit, weg naar de VS.

Hoe onzeker de Amerikaanse importheffing nog is, de manager van het paprikabedrijf is er wel bang voor. Uit angst voor repercussies wil hij alleen zijn voornaam kwijt. Abraham: „We zitten in een bedrijfstak die heel weinig controle heeft op de prijs. Als wij 25 procent van onze verkoopprijs kwijtraken, zouden we de deuren moeten sluiten”, verzucht hij.

Hij kent in Queretaro veel telers die nu al weinig winst op groenten en fruit voor de VS maken, en die onder hoge importheffingen volledig zouden bezwijken. Bij zijn eigen bedrijf zouden ruim vijfhonderd mensen werkloos raken. Tegelijk, zegt hij, doen de VS zichzelf tekort: dat land zit dan straks zonder paprika’s. „Canada teelt ze ook, maar die hebben te maken met zware winters. Wij niet”, zegt Abraham.

Als wij 25 procent van onze verkoopprijs kwijtraken, moeten we de deuren sluiten

Mexicaanse teler

Wat dat betreft zeggen lokale en Nederlandse ondernemers in Mexico vrijwel hetzelfde: Trump werkt aan zijn onderhandelingspositie door buurlanden onder druk te zetten. Hij blaft, maar zal niet bijten. Zowel de producten die de VS importeren uit Mexico als de Mexicaanse arbeiders die Trump dreigt uit te zetten: de Verenigde Staten hebben Mexico keihard nodig.

Wat de onrust overigens niet minder maakt. Want Trump is onvoorspelbaar, zegt Ben Sosef van Brinkman Mexico. „Investeerders willen stabiliteit. Je ziet dat ze investeringen uitstellen omdat ze niet weten wat Trumps presidentschap voor Mexico gaat betekenen.”

Veel hangt bovendien af van de opstelling van Sheinbaum tegenover Trump. Waar ze zich in eigen land profileert als sterk leider die de belangen van Mexico met hand en tand verdedigt, toont haar feitelijke beleid vooral een president die er veel aan gelegen is haar Amerikaanse collega te vriend te houden.

Foto’s: Mahe Elipe