Terwijl de wereld al in brand staat, neemt Donald Trump binnenkort weer zijn intrek in het Witte Huis. Voor Europa breekt daarmee een periode van grote onzekerheid aan. Wereldleiders waarvan niemand precies weet wat hun intenties zijn, zitten aan de knoppen van de veiligheid van Europa.
Het is dan ook onvermijdelijk dat Europese lidstaten hun eigen militaire verdediging op orde brengen. Maar de onzekerheid over de toekomst en onze veiligheid vraagt daarnaast net zo hard om een goede informatiepositie over de bedoelingen van mondiale machtsblokken. Wil Nederland goed voorbereid zijn op rampspoed, moet het die eerst zien aankomen. De MIVD en AIVD zijn, met het ministerie van Buitenlandse Zaken, de instanties die de komende tijd complexe vragen zo goed mogelijk moeten beantwoorden.
Militaire aanval
Ten eerste de vraag of Trump de steun aan Oekraïne zal staken, en hoe Poetin daar vervolgens op zal reageren. Als de Amerikaanse militaire steun ten einde komt, is Oekraïne definitief verloren en zal Poetin zich gesterkt voelen verder Europa in te trekken. Boris Pistorius, de Duitse minister van Defensie, vreest een militaire aanval van Rusland op een NAVO-land in de komende vijf tot acht jaar. Trump heeft al aangekondigd dat Poetin zijn goddelijke gang mag gaan met NAVO-lidstaten die in zijn ogen onvoldoende uitgeven aan defensie, de VS zullen dan niet te hulp schieten. Voor iedereen die denkt dat het zo’n vaart niet zal lopen: de Baltische staten leggen al fortificaties aan langs de grens met Rusland om een militaire invasie tegen te houden of te vertragen.
Inlichtingenofficieren en diplomaten gaan tropenjaren tegemoet
Het scenario aan het andere uiterste, waarin Trump eenmaal in het Witte Huis de steun aan Oekraïne voortzet, is echter evenmin rooskleurig. Na de recente toestemming van president Biden aan Oekraïne om langeafstandswapens in te zetten op Russisch grondgebied, reageerde Poetin door de nucleaire drempel te verlagen. Een militair nog verder in het nauw gedreven Rusland kan onvoorspelbaar reageren. Hoewel geopolitieke experts wereldwijd over elkaar heen buitelen met analyses over de vraag of en wanneer Poetin daadwerkelijk nucleaire wapens zal inzetten, is het enige juiste antwoord dat niemand het echt weet.
Een vraag is ook wat de opstelling van China de komende jaren zal zijn. President Xi Jinping wil graag een verantwoordelijke rol uitstralen door te pleiten voor de-escalatie en onderhandelingen tussen Rusland en Oekraïne. In de praktijk zijn het echter Chinese bedrijven die met technologie en onderdelen de door westerse sancties getroffen Russische oorlogsindustrie op de been houden. Beijing is wel degelijk in de positie om het Kremlin ertoe te bewegen de oorlog tegen Oekraïne te staken, de vraag is of China bereid is die invloed ook aan te wenden.
Onverantwoord
Nederlandse inlichtingenofficieren en diplomaten hebben dus tropenjaren in het vooruitzicht waarin ze zullen proberen de intenties van Moskou, Beijing en Washington zo goed mogelijk te ontrafelen. Wat de MIVD en AIVD daarvoor nodig hebben, is politieke en juridische ruimte om binnen de wettelijke kaders snel en wendbaar te kunnen bewegen. Maar terwijl een evaluatie in 2021 al concludeerde dat het wettelijk stelsel onvoldoende aansluit op de „complexiteit en de dynamiek van de operationele praktijk van de diensten”, zal het recent ingezette wetgevingstraject nog jaren in beslag nemen. Tijd die er gewoonweg niet is.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken is onmisbaar voor het wereldwijd onderhouden van relaties en voor het inschatten van intenties. Voorgenomen bezuinigingen die zullen leiden tot de sluiting van talloze ambassades, zijn onverantwoord. Een uitbreiding van het postennet zou nu meer aangewezen zijn.
Nederland moet alles op alles zetten om dreigingen op tijd te zien aankomen en passende maatregelen te nemen.
De Amerikaanse president Joe Biden heeft donderdag, in de laatste weken van zijn presidentschap, in één klap gratie verleend aan zo’n 1.500 gevangenen: van „bijna 1.500 gevangenen” werd de straf verminderd, van 39 anderen werd de straf kwijtgescholden. Dat meldt het Witte Huis in een verklaring. Het is de grootste eendaagse gratieverlening in de moderne geschiedenis.
