Rapper en zakenman Jay-Z is in een civiele rechtszaak beschuldigd van verkrachting van een 13-jarig meisje, samen met Sean ‘Diddy ‘Combs. Het vermeend slachtoffer zegt dat ze op 13-jarige leeftijd door de mannen is misbruikt op een feest na de MTV Video Music Awards in 2000. Dat meldt NBC News op basis van federale rechtbankstukken.
Shawn Carter, de echte naam van Jay-Z, noemt de aantijgingen in een verklaring „idioot”. Hij laat daarnaast weten een schikkingsvoorstel te hebben ontvangen van Tony Buzbee, de advocaat van het vermeend slachtoffer. Buzbee is tevens de advocaat van meerdere vermeende slachtoffers van seksueel geweld van rapper Diddy, die momenteel vastzit. Volgens Jay-Z heeft de „chantagebrief” het tegenovergestelde effect en zal hij „geen cent betalen.” Ook verzoekt hij het vermeend slachtoffer om een strafrechtelijke klacht in te dienen.
De civiele rechtszaak werd al in oktober aangespannen in New York, maar toen werd Jay-Z nog niet genoemd als gedaagde. De rapper zou wel in de oorspronkelijke aanklacht zijn opgenomen als „beroemdheid A.”. Zondag werd de zaak opnieuw ingediend, omdat de naam van Jay-Z nog niet was toegevoegd aan de dagvaarding.
Strafzaken tegen P. Diddy
De andere gedaagde Sean ‘Diddy’ Combs zit sinds september vast op verdenking van afpersing, seksuele uitbuiting en mensenhandel. Nadat Combs’ ex-vriendin in 2023 een aanklacht indiende tegen hem vanwege verkrachting en jarenlang misbruik, stapten nog eens drieduizend personen naar de politie met klachten over zijn gedragingen tussen 1991 en 2024. In zo’n 120 gevallen kwam het tot een civiele rechtszaak. Combs ontkent alle aantijgingen en wordt volgend jaar mei voorgeleid.
Lees ook
In de misbruikzaak rond Diddy raakt nepnieuws reputaties van Amerikaanse beroemdheden
De Miss Nederland-verkiezing, die sinds 1989 wordt gehouden, houdt op te bestaan. Dat maakte de organisatie donderdag bekend. Onder leiding van Monica van Ee, die de laatste jaren aan het roer stond van de verkiezing, wordt deze vervangen door een platform, getiteld Niet meer van deze tijd. Dat platform draait om „mentale gezondheid, social media, diversiteit, zelfexpressie en nog veel meer”.
Het betekent dat de 27-jarige Amber Rustenberg uit Amsterdam de laatste is die zich Miss Nederland mag noemen. Zij kreeg afgelopen zomer de kroon op en sjerp om. Ook Rustenberg is betrokken bij het nieuwe platform. De Miss-verkiezing ging volgens haar over het „volledig in de kracht zetten” van de Miss. Dat wordt nu uitgebreid: het draait niet meer om één vrouw, maar om meerdere.
De Miss Nederland-verkiezing ontstond 35 jaar geleden, nadat werd gebroken met de naam ‘Miss Holland’, de voorloper die sinds de jaren dertig werd georganiseerd. Met de naamswijziging moest ook meer nadruk komen te liggen op maatschappelijke betrokkenheid, in plaats van op uiterlijk.
Lees ook
Alleen de jaren 70 waren níet preuts
Knipoog
Rustenberg merkt dat nog steeds veel mensen desondanks denken dat de Miss-verkiezing om uiterlijk draait. De naam van het platform is dan ook een knipoog naar wat Miss-verkiezing-deelnemers vaak te horen krijgen: is dat nog wel van deze tijd? „En misschien is het inderdaad niet meer van deze tijd, maar mensen doelen dan voornamelijk op de focus op uiterlijk”, zegt Rustenberg.
