Volgens onderzoek keken Nederlanders in 2024 voor het eerst meer naar streamingdiensten dan naar lineaire televisiezenders. Tegelijkertijd begonnen streamers zich meer te gedragen als traditionele zenders door zich te richten op live uitgezonden programmering. Zo pakte HBO Max uit tijdens de Olympische Spelen en wist Netflix een megahype te creëren met een bokswedstrijd tussen Mike Tyson en Jake Paul. Die partij was, mild uitgedrukt, een sof.
Gelukkig is Netflix nog steeds best goed in wat het moet doen: series maken. Zo maakte Baby Reindeer veel los, ook door een nieuw debat op gang te brengen over de spagaat die gemaakt moet worden bij het creëren van series op basis van waargebeurde verhalen. Ondertussen had Nederland een uitstekend seriejaar met mooie producties. Ook series die de lijst niet hebben gehaald, zoals De Ring, Nemesis en De Toeslagenaffaire, zijn de moeite waard. De opmars van streaming heeft spelers als de NPO en RTL (Videoland) vooralsnog vooral sterker gemaakt.
Thijs Schrik
20. Máxima (Videoland)
Vermakelijk Nederlands antwoord op The Crown. De Argentijnse actrice Delfina Chaves stapt overtuigend in de rol van Máxima Zorreguieta.
Lees ook
Het leven van Máxima, nu als serie: ‘We maken een echt mens van haar’
19. True Detective: Night Country (HBO Max)
De zware-misdaadserie True Detective verplaatst zich naar het hoge noorden van Alaska, waar de zon nooit opkomt en zowel slachtoffer als dader bevriezen op de eindeloze ijsvlakten. De mystieke sfeer komt als vanzelf, fascinerend, gevolgd door boeiende trauma’s en gebroken levens.
Lees ook
In Alaska beleeft occulte politieserie ‘True Detective’ beste seizoen
18. Ronja de roversdochter (Netflix)
Deze serieversie van Astrid Lindgrens jeugdboek over een superstoer meisje zit vol spanning en avontuur.
Lees ook
Ronja de roversdochter is terug in nieuwe Netflix-serie
17. 3 Body Problem (Netflix)
Knappe bewerking van een uiterst complexe Chinese sciencefiction-boekenreeks over een buitenaardse dreiging. 3 Body Problem neemt een aantal sprongen die in de verkeerde handen belachelijk zouden kunnen aanvoelen, maar makers David Benioff, D. B. Weiss en Alexander Woo weten de balans te vinden. Visueel ook sterk.
Lees ook
Serie ‘3 Body Problem’: een slimme verfilming van een complex verhaal
16. Rivals (Disney+)
Rivals speelt zich af tijdens de begintijd van de Britse commerciële televisie in de jaren tachtig, maar de media-industrie is slechts achtergrond. Het gaat vooral om seks en bedrog in de Britse upper class en bij de aanhangende parvenu’s.
Lees ook
Seks en bedrog in serie over Britse upper class in de jaren tachtig
15. Disclaimer (Apple TV+)
Cate Blanchett speelt een zelfgenoegzame topjournalist die ten val komt. Disclaimer draait meer om zelfbedrog dan om bedrog, om middenklasse-rancune tegen de elite en om de macht van seksistische verzinsels. Melodramatisch. Oogstrelend. Spannend.
Lees ook
Serie van beeldtovenaar Alfonso Cuarón slalomt op smakelijke wijze van genre naar genre
14. Slow Horses S4 (Apple TV+)
Sardonische komedie en meeslepende spionagethriller over een Britse MI5-afdeling voor mislukte geheim agenten. Gary Oldman speelt hun groezelige, blaffende baas met een verleden.