De gevangenen van wie de straf werd kwijtgescholden, zijn allen veroordeeld voor misdaden waar geen geweld aan te pas is gekomen, laat het Witte Huis weten. De gevangenen wier straf is verminderd waren tijdens de coronapandemie al minstens een jaar onder huisarrest geplaatst, en zijn later met succes gereïntegreerd in de maatschappij.
Dat vertrekkende presidenten aan het einde van hun termijn gratie verlenen aan gevangenen is een bekend gegeven in de Verenigde Staten. Zo verleende Barack Obama in één dag aan 317 gevangenen die vastzaten voor druggerelateerde misdaden. Donald Trump verleende aan 237 gevangenen gratie, onder wie zes van zijn hoge adviseurs die veroordeeld waren voor fraude.
Gratie komt na bevoorrechten eigen zoon
De beslissing komt na grote controverse rondom de gratieverlening van Joe Biden aan zijn zoon Hunter, die dreigde vast te komen zitten wegens verboden wapenbezit en belastingontduiking. De verontwaardiging over deze beslissing was groot, en leefde met name onder mede-Democraten. Zij stelden dat in plaats van slechts zijn eigen zoon te bevoorrechten, Biden deze macht beter had kunnen gebruiken om minder geprivilegieerden gratie te verlenen.
Het Witte Huis laat weten dat Biden van plan is gratie te verlenen aan andere „individuen veroordeeld voor geweldloze misdaden, veroordeeld op grond van verouderde wetten, beleid of praktijken” waardoor zij een langere staf kregen dan ze nu zouden krijgen. Tegenstanders van de doodstraf leggen momenteel ook druk op de president om voor het einde van zijn presidentschap de federale dodencel leeg te maken. De vertrekkende president is tegen het doodvonnis en heeft sinds 2021 besloten om voorlopig niemand te laten executeren. Trump daarentegen is een fervent voorstander van de doodstraf.
Grote popfestivals hadden het niet makkelijk de afgelopen jaren, en dat is terug te zien in de trends op de podia: acts komen van dichterbij, en zijn vaak alleen met hun laptop of draaitafels. Dit blijkt uit onderzoek van Poplive, een onderzoeksproject van de Erasmus Universiteit in Rotterdam, in samenwerking met brancheorganisatie VNPF en organisator Mojo. Zij onderzochten het festivallandschap in de pre-pandemiejaren 2016 tot 2019, het terugveerjaar 2022 en afgelopen jaar, en vergeleken de line-ups van elf grote festivals.
Vooral de grote stijging van het aantal geboekte acts in de dance-genres is opvallend. In 2024 noemden drie op de tien artiesten op de grote festivals zichzelf dj of producer; een stijging ten opzichte van 2016, toen net iets minder dan een vijfde van de acts in dat hokje paste. Voorbeelden zijn Justice en Fred Again.. die als headliners op Lowlands stonden, op Pinkpop sloot Calvin Harris een dag af, op Best Kept Secret was er Disclosure en (ook) Justice, Down the Rabbit Hole had Jungle en LCD Soundsystem en op Zwarte Cross stond Armin van Buuren.
Stijgende kosten
De festivals hebben te maken met stijgende kosten en soms hoog meegolvende ticketprijzen. Verschillende festivals als Parkpop, Welcome to the Village en Tuckerville stopten afgelopen paar jaar. En onlangs maakte het Groningse festival Grasnapolsky bekend dit jaar geen festival te organiseren vanwege de financiële situatie. Daar staat tegenover dat het muzikale aanbod op de grote festivals juist is toegenomen, schrijven de onderzoekers. Van 29 optredens per festivaldag in 2016, is het gemiddelde nu naar 39 per dag gegroeid.
Lees ook
De duurste Lowlands ooit
Opvallend is dat de stijging van het aantal vrouwen op de festivalpodia dan juist weer gestokt lijkt. Was er tussen 2016 en 2022 nog een verdubbeling, afgelopen jaar werden er weer minder vrouwen geprogrammeerd dan in 2023. Volgens de onderzoekers was precies een kwart van alle optredende artiesten op de onderzochte festivals vrouw. Meer vrouwen zagen ze wel onder de steeds groter wordende groep dj’s en producers: van 3 procent in 2016, naar 28 procent vrouw vorig jaar.
