Utrechtse ‘fietswethouder’ Van Hooijdonk stopt vroegtijdig. ‘Ik vind het merkwaardig als mensen zonder ideeën de politiek ingaan’

Staand op de pedalen van haar groene fiets knalt Lot van Hooijdonk de stoeprand af. Het is koud, deze zaterdag in de Utrechtse wijk Overvecht, haar Noorse muts is geen overbodige luxe. Begin november kondigde de 46-jarige GroenLinks-politica aan haar derde termijn als wethouder niet af te maken. Deze woensdag is haar laatste werkdag.

In een periode van tien jaar groeide Van Hooijdonk met haar groene beleid op het gebied van energie en mobiliteit uit tot een van de bekendste wethouders van Nederland. Al bij haar aantreden in 2014 zei ze tegen haar ambtenaren drie prioriteiten te hebben: „De fiets, de fiets, de fiets.” Haar voorstel om het afscheidsinterview te houden op haar favoriete vervoermiddel, komt dus niet als een verrassing.

Van Hooijdonk maakte van Utrecht de internationale fietshoofdstad. Ze voerde een milieuzone in voor dieselauto’s in de binnenstad, versmalde doorgaande wegen voor de aanleg van fietspaden en toverde parkeerplaatsen om tot perkjes met bomen en gras. Ook zette ze zich in voor de komst van vier omstreden windmolens in de polder Rijnenburg en is ze trots op een door haar gesteund project waarbij vrouwen die hier als vluchteling kwamen leren fietsen.

Utrechters zagen een vrouw met een missie. Maar die missie had ook een keerzijde. Bewoners klaagden over de toenemende onbereikbaarheid van hun stad voor autoverkeer, vonden dat Van Hooijdonk haar plannen erdoorheen drukte. De oppositie in de gemeenteraad vond haar weinig verantwoordelijkheid nemen in belangrijke dossiers, zoals de veel duurder uitgevallen tramlijn naar de Uithof en een slecht functionerende parkeerapp. Negen keer overleefde ze een motie van afkeuring of wantrouwen.


Lees ook

De wijk van de toekomst: plek voor 10.000 mensen, 21.500 fietsen en 0 auto’s op straat

Impressie van de toekomstige autovrije wijk Merwede in Utrecht.

Wanneer wist u: ik stop als wethouder?

„Dat is vorig jaar in de kerstvakantie geweest. Zeker corona heeft me het gevoel gegeven dat het niet gezond is wat we doen. Zoveel tijd op een stoel zitten, überhaupt zoveel werken. Ook al toen ik in 2022 van mijn tweede naar mijn derde termijn ging, heb ik getwijfeld. Maar ik wilde het hele denken over mobiliteit en de openbare ruimte in de ontwikkeling van de stad nog verder brengen, ideeën verankeren in beleid. Ik denk dat het beleid omgooien nu niet snel meer zal gebeuren.”

Op de fietsroute zien we uw visie op mobiliteit terug. De Nachtegaalstraat is een fietsstraat geworden, de doorgaande weg op de Maliebaan wordt de komende jaren een wandelpromenade. Wat is de kern van die visie?

„Vraagstukken rond mobiliteit gaan verder dan de vraag hoeveel tijd en geld het kost om van a naar b te komen. Je moet ook naar de prijs kijken voor de samenleving. Na de oorlog dachten we dat het goed was om de auto veel ruimte te geven, die pendule slaat nu weer een beetje terug.”

Als je in een verkeersriool woont, is de kans kleiner dat je je buren kent

Voor mij begon het bij duurzaamheid, daar is het sociale aspect bijgekomen. Een grafiek die veel indruk op mij heeft gemaakt, stond in het boek Happy City (2013) van Charles Montgomery. Er bleek een rechtstreeks verband tussen hoeveel auto’s door de straat reden en hoeveel sociaal contact mensen hadden. Als je, populistisch gezegd, in een verkeersriool woont, is de kans kleiner dat je je buren kent. De ruimte die nu bepaald wordt door de auto kun je ook gebruiken voor ontmoetingen.”

De standpunten rond autogebruik staan soms haaks op wat het kabinet wil: verbreden van de A27 bij Amelisweerd aan de zuidkant van de stad, bezuinigen op het openbaar vervoer. Hoe kijkt u naar het handelen van het Rijk in uw portefeuilles?

„Ik denk dat het ministerie van Economische Zaken afgelopen tien jaar een enorme beweging heeft gemaakt in het denken over de energietransitie. Het vorige kabinet heeft veel tot stand gebracht en ook met de tandem Sophie Hermans-Mona Keijzer (VVD en BBB) zou het best wat kunnen worden.

Bij het ministerie van Infrastructuur blijft het denken gewoon achter. Niet alleen in vergelijking met de links-progressieve stad, maar bij álle steden en regio’s. Er zit een soort intellectuele armoede in het mobiliteitsdenken bij het ministerie.”

Bewoners vonden vaak dat u niet naar ze luisterde, bijvoorbeeld als plannen ten koste gingen van de bereikbaarheid van hun straat met de auto.

„De mensen die je hoort, zitten vaak op de flanken. De grootste groep hoor je niet. En vaak verneem ik achteraf dat omwonenden toch wel tevreden zijn met de nieuwe situatie, als ze zien hoeveel de kwaliteit van leven vooruit is gegaan.”

