Gevallen vastgoedmagnaat Vietnam hoopt met terugbetaling van 9 miljard dollar de doodstraf te ontlopen

Vietnamese vastgoedmagnaat Truong My Lan (68) hoort vandaag of ze kans heeft om haar doodstraf af te kopen. Ze is veroordeeld vanwege haar rol in een enorme miljardenfraude. Volgens de Vietnamese wet zou, als ze driekwart van het geld dat ze heeft verduisterd terugbetaalt, de doodstraf kunnen worden omgezet tot levenslange celstraf. 

Een hof van beroep in Vietnam doet vandaag uitspraak in de miljardenfraudezaak rond vastgoedmagnaat Truong My Lan, die eerder dit jaar ter dood werd veroordeeld voor het verduisteren van miljarden Amerikaanse dollars bij de Saigon Joint Stock Commercial Bank (SCB).

Mocht de doodstraf worden gehandhaafd, dan beland Truong in een wanhopige race tegen de klok om haar leven te redden. Analisten denken dat ze dan zal proberen voordat de doodstraf wordt voltrokken de terugbetaling te doen. Vietnam is een communistische eenpartijstaat. Rechtspraak gebeurt achter gesloten deuren.

9 miljard dollar

De terugbetaling betreft 75 procent van 12 miljard dollar die ze verduisterde tussen 2012 en 2022, via duizend binnen- en buitenlandse postbusfirma’s. Omdat een groot deel van de bezittingen van Truong in Vietnam bevroren zijn door de staat, is het bijeen krijgen van die 9 miljard dollar een grote uitdaging, zeggen advocaten van de gevallen vastgoedtycoon. Daarbij zit het meeste geld in vastgoed. Het zal niet eenvoudig zijn om de 9 miljard dollar vrij te krijgen, bijvoorbeeld door verkoop van bezittingen.

Truong My Lan betoonde in de meest recente zittingen al berouw voor haar daden, waar ze eerder nog ontkende betrokken te zijn geweest bij fraude. Volgens aanklagers zou Truong verantwoordelijk zijn voor een fraude van in totaal 27 miljard dollar, zo’n 6 procent van het BBP in Vietnam in 2023. Tientallen anderen, waaronder familieleden van Truong, waaronder haar echtgenoot, zijn eerder ook al veroordeeld. Truong is echter de enige verdachte die de doodstraf kreeg, een zeldzaamheid in Vietnam voor een dergelijk misdrijf.

In navolging van de Chinese Opendeur-politiek ging het communistische Vietnam in 1986 op het kapitalistische pad. De zaak Truong My Lan is onderdeel van de anti-corruptiecampagne ‘Brandende Oven’, die de toenmalige partijleider Nguyen Phu Trong in 2013 startte om hebzuchtige uitwassen van het kapitalisme de kop in te drukken.

Protesten in Vietnam

Door de miljardenfraude bij de SCB verloren tienduizenden Vietnamezen hun spaargeld, wat voor zeldzame protesten in de communistische eenpartijstaat zorgde.  Truong begon eind jaren tachtig met het aankopen van onroerend goed. Ze is de oprichter van vastgoedgroep Van Thinh Phat en was vanaf de jaren negentig een van de grootste vastgoedeigenaren van het land, met onder meer hotels, restaurants en havens in haar portefeuille.

Analisten denken dat haar hoop op omzetting van de doodstraf in levenslang vergeefs zal zijn. De uitspraak zal vandaag of later deze week naar buiten komen. Zal de doodstraf gehandhaafd worden, dan zal ze – zo vermoeden mensenrechtenactivisten – net als zo’n duizend anderen (het exacte aantal is onbekend), in de cel haar executie moeten afwachten. Vietnam is een van de actiefste landen ter wereld in de uitvoering van de doodstraf, vermoedelijk door een dodelijke injectie.