Het aantal Europese artiesten neemt toe, tot ruim 85 procent van de acts. Naast Nederlanders, waren het bijna allemaal Britse acts (een op de zes), de rest kwam uit België, Duitsland, Ierland en Frankrijk. Net iets minder dan tien procent kwam uit de VS, Canada en Australië. De rest van de wereld was met 2,8 procent gerepresenteerd en leverde bij elkaar 35 acts aan de elf onderzochte festivals.
Minder rock
Meer dj’s betekent: minder rockbands. Hun aantal nam de afgelopen acht jaar af. Dat zou best iets te maken kunnen hebben met die hoge kosten, maar ook in de hitlijsten staan wat minder rockbands de laatste jaren.
Tegelijkertijd klapt zo’n trend misschien zo weer de andere kant op. Want wat er bekend is van de programma’s van komend jaar is behoorlijk rockig. Op Down the Rabbit Hole (DTRH) staan oudgedienden Iggy Pop en Patti Smith, en jonge honden Amyl and the Sniffers, Wet Leg en Viagra Boys. Pinkpop heeft gitaaracts als Muse, Korn, Olivia Rodrigo en Weezer bevestigd. Zwarte Cross heeft nog maar één act aangekondigd en dat is een rockband, Normaal. En het programma van Best Kept Secret (BKS) is uitzonderlijk zwaarbeladen met bands als Deftones, Amenra en Gouge Away. Overigens staat ook daar een producer als headliner, Barry Can’t Swim.
Wat niet verandert, is de trend die de ticketprijzen de laatste jaren laat zien. Pinkpop gaat in 2025 voor het eerst, net als Lowlands eerder (dat was 325 euro, nieuwe prijs is nog niet bekendgemaakt), door de 300-euro grens: een weekendkaart kost 305 euro. BKS en DTRH blijven daar maar nét onder, en kosten allebei dit jaar 299 euro voor een weekend.
„Sinds zaterdag schrik ik ’s nachts steeds wakker.”
„Ik slaap ook slecht. Wakker, slapen, wakker slapen, de hele nacht.”
„Dat schrapende geluid van de graafmachine. Ik wil het niet horen.”
„Heb ik ook. Knallen kan ik ook niet verdragen.”
Vier buurvrouwen staan dinsdag voor de rampplek in Tarwekamp in de Haagse wijk Mariahoeve. Die is inmiddels omzoomd door hekken die zijn afgespannen met zwart plastic. Sahar Nahrvar is een van hen. Simona Garattini een ander. Ze praten, praten, praten. Over wat er gebeurde. Door spleten gluren nieuwsgierigen naar het gapende gat in het huizenblok erachter. Begin van de week kijken ze recht een huiskamer in, de bank staat er nog, de lamp ernaast. In de kamer daarnaast een kledingkast, de kleding keurig op hangertjes. Overal in de hekken steken bloemen. Er hangen ook posters met een foto van de zwarte katten Candy en Snoopy, beide sinds de explosie spoorloos. Achter de hekken graaft de machine stoïcijns het puin weg. Dag en nacht.
Als je een schadevergoeding krijgt, kun je daar waarschijnlijk nog geen hondenhok van kopen
Zes mensen kwamen om het leven, een meisje van 17, haar ouders van 41 en 45 jaar, en drie mannen van 44, 45 en 63 jaar. Zes mensen raakten gewond. Over hen gaan de gesprekken in de wijk. En over de nabestaanden. Het jongetje van 8, het broertje van het meisje van 17 dat in één klap zijn ouders en zus verloor. Hem hebben naaste buren om hulp horen roepen, net na de klap. Arm, arm jochie, zeggen buurtbewoners als ze over hem praten.
Natuurlijk zijn slachtoffers en nabestaanden het belangrijkst. Tegelijkertijd moet het ook over de rest van de buurt gaan, zeggen hulpverleners. Want zo’n ramp treft de héle wijk. Andere bewoners moeten óók herstellen van wat hun is overkomen. Een deel verwerkt het samen. Kijk maar naar de groepjes die her en der elkaars verhaal aanhoren, elkaar troosten en omhelzen.
Betrokkenen kunnen terecht bij het nabijgelegen buurtcentrum van Wijkz, dat zaterdagochtend meteen al de deuren opende. Wie wil kan daar vragen stellen aan medewerkers van het Rode Kruis, maatschappelijk werkers van Wijkz en medewerkers van de gemeente. De eerste dagen lopen er ook agenten rond. Hulpverleners bellen bij mensen aan. Sommige buurtbewoners zijn bang om naar buiten te komen, vertelt maatschappelijk werker Elise, die haar achternaam niet in de krant wil. Mensen slapen met hun kleding aan. „Die hebben echt even iemand nodig die zegt: het is veilig.”
