Turkse universiteiten gaan op afstand lesgeven zodat daklozen kunnen worden opgevangen op campussen

Een familie warmt zich op rond een vuur voor het puin van ingestorte gebouwen, terwijl reddingsteams doorgaan met het zoeken naar slachtoffers en overlevenden.
Een familie warmt zich op rond een vuur voor het puin van ingestorte gebouwen, terwijl reddingsteams doorgaan met het zoeken naar slachtoffers en overlevenden.

Foto Ozan Kose / AFP

Turkse universiteiten gaan de lessen van het komende lentesemester op afstand geven. De studentenslaapzalen die door de overheid worden gerund, gaan namelijk gebruikt worden om slachtoffers van de aardbeving op te vangen. Dat heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan zaterdag bekendgemaakt volgens lokale media.

„We zullen de slaapzalen van al onze universiteiten die tot de KYK (de staatsorganisatie die slaapzalen fundeert) behoren, gebruiken voor slachtoffers. Universiteiten zullen onderwijs op afstand geven en hopelijk kunnen we de slaapzalen gebruiken als pensions”, aldus Erdogan.

Met deze beslissing heeft de overheid veel kritiek geoogst. Volgens critici wijst de beslissing erop dat de regering gebrekkig heeft gepland voor een ramp als de huidige. Academici en studenten eisen dat hotels en leegstaande woningen als eerst als pensions worden gebruikt. Ze verwijten overheidsfunctionarissen dat die het vanzelfsprekend achten om als eerste het onderwijs op de korrel te nemen.

‘Waag het niet meer scholen te sluiten’

De belangrijkste oppositieleider van de Republikeinse Volkspartij (CHP) Kemal Kiliçdaroglu liet op Twitter weten fel tegen het besluit te zijn. „Waag het niet de scholen te sluiten, doe het niet. De geestelijke gezondheid van onze jeugd heeft geleden onder de Covid-19-pandemie. Laten we niet nog meer schade aan onze jonge mensen toebrengen. We hebben alleen onze jeugd over.”

Zondag meldde Kiliçdaroglu te wachten op de heroverweging van het besluit om het universiteitsonderwijs op afstand te gaan houden. Zo stelde hij voor alle locaties van zijn partij beschikbaar te stellen, inclusief het hoofdkantoor en de eengezinswoningen. „Laten we deze keer niet aan de jongeren komen, laat hen niet betalen voor de ramp.”


Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Turkse universiteiten gaan op afstand les geven om daklozen op te vangen op campussen