Lees ook
De buitenbeentjes van ‘Slow Horses’ worden steeds populairder
13. Lady in the Lake (Apple TV+)
Vernuftige, surrealistische cultuurgeschiedenis vermomd als whodunit over twee vrouwen wier levens elkaar kruisen: een Joodse huisvrouw die misdaadverslaggever wordt, en een zwarte vrouw die werkt als levende etalagepop en als boekhouder van een gokbaas.
Lees ook
Seriedebuut Natalie Portman is slimme televisie op z’n best
12. Best Interests (NPO)
Een Brits echtpaar krijgt van een arts te horen dat hun ernstig zieke dochter niet meer te redden is. De man denkt dat de arts gelijk heeft, de vrouw wil de behandeling voortzetten. Het uitgangspunt van Best Interests zou kunnen leiden tot een melodramatisch huilfestijn waarin de kwestie wordt gereduceerd tot ‘goede’ kant tegen ‘slechte’ kant. De serie pakt het realistischer aan.
Lees ook
Ouders staan voor onmogelijke keuze in ontroerende serie ‘Best Interests’
11. Mr. & Mrs. Smith (Prime Video)
Humor, actie en relatietherapie in een frisse nieuwe versie van de gelijknamige speelfilm uit 2005. Donald Glover en Maya Erskine spelen een spionnenstel dat onmogelijke missies moet doen voor een mysterieuze organisatie. Alles is goed uitgewerkt in deze serie, maar het is de chemie tussen de hoofdrolspelers die het een topserie maakt.
Lees ook
Een heerlijke nieuwe ‘Mr. & Mrs. Smith’
10. Say Nothing (Disney+)
Het verhaal van de opkomst van twee zussen in de IRA ten tijde van de Troubles, de Noord-Ierse burgeroorlog. IJzersterke serie die verpletterend duidelijk maakt wat jarenlange strijd en geweld met de mens kan doen.
Lees ook
‘Say Nothing’ is een verpletterende serie over de ‘Troubles’
9. The Bear seizoen 3 (Disney+)
Wat doe je als het restaurant gered is en de nieuwe lijn voor de toekomst is bepaald? Chef-kok Carmy en zijn keukenfamilie weten het ook niet meer. In dit wat trage derde seizoen van de met Emmy’s overladen dramaserie vliegt iedereen uit de bocht, als een auto-ongeluk in slow motion.
Lees ook
Een mooi én lastig seizoen van ‘The Bear’
8. The Sixth Commandment (NPO)
Integer gemaakte miniserie vertelt het waargebeurde verhaal van een charmante twintiger die twee gepensioneerde Britten verleidt om hem hun enige erfgenaam te maken, met het plan ze te vermoorden. De serie volgt de slachtoffers, hun familie en de mensen die hard werkten om de dader te vervolgen.
Anke Meijer: In andere handen was The Sixth Commandment waarschijnlijk een stuk sensationeler geworden. Maar dit true crime-drama over twee oudere mensen die verleid, misleid en gedood werden door een jonge man met wie ze een romantische relatie hadden, is juist vreselijk integer. Schrijver Sarah Phelps legt alle focus op de slachtoffers, die ze schetst als intelligente, humorvolle mensen die tegelijkertijd zo eenzaam zijn dat ze alle waarschuwingssignalen negeren. Aangrijpend, met prachtig acteerwerk van Timothy Spall en Anne Reid.
Lees ook
‘The Sixth Commandment’: een indrukwekkende miniserie over zachtaardige mensen en een sluwe moordenaar
7. Een van ons (Canal+)
Donker boerendrama over de verkrachting en moord van een dorpsmeisje in het hoge Noorden. Gebaseerd op de moord op Marianne Vaatstra in 1999, maar verder zelf ingevuld. We volgen vooral twee gezinnen: dat van de dader en dat van het slachtoffer.