Drugslab uitgesloten
In de dagen na de enorme explosie wordt in kleine brokjes duidelijker wat er is gebeurd. De politie sloot al snel uit dat het ging om een drugslab, dat begin dit jaar een soortgelijke ontploffing had veroorzaakt in Rotterdam-Zuidwijk. Er werden geen resten gevonden die daarop wezen. Netbeheerder Stedin stelde dat het waarschijnlijk niet door een gaslek kwam. De politie wil er niets over zeggen.
Wel zei de politie dinsdag in Opsporing Verzocht concrete aanwijzingen te hebben dat het ging om een gerichte aanslag op de Marokkaanse bruidsmode- en avondkledingzaak die het epicentrum was van de ontploffing. Van die zaak is niets meer over. Er hingen meer dan eens glimmende japonnen met opgeborduurde steentjes aan de grijpbak van de graafmachine. Dinsdag werden drie verdachten opgepakt. Donderdag een vierde. Allen mannen. Over hen wil de politie verder geen mededelingen doen. Zij zitten in beperking en worden vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris.
De bruidszaak zat ongeveer een jaar in het pand. Verschillende buurtbewoners zeggen dat ze de plek apart vonden, omdat er weinig aanloop was. Ook was de zaak regelmatig gesloten. Over de 27-jarige eigenaresse is weinig bekend. Ze wil niet reageren. Ze zat eerder in het bestuur van een vereniging die grond aankocht om woningen te bouwen in Den Haag. Die woningen zijn inmiddels opgeleverd.
Toen schoten ze gewoon iemand dood, nu blazen ze hele gebouwen op
Café Bar Rosa, links van de bruidszaak, is compleet verwoest. „Het was echt een gezellige plek”, zegt een klant die de eigenaren goed kent en geregeld in het café kwam. Ze wil niet met haar naam in de krant. In Bar Rosa klonk Braziliaanse muziek, soms zo hard dat de buren de politie belden. Binnen werd gedanst en regelmatig tot ver na sluitingstijd geborreld.
Barman Yilmaz Bakir en zijn vriendin hadden na sluitingstijd de zaak schoongemaakt. Daarna deden ze in het souterrain van Bar Rosa een gokspel tot kwart over zes, toen opeens alles leek te exploderen. Het was aan de fruitautomaat te danken dat ze de klap overleefden, vertelde Bakir dinsdag aan de NOS. De fruitautomaat ving een groot deel van het vallende puin op. Ze raakten beiden gewond. Bakir is inmiddels weer thuis.
Kunstenaar Leidy van Leeuwen had haar atelier, werkplaats en kunstopslag aan de rechterkant van de bruidszaak. Haar pand staat nog overeind maar ze is bang dat de kunst – tekeningen, schilderijen en borduurwerk – die ze maakte verloren is gegaan door de rook en het bluswater. Ze vond het een heerlijke buurt, lekker rustig en groen, met grote bomen voor het pand.
En dat ís Tarwekamp. Een gemiddelde stadsbuurt. Koopwoningen en sociale huur, gezinnen en ouderen, veel diversiteit. Perfecte ligging, zeggen bewoners. Het Haagse Bos op loopafstand, net als het centrum van de stad. En de koning is onze buurman, grapt Sahar Nahrvar, verwijzend naar Huis Ten Bosch. Tarwekamp ligt een beetje verscholen. „Hoe vaak aan mij niet de weg naar de Tarwekamp is gevraagd als ik de hond uitliet”, zegt Nahrvar. „Nu kent heel Nederland deze wijk.”
Open armen
Leidy van Leeuwen had de bruidszaak naast haar een jaar geleden juist nog met open armen ontvangen: het pand had na het vertrek van een sportschool een tijd leeggestaan, en nu was de plint met winkels weer gevuld. Er zat een podoloog, een tandarts, een Indiase meubelimporteur en -winkel met bijzonder houtsnijwerk. Er zat een paaldansstudio die in trek was bij expats, jongens uit de buurt gluurden weleens naar binnen, tot de school alles afplakte. Het Chinees-Indisch restaurant om de hoek zat altijd goed vol.
Lees ook
Grijpbak voor grijpbak wordt geprobeerd de toedracht van de rampexplosie te achterhalen
Moeder en dochter runden de bruidszaak, vertelt Van Leeuwen aan de telefoon. De vader was regelmatig aan het klussen. In de zomer had hij vele dagen op de stoep voor de zaak kledingrekken in elkaar staan schroeven. Ze maakten weleens een praatje.
