Bijna 16.000 Syriërs langer in onzekerheid door ‘beslisstop’ minister Faber van Asiel

De door minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie, PVV) afgelopen maandag aangekondigde asielstop heeft gevolgen voor 15.710 beslisprocedures van Syriërs die naar Nederland zijn gevlucht. Dat blijkt uit donderdagochtend verschenen cijfers van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).

Fabers zogeheten besluit- en vertrekmoratorium biedt het kabinet de mogelijkheid om de komende zes maanden de pauzeknop voor de asielaanvragen uit Syrië in te drukken. De asielminister besloot de maatregel af te kondigen in nasleep van de definitieve val van het regime van dictator Bashar Al-Assad afgelopen maandag.

Dinsdagmiddag, daags na het ministeriële besluit, was nog niet duidelijk hoeveel Syriërs geraakt zouden worden door het besluit van Faber. De IND liet donderdag weten dat het het gaat om 14.760 openstaande asielaanvragen tot en met november van dit jaar. Daarnaast staan er nog zo’n 80 herhaalaanvragen en 870 aanvragen van zij-instromers open.

Zij-instroom en nareizigers

De zij-instroom heeft betrekking op alle zaken waarvoor een tweede beslissing moet worden genomen, bijvoorbeeld omdat de rechter heeft geoordeeld dat de IND haar motivering voor een afwijzing beter moet verantwoorden.

De beslisstop raakt niet alle Syrische asielzoekers die nog op een definitief oordeel van de IND wachten. Aanvragen die al langer dan 21 maanden in behandeling zijn, worden wel afgerond. Daarnaast beslist de immigratiedienst wel over aanvragen van Syriërs die worden verdacht van oorlogsmisdrijven, mensen van wie kan worden vastgesteld dat ze een asielprocedure in een ander EU-land moeten doorlopen én nareisaanvragen. Dit laatste soort aanvragen gaat over het recht op familieleven van statushouders.

Nederland is niet het enige land dat zo’n beslisstop heeft afgekondigd. Duitsland, België, Frankrijk, Griekenland, Italië, Oostenrijk, het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen, Zweden en Denemarken gingen al voor.


Lees ook

IND neemt voorlopig geen beslissingen over Syrische asielaanvragen. Wat betekent deze ‘beslisstop’ voor Syriërs?

Syrische inwoners van Utrecht vieren de ondergang van het Assad-regime, op 8 december.