Heel vreemd is dat niet: ook tijdens de finale van 2024 werd een bikinironde gehouden, waarbij alle deelneemsters in een metallic-rood badpak – begeleid door opzwepende muziek – het podium opkwamen. Rustenberg: „Voor mij heeft het altijd al gedraaid om: laten zien dat je goed bent zoals je bent. En dat je nog meer in je kracht staat als je jezelf accepteert.” Maar de deelnemers kregen ook de ruimte om te praten over wat ze belangrijk vonden, van mentale gezondheid tot diversiteit.
Ook in 2024 werd een bikinironde gehouden, waarbij de deelneemsters in een metallic-rood badpak het podium opkwamen
Dat Miss Nederland nu stopt, komt volgens Rustenberg niet omdat de verkiezing minder populair is geworden. Er blijven genoeg andere Miss-verkiezingen over, zoals Miss World Nederland (aangesloten bij de internationale Miss World-verkiezing), Miss Universe Nederland (aangesloten bij de internationale Miss Universe-verkiezing) en Miss Eco International Netherlands (de grootste verkiezing in het Midden-Oosten en gevestigd in Egypte, waarbij de focus ligt op het promoten van ecotoerisme en duurzaamheid). De laatste heeft al een winnares voor 2025 uitgeroepen: Sanne Schulz.
Kim Kötter, die in 2002 werd uitgeroepen tot Miss Universe en vervolgens jarenlang Miss Nederland organiseerde, laat aan het AD weten wel te snappen dat de verkiezing stopt. Volgens haar dekt de naam missverkiezing „de lading” niet. Kötter verliet de organisatie in 2020.
Doodsbedreigingen
De heftige reacties die Rikkie Kollé kreeg worden ook genoemd als een katalysator voor de nieuwe vorm. Kollé was in 2023 de eerste trans vrouw die Miss Nederland werd. Daarna werd ze overspoeld door haatberichten en ontving ze zelfs doodsbedreigingen, omdat de afzenders vonden dat ze geen echte vrouw is.
Ook Rustenberg heeft de nodige reacties gekregen, hoewel lang niet zo heftig als Kollé. „Voornamelijk over mijn afkomst”, zegt ze. Ze heeft een Nederlandse moeder en Surinaamse vader. „Je kunt het eigenlijk nooit goed doen, ook een blonde vrouw zou kritiek krijgen.”
Dat Miss-verkiezingen heftige reacties oproepen, lijkt iets van alle tijden. Journalist en schrijver Mark Traa schreef in 2015 een boek over de eerste jaren van Miss Holland. De verkiezing sloeg niet aan in het calvinistische Nederland van voor de Tweede Wereldoorlog. De meisjes werden bespot door de politiek en media.
Niet meer van deze tijd is nu nog een online platform waar een podcast bij komt. In het team van experts, dat de inhoud van het platform gaat verzorgen, zitten oud-winnaressen en -deelnemers van de verkiezing. De financiering zal op dezelfde manier gebeuren als de Miss-verkiezing, zegt Rustenberg. „We hebben altijd sponsoren gehad. Die blijven verbonden aan het nieuwe platform. Maar het is ook iets dat met liefde en vrijwilligerswerk zal worden gedaan.”
Lees ook
Rikkie Kollé, de eerste trans vrouw die Miss Nederland werd: ‘Ik weet nu dat mensen hun eigen tekortkomingen afreageren op mij’
Het asielzoekerscentrum (azc) in Ter Apel is de afgelopen dagen steeds voller geraakt. Dat meldt persbureau ANP. In de nacht van maandag op dinsdag overnachtten 1.980 mensen in het azc. In het aanmeldcentrum mogen van de rechter niet meer dan 2.000 mensen verblijven, waardoor het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) voor het eerst de verhoogde dwangsom van 50.000 euro aan de gemeente Westerwolde dreigt te moeten betalen.