Wat bij mobiliteitsprojecten ook speelt, is dat de mensen die je hoort bijna altijd omwonenden zijn, niet de mensen die de plek óók gebruiken. En we moeten blijven zien dat al die mensen die zichzelf niet formuleren er ook zijn. Dat gaat ook om kwetsbare mensen, mensen die de taal niet spreken of toekomstige bewoners.”

Lot van Hooijdonk: „In een wereld die in brand staat, is het zeer betreurenswaardig om het groen van GroenLinks op te geven.”
Foto John van Hamond

Gaan raadsleden volgens u te gemakkelijk mee met de luidste stem?

„Niet alleen raadsleden, ook bestuurders, parlementariërs, ambtenaren en mensen in de media moeten zich beseffen dat niet alle belangen worden gehoord bij participatie. We zijn echt te veel in een frame gekomen waarbij de hele bevolking ‘x’ zou vinden en lijnrecht tegenover het bestuur zou staan. Dat klopt gewoon niet, de samenleving is pluriform. Dat is de verleiding van het populisme.”

Hoe moet het dan wel?

„De raad zou niet moeten draaien om de vraag wat er uit bewonersparticipatie is gekomen en of dat blind is gevolgd. Het moet een plek zijn waar men zegt: oké, alle belangen liggen nu op tafel, die wegen we en dan maken we keuzes. Dat discours, dat mis ik wel. Dat is afgelopen tien jaar minder geworden. In Utrecht, maar ook in Nederland.”

U zei al eens: een wethouder zonder weerstand heeft ofwel een saaie portefeuille, of doet niets. Hoe gaat u persoonlijk om met aanhoudende kritiek?

„Ik probeer dan te bedenken: waar komt het vandaan, waar gaat het over? Uiteindelijk zijn de democratie en de politieke arena plekken waar belangen gewogen worden. Het is heel Nederlands dat het altijd om consensus moet draaien, dat we zenuwachtig worden als belangen botsen. Voor mij hoort het er gewoon bij.”

Sommige raadsleden vonden u een ijzige bestuurder, die anders dan andere wethouders niet openstond voor ideeën.

„Volgens mij heeft de raad ook veel geschaafd aan plannen, ik heb raadsleden vaak laten weten dat zij de baas zijn. Maar je mag van mij als wethouder wel verwachten dat ik voorstellen doe en die onderbouw.”

Naar buiten probeerde u de weerstand met argumenten te weerleggen. Ik heb begrepen dat ze in het stadskantoor ook weleens een Lot van Hooijdonk zagen die emotioneel was door de kritiek. Herkent u dat?

„Nou, niet enorm nee. Natuurlijk kan kritiek mij ook raken. Ik ben geen robot, ik ben gewoon een mens van vlees en bloed. Maar ik heb niet het idee dat ik enorm emotioneel door het stadskantoor heb gelopen.”

Misschien niet enorm emotioneel, maar wel meer dan de buitenwereld te zien kreeg?

„Ook de raad heeft dat prima kunnen zien. Mijn vriendin zegt weleens niet te begrijpen dat mensen mij zien als iemand die zo koud is. Want als je naar de beelden van het debat over de Uithoflijn keek, dan zag je de emotie all over.”

De grootste problemen van deze tijd zijn ecologisch. Ik ben er heilig van overtuigd dat we naar een andere samenleving moeten

U bent tegenstander van de fusie tussen GroenLinks en de Partij van de Arbeid. Waarom?

„Ik vind het in een wereld die in brand staat, waar de ecologische problematiek de allergrootste is, een zeer betreurenswaardige beweging om het groen van GroenLinks op te geven. Bij bijna alle bewegingen die ik in Utrecht in gang heb gezet, stond de PvdA aan de andere kant. Het gaat niet om de mensen, maar om de vraag of het een logische combinatie is qua gedachtegoed. En daarin herken ik niet de dingen die ik belangrijk vind.”

Is samenwerking niet noodzakelijk om als links in Den Haag nog iets te zeggen te hebben?

„De fusieplannen zijn veel te veel gedreven vanuit het idee dat ze [Haagse politici] het torentje in willen. Ik weet niet of dat het heilige doel moet zijn tegen elke prijs. En dit is voor mij de prijs: dat je je eigen idealen geweld aan gaat doen.”

Tegelijk heeft de landelijke partij ledenraadplegingen gehouden, dat is ook in Utrecht gebeurd [74 procent van de GroenLinks-leden stemde voor een gezamenlijke lijst]. Dus ja, het is een democratische uitslag van wat de leden willen. En ik ben een democraat. Over de conclusies die ik er zelf aan verbind, heb ik straks alle tijd om na te denken.”

Toch begreep ik dat het niet doorslaggevend is geweest in uw besluit om te stoppen als wethouder.

„Dat klopt. Al heeft het omgekeerd ook niet geholpen om te blijven, moet ik eerlijk zeggen.”

U heeft tien jaar als wethouder uw kop boven het maaiveld uitgestoken om uw visie voor de stad waar te maken. Heeft u daar ooit spijt van gehad?

„Nee. Ik vind het eerder merkwaardig als mensen de politiek ingaan die eigenlijk geen ideeën hebben. De grootste problemen van deze tijd zijn ecologisch. Ik ben er heilig van overtuigd dat we naar een andere samenleving moeten, en die verandering moet komen vanuit de politiek.”

GroenLinks-wethouder Lot van Hooijdonk fiets door Utrecht.
Foto John van Hamond