Wilfred Takken: Dit was een opmerkelijk goed jaar voor de Nederlandse serie, met De Joodse Raad, Bodem en het slot van Mocro Maffia. Een van Ons – gebaseerd op de zaak van Marianne Vaatstra – kreeg minder aandacht, mede omdat de serie op het weinig bekende Canal+ verscheen. De aandacht ging vooral uit naar de weerzin van Vaatstra’s familie jegens de serie. Maar het was wel degelijk een aangrijpende nordic noir, die blootlegde hoe complotdenkers en racisten de moordzaak kaapten en asielzoekers als zondebok werden aangewezen. Terwijl het grootste kwaad ongestoord onder ons leeft.
Lees ook
Nabestaanden Marianne Vaatstra boos over serie
6. Industry seizoen 3 (HBO Max)
Dé serie voor mensen die de moderne klassieker Succession missen. Industry, een serie over een investeringsbank in Londen, bereikte een nog hoger niveau in het derde seizoen. Een cynische serie over een cynische wereld. Maar wel zeer onderhoudend.
Lees ook
‘In de financiële wereld kom je hogerop met slecht gedrag’, zegt schrijver van HBO-serie Industry
5. Baby Reindeer (Netflix)
Een serie die wereldwijd allerlei maatschappelijke discussies op gang bracht. Baby Reindeer gaat in eerste instantie over een worstelende komiek die gestalkt wordt. Daarbij worden allerlei heikele onderwerpen aangestipt, waaronder manipulatie en misbruik. Maker en hoofdrolspeler Richard Gadd doet dat zonder voor goedkope sensatie te kiezen.
Lees ook
‘Baby Reindeer’ is een briljante en belangrijke serie (●●●●●)
4. Bodem (NPO)
Eva Crutzen deed alles zelf in deze Nederlandse dertigerscomedy over een brokkenpiloot à la Fleabag. Het hilarische, licht surrealistisch verslag over haar chaotische leven krijgt langzaam een donkere ondertoon – haar hele gezin is na een tragisch ongeval niet in staat om door te leven.
Lees ook
Eva Crutzens serie ‘Bodem’ is hilarisch hartverscheurend
3. Shogun (Disney+)
Indrukwekkende nieuwe verfilming van het beroemde boek. Geweldig acteerwerk van onder meer Hiroyuki Sanada en een intrigerende setting: het Japan van de 17de eeuw op de rand van een burgeroorlog. Dat de serie een recordaantal van 18 Emmy Awards won, zegt ook veel.
Lees ook
Epische serie ‘Shogun’ biedt een nieuwe blik op beroemd verhaal
2. De Joodse Raad (NPO)
Aangrijpend Nederlands drama brengt je midden in de Joodse gemeenschap in Amsterdam tijdens de Tweede Wereldoorlog. David Cohen, voorzitter van de Joodse Raad, beweegt mee met de nazi’s om erger te voorkomen. Zijn dochter kiest voor het verzet.
Lees ook
Televisieserie ‘De Joodse Raad’ laat zien: zowel gehoorzaamheid als verzet leidden in de oorlog tot duivelse dilemma’s
1. Ripley (Netflix)
Het klonk vooraf niet erg spannend: een nieuwe versie van The Talented Mr. Ripley. Schrijver en regisseur Steven Zaillian maakte van een bekend gegeven echter iets heel bijzonders: een wonderschone en tegelijkertijd huiveringwekkend serie, gefilmd in prachtig, helder zwart-wit.
Thijs Schrik: Misschien is het toepasselijk dat de beste serie van het jaar over een genadeloze manipulator gaat. De waarheid lijkt er voor veel machthebbers niet meer toe te doen. Een levenshouding die oplichter en psychopaat Tom Ripley tot het extreme doorvoert. Het personage, bekend uit de boeken van Patricia Highsmith en meerdere verfilmingen, wordt in deze serie subtiel beangstigend neergezet door hoofdrolspeler Andrew Scott. Zijn Ripley heeft geen sympathieke kant, maar toch wil je hem volgen. Erg knap.
Lees ook
‘Ripley’ is beklemmend, gewaagd én wonderschoon