Feyenoordhooligans die scheidsrechter mishandelden veroordeeld. Rechter betreurt hun afwezigheid in de rechtszaal

Op de televisieschermen van de Rotterdamse rechtbank is het veld van stadion De Kuip te zien. Een dan 21-jarige scheidsrechter, gehuld in een scheidsrechterstenue, trekt een rode kaart en loopt richting een speler van supportersorganisatie Rotterdam Radicals. Wat daarna gebeurt, wordt door de rechter meerdere keren vooruit en achteruit afgespeeld. Het gaat snel: een duw, een trap en een klap.

Damian K., eigenaar van het kledingmerk van de Rotterdam Radicals, duwt de scheidsrechter omver. Meteen daarna schopt speler Toon K. de scheids onderuit. De 21-jarige vrijwilliger vliegt door de lucht en belandt op zijn rug op het gras. Daarna haalt Damian K. uit met zijn vuist, op het gezicht van de scheidsrechter. Kort daarop wordt de boel gesust door de tegenstander: Toon en Damian worden weggeduwd bij de scheids, die spartelend op de grond ligt.

Het gebeurde allemaal tijdens een supporterstoernooi in De Kuip in juni van dit jaar. Dat toernooi was georganiseerd door Feyenoord. De Rotterdam Radicals mochten meedoen, hoewel de andere eigenaar van de Radicals, Max V., eerder al was veroordeeld voor supportersgeweld. Hij kreeg een celstraf voor een aansturende rol bij een aanslag op de sportschool van de voorzitter van lhbti+-fanclub de Roze Kameraden, voor antisemitische en homofobe spandoeken en voor het in een hinderlaag lokken van de ME.

Damian K. duwt de scheidsrechter omver, die meteen daarna wordt geschopt door Toon K.

Vorige week onthulden NRC en BOOS dat de mishandeling van de scheidsrechter past in een rij gebeurtenissen waarbij Feyenoord nauwe banden onderhoudt met supporters die werden veroordeeld of vervolgd voor voetbalgerelateerde strafbare feiten. Zo vroeg een medewerker van Feyenoord na de mishandeling van de scheidsrechter aan het slachtoffer of hij de zaak niet „buiten justitie om” wilde oplossen. De scheidsrechter zette zijn zaak door en was verbijsterd dat Feyenoord de kant koos van de twee hardekernleden die dinsdag terechtstonden, onder meer voor openlijke geweldpleging.

Daarnaast onthulden BOOS en NRC dat door Feyenoord feesten worden georganiseerd met supportersgroeperingen van veroordeelde fans. Ook gaan leden van de harde kern mee op zogenoemde ‘verkenningsreizen’ voor Europese uitwedstrijden en kunnen veroordeelde supporters besloten bijeenkomsten van het eerste elftal bijwonen.


Lees ook

Geweld, intimidatie en homofobie – hoe Feyenoord zijn meest gevreesde hooligans dichtbij houdt

Feyenoordsupporters steken vuurwerk af bij een thuiswedstrijd tegen RKC, waar geprotesteerd werd tegen de bouw van een nieuw stadion.

Politiekosten

In een algemeen statement ging Feyenoord vierkant achter het eigen supportersbeleid staan. Dat noemde de club „succesvol”. Er zouden steeds „minder incidenten” zijn en samenwerking met de fanatieke aanhang werd door Feyenoord gekenschetst als „essentieel voor een gezonde supporterscultuur en een positieve wedstrijdbeleving”.

De club kiest ervoor om een positieve kant te laten zien van samenwerken met de harde kern, via medewerkers van de afdeling Supporterszaken: Supporter Liaison Officiers (SLO’ers). Dat is in lijn met de gedachte van voetbalbond KNVB en de Europese bond UEFA, die de medewerkers van de afdeling Supporterszaken verplicht stellen voor het verkrijgen van een betaald voetbal-licentie. SLO’ers beschrijven in een ‘handboek’ van de KNVB hoe ze ook bij Feyenoord te hulp kunnen schieten bij incidenten. Zo mengen ze zich tussen het publiek en zorgen ze ervoor dat agressieve fans zich terugtrekken. Dat zou strafrechtelijke overtredingen hebben voorkomen.

En, de politiekosten voor wedstrijden van Feyenoord dalen, blijkt uit cijfers die niet eerder openbaar werden en die NRC en BOOS kregen via een beroep op de Wet Open Overheid. In het seizoen 2023/2024 moest de politie ruim 22.620 uur worden ingezet bij duels van Feyenoord, zowel nationaal als internationaal. Een jaar daarvoor was dat ruim 35.200 uur. Er werden vorig jaar 131 mensen opgepakt, een jaar eerder 222. Daarin speelt wel een rol dat Feyenoord in het seizoen 2022/2023 kampioen werd en dat het organiseren van het kampioensfeest veel politie vereiste. Ook Feyenoord zelf meldde dat het aantal incidenten is gedaald.