De rechter besloot op 30 oktober een hogere boete te gaan hanteren dan de oorspronkelijke 15.000 euro per overschrijding van het aantal van 2.000 mensen. Formeel gezien, zo oordeelde de rechter, geldt dat aantal op ieder moment van de dag. Het COA telt vooralsnog enkel het aantal asielzoekers dat in het aanmeldcentrum overnacht, niet hoeveel mensen er overdag binnen zijn.
Nieuwe opvanglocaties geopend
Het COA betaalt de dwangsom aan de gemeente Westerwolde, waar Ter Apel onderdeel van uitmaakt, omdat daar overlast ervaren wordt op het moment dat het aanmeldcentrum vol is. In november ging het even goed. Toen opende een noodopvang in Biddinghuizen met plek voor maximaal 1.250 mensen. Sinds maandag is daar een drijvende opvanglocatie in Zaandam bijgekomen met plek voor vijftig mensen. Het is niet duidelijk waarom het in het aanmeldcentrum in Ter Apel sinds een paar dagen weer drukker is.
Tot 6 november week het COA met enige regelmaat uit naar het Drentse Beilen, waar een tijdelijke nachtopvang is. Daarvan is de laatste weken geen gebruik gemaakt. Een woordvoerder van het COA laat weten dat deze opvangplek weer als mogelijkheid wordt gezien op het moment dat de situatie in Ter Apel niet meer houdbaar is.
Of de verhoging van de dwangsom naar 50.000 euro standhoudt, is nog onzeker. Het COA tekende op 27 november beroep aan tegen de uitspraak van de rechter. Het is nog niet bekend wanneer dat beroep inhoudelijk behandeld wordt.
Het nieuwe kabinet beloofde eerder dit jaar meer steun aan middeninkomens, en het lijkt woord te houden. Dit komt vooral door de invoering van een nieuwe belastingschijf. Hierdoor daalt het belastingtarief voor inkomens tot 38.441 euro per jaar naar 35,82 procent. Dat was 36,97 procent. Dit is goed nieuws voor werknemers met een modaal inkomen. Iemand met een brutomaandloon van 3.588 euro gaat er 56 euro netto op vooruit, becijfert ADP.
Het minimumloon stijgt van 13,68 naar 14,06 euro per uur. Minimumloners met een 36-urige werkweek ontvangen hierdoor 41 euro extra per maand. Een 40-urige werkweek levert 58 euro extra op.
Verkapte verhoging
Van het verlaagde belastingtarief profiteren niet alle lage inkomens. Dit komt doordat de algemene heffingskorting kleiner wordt. Die zakt met 294 euro, van 3.362 naar 3.068 euro per jaar. Deze verlaging doet voor mensen met bruto-inkomens tussen 1.000 en 2.000 euro per maand – veel parttimers en minimumloners onder 21 jaar – een deel van het voordeel van het lagere belastingtarief teniet.
Zo daalt het nettoloon van een werknemer met een brutomaandinkomen van 1.000 euro volgende maand met 22 euro, in geval van 1.500 euro bruto is dat 31 euro, en bij 2.000 euro bruto 32 euro. Het is de derde verlaging van de algemene heffingskorting sinds de invoering ervan in 2001. ADP-medewerker Dik van Leeuwerden: „Een daling van de heffingskorting is eigenlijk een verkapte belastingverhoging.”
Lees ook
De rente wordt lager dan goed voor ons is
Voor werknemers en werkgevers die willen vergroenen, is 2025 het laatste jaar om te profiteren van een lage fiscale bijtelling voor elektrische auto’s. Komt zo’n auto in 2025 op weg, dan geldt een bijtelling van 17 procent over de eerste 30.000 euro die de auto waard is. Daarvan valt dan vijf jaar te profiteren. Vanaf 2026 verdwijnt deze korting volledig en geldt een bijtelling van 22 procent.
Gepensioneerden gaan er volgens ADP iets op vooruit. Door het lagere belastingtarief stijgt komend jaar het aanvullend pensioen. Mensen met 1.000 euro aanvullend pensioen per maand ontvangen dan netto 12 euro meer. Bij 1.500 euro aanvullend pensioen gaat het om 18 euro.