Arie Sterkenburg, de man van Leidy, was onlangs in de bruidsmodewinkel om te kijken naar een lekkage. Hij zit in het bestuur van de VvE Tarwekamp (18 woningen en 18 winkelpanden) en is als bestuurslid verantwoordelijk voor alles betreffende de ramp. Over de bruidszaak zijn nog nooit klachten geweest. In de week na de explosie zouden in de bruidsmodezaak nieuwe airco’s worden geplaatst. Daar hadden de eigenaren toestemming voor gevraagd. Die hadden ze gekregen, mits ze ervoor zouden zorgen dat de airco’s van hoogwaardige kwaliteit en dus veilig zouden zijn. Ze mochten ook niet te veel lawaai maken. „Die hadden ze besteld”, zegt Sterkenburg. Ze waren een week voor de explosie een balie aan het plaatsen. „Ze waren duidelijk bezig er een mooie zaak van te maken.”
Lange nasleep
Arie Sterkenburg was tot zijn pensioen werkzaam bij de gemeente Den Haag, onder meer als directeur bij de Dienst Stadsbeheer. Hij moest in verschillende functies verschillende crises managen en die ervaring komt hem nu van pas. Een ramp als deze heeft een lange nasleep, zegt hij. Voor de mensen uit het getroffen blok. Maar ook voor de mensen er omheen. Voor de buurt is er een tijd vóór 7 december en een tijd ná 7 december. Als de stof is neergedaald gaan mensen denken: en nu? Gaan ze het gat dicht bouwen? Gaat het hele blok tegen de grond? Wanneer kan ik terug? Kan ik nog terug? Wil ik dat wel?
Volgens Yousif Barki van Stichting Lichtpuntjes, even verderop in winkelcentrum Mariahoeve, zeggen veel bewoners uit het getroffen blok dat ze niet meer terug willen. Ook bij Lichtpuntjes kunnen bewoners terecht om hun verhaal te doen. Ze denken dat ze de straat altijd met de ramp zullen associëren, zegt Barki. Ze vinden het idee van een gerichte aanslag nog enger dan een ongeluk zoals een gaslek. Dat kun je voorkomen. Aan een aanslag kun je niet ontkomen.
Barki woont zelf ook in de wijk, hij was vijf minuten na de explosie ter plaatse. Van de programma’s van misdaadverslaggevers als Peter R. de Vries en John van den Heuvel leerde hij dat de impact van (drugs)criminaliteit tegenwoordig vele malen groter is dan vroeger. „Toen schoten ze gewoon iemand dood, nu blazen ze hele gebouwen op.”
Bij Lichtpuntjes zijn vrijwilligers sinds zaterdag zo hard aan het werk dat Barki vreest dat ze zichzelf voorbij lopen. Bewoners die alles kwijt zijn, komen er bij elkaar voor lunch. Dat is beter dan in je eentje in een hotel zitten, zegt Barki. Bij de stichting krijgen ze drogisterij-artikelen, handdoeken, dekbedden en overtrekken, en een tas kleding gesorteerd op maat. De crowdfundactie voor de bewoners loopt nog steeds en heeft inmiddels meer dan 600.000 euro opgeleverd. Een flink bedrag, maar dat kan pas gebruikt worden als de verdeelsleutel duidelijk is. Een fonds voor het 8-jarige jongetje dat zijn zus en ouders verloor is één van de plannen.
Intussen worden ondernemers ongeduldig, horen de vrijwilligers bij Lichtpuntjes. Ze hebben veel vragen en krijgen weinig antwoorden. Vrijdag is er een bijeenkomst met ondernemers, de VvE en verzekeraars. Wijnhandelaar Ingo Wewer wil graag terug, mocht alles herbouwd worden. „Als je een schadevergoeding krijgt, dan kun je daar in Den Haag waarschijnlijk nog geen hondenhok van kopen. Dan moet je gaan huren. Voor mijn bedrijf zou dat de financiële doodsteek zijn.”
Sahar Nahrvar zegt dat het sociale weefsel in de wijk sterk blijkt. „Iedereen heeft oog voor anderen. Iedereen verwerkt anders.” Zelf loopt ze met de hond niet steeds meer langs de rampplek, maar zoekt wel gezelschap op van mensen die hetzelfde meemaakten. „Ik heb sinds zaterdag nog geen dag alleen gegeten.” Tegelijkertijd is het alsof de buurt de adem in houdt. Het is opvallend, zegt maatschappelijk werker Elise, hoe stil het is voor deze tijd van het jaar. „Voor het weekend liepen er groepjes jongens die stiekem rotjes afstaken. Nu hoor je niets.”