Dat ‘succes’ is onder meer te danken aan de hoge netten die vorig seizoen rond het veld hingen in De Kuip. Daardoor konden geen voorwerpen op het veld worden gegooid. Maar het is mogelijk ook een gevolg van de afspraken die de club maakt met de harde kern, waardoor soms incidenten op de tribune worden voorkomen.

Een prijs heeft dat wel. Zo vertelt Paul van Dorst, de oprichter van de Roze Kameraden, dat hij al langer wordt bedreigd door leden van de harde kern. Feyenoord ging wel met Van Dorst in gesprek, maar nam in zijn ogen nooit overtuigende maatregelen tegen de daders. Hij voelt zich niet meer veilig in het stadion en heeft nu, voor het eerst in ruim twintig jaar, geen seizoenskaart, terwijl de harde kern daar in zijn ogen nog altijd de dienst uitmaakt. Hij voelt zich in de steek gelaten omdat hij vindt dat Feyenoord meer luistert naar criminele fans dan naar supporters die slachtoffer van hen zijn.

Absentie

En ook de mishandelde scheidsrechter – eveneens Feyenoord-fan – heeft het gevoel dat de club voor de hardekernleden kiest die hem hebben mishandeld. Hij is niet naar de rechtszaak gekomen.

Dat geldt ook voor de verdachten. Zowel Rotterdam Radicals-eigenaar Damian K. als realityster Toon K. hebben zich ziek gemeld. Hun advocaten verzoeken de politierechter om de zaak op een ander moment te behandelen. Daar gaat de rechter niet in mee. Hij zegt dat het jammer is dat het tweetal er niet is om hun verantwoordelijkheid te nemen en vindt hun redenen voor absentie niet onderbouwd.

De advocaat van Toon K., Ziya Yeral, zegt dat zijn cliënt een trappende beweging naar de scheidsrechter heeft gemaakt, omdat Toon „een schrikreactie” zou hebben gehad. De scheids zou scheldend en dreigend op Toon af zijn gelopen en zou bier hebben gedronken, iets wat de advocaat verder niet kan onderbouwen.

De scheids zou scheldend en dreigend op Toon zijn gelopen en bier hebben gedronken, wat de advocaat verder niet kan onderbouwen

Daarop start de rechter de beelden opnieuw in. De scheids wandelt daarin met de kaart in zijn hand op Toon K. af. „Wat is hier dan intimiderend aan?”, vraagt de rechter. „Die gestrekte hand is intimiderend”, zegt advocaat Yeral. De rechter: „Ik weet niet heel veel van voetbal, maar volgens mij is het gebruikelijk om op iemand af te lopen als een scheids een kaart geeft.”

Ook voert de advocaat van Toon K. aan dat hij last heeft gehad van de media-aandacht. Hij zou door de onthullingen „gedemoniseerd” zijn en zich onveilig voelen. Volgens advocaat Yeral voelt het als een „trial by media.” Omdat K. zoveel lijdt onder de aandacht van de media, vraagt de advocaat om een rechterlijk pardon. De advocaat van Damian K. voert geen pleidooi, omdat zijn cliënt hem niet gemachtigd heeft het woord te voeren.

Dakdekker

De officier van justitie zegt dat hij geen reden ziet voor zelfverdediging. „Beide mannen zijn in de aanval.” Hij zegt te hebben overwogen een gevangenisstraf te eisen. Maar een forse taakstraf ligt meer in de lijn van de straffen voor dit soort vergrijpen. Wat ook meespeelt, is dat beide mannen een baan hebben: Damian K. als dakdekker en Toon K., naast realityster, als eigenaar van een ijzerhandel.

De politierechter vindt dat beide verdachten schuldig zijn. Ze kwamen eerder met justitie in aanraking voor geweldsincidenten. De politierechter veroordeelt zowel Toon K. als Damian K. tot een taakstraf van 150 uur, precies zoals de officier van justitie dat eiste.

De 21-jarige vrijwilliger, die er een gezwollen wenkbrauw en letsel aan zijn been aan overhield en door het incident stopte als scheidsrechter, heeft recht op een schadevergoeding van 575 euro.


Lees ook

Waarom de voorzitter van de ‘Roze Kameraden’ niet meer naar Feyenoord durft

Sinds 1999 heeft Paul van Dorst een seizoenkaart. Nu gaat hij niet meer naar De Kuip