De 33-jarige Fouad L. die vastzit op verdenking dat hij op donderdag 28 september 2023 drie mensen in Rotterdam doodschoot, pleegde de moorden naar eigen zeggen in opdracht van een computer die in zijn hoofd zat. De computer, die de zogeheten Erasmusschutter „partitie” noemt, zou hem hebben gezegd meer moorden te plegen uit wraak op de Erasmus Universiteit die hem niet het diploma basisarts wilde geven.
Dit heeft Fouad eerder dit jaar verteld aan gedragsdeskundigen die hem op het Pieter Baan Centrum hebben onderzocht. „Eigenlijk wilde hij niet moorden, maar het moest van de partitie”, zei zijn advocaat Marlin Nolte maandagmiddag tijdens een pro-formabehandeling van de strafzaak.
Fouad verscheen voor het eerst in de rechtszaal. Hij wordt ervan verdacht dat hij vorig jaar zijn 39-jarige buurvrouw Marlous en haar 14-jarige dochter Romy heeft doodgeschoten in de wijk Delfshaven. Daarna zou hij in een collegezaal van het Erasmus Medisch Centrum de 43-jarige docent en huisarts Jurgen Damen met een pistool hebben gedood.
Psychiaters
Fouad moest op last van de rechtbank verschijnen zodat hij al enigszins kon wennen aan het strafproces dat op 27 januari volgend jaar begint met de inhoudelijke behandeling. De rechters stelden de verdachte – een man met zwarte krullen, een krulsnor en een witte trui met achterop de naam van de gevangenis waar hij vastzit: PI Vught – maar twee vragen.
Hoe het voor hem was in de rechtszaal?
„Ik hou niet zo van een volle zaal met veel mensen”, antwoordde Fouad.
Eigenlijk wilde hij niet moorden maar het moest van de ‘partitie’
Op de tweede vraag, of hij nog nadere studie naar zijn geestelijke gesteldheid wilde, gaf Fouad te kennen dat hij graag „een volledig onderzoek” wilde. Zijn advocaat wilde dat de rechtbank opdracht zou geven tot nader onderzoek naar de rol van de „partitie” in het hoofd van haar cliënt. Die zou volgens de verdachte ook hebben gezegd meer kinderen te doden.
„Fouad voelde zich een willoos instrument,” aldus Nolte. „Hij was het tegenovergestelde van zijn beroep arts”. De advocaat is van mening dat psychiaters „onvoldoende hebben doorgevraagd”.
Applaus
Het OM heeft geen behoefte aan verder onderzoek, zei officier van justitie Max van den Berg. „De verdachte heeft zelf het plan gemaakt. In eerste instantie was het plan om nog veel meer slachtoffers te maken, maar later heeft hij dat ‘afgezwakt’. Dat de verdachte het plan meermalen uitgesteld heeft, duidt niet op een gebrek aan keuzevrijheid. Het ontbreekt verdachte niet aan enig moreel besef. Hij was zich er heel goed van bewust dat het plan dat hij maakte een gruwelijk plan was.”
De rechtbank besloot na kort beraad dat Fouad niet nader onderzocht hoeft te worden. Dat besluit werd met applaus begroet door nabestaanden, die in de rechtszaal voor het eerst Fouad L. zagen.
Lees ook
‘Erasmusschutter Fouad L. handelde uit boosheid naar universiteit en naar buurvrouw’
Wesley W. (25), die wordt verdacht van ontucht met twintig kinderen in Helmond, wordt op aandringen van zijn advocaat geplaatst in een Extra Zorgvoorziening (EZV), een afgezonderde afdeling in de Penitentiaire Inrichting in Sittard, waar hij verblijft.
Op de eerste voorlopige zitting in de zaak, deze woensdag in de rechtbank van Den Bosch, betoogde zijn advocaat dat het op de reguliere afdeling in het Huis van Bewaring waar W. nu zit niet veilig voor hem is, nu medegevangenen via de media hebben vernomen waar hij van verdacht wordt. Sindsdien komt hij zijn cel niet meer uit en bonken mede-gevangen op zijn deur.
Het Openbaar Ministerie maakte dinsdag al bekend dat W. vervolgd wordt voor het seksueel binnendringen en betasten van minderjarige kinderen en van het vervaardigen en bezitten van kinderporno. W. werkte als leerkrachtenondersteuner op een basisschool in Helmond. Een deel van de feiten zou daar ook hebben plaatsgevonden, sinds 2018. W. heeft een deel van de feiten inmiddels bekend.
De verdachte was zelf niet aanwezig op de zitting, waar de zaak ook nog niet inhoudelijk behandeld is. De verdachte blijft voorlopig in zijn cel en heeft geen contact met de buitenwereld, met zijn ouders en zijn advocaat. Hij kan luchten in een afgesloten ruimte. De zaak gaat verder op 20 januari. Voor die tijd wordt het onderzoek voortgezet en wordt de psychische gesteldheid van de verdachte nader onderzocht.
Lees ook
Oud-medewerker basisschool in Helmond wordt verdacht van misbruiken twintig kinderen
In ’s-Heerenberg staat een bronzen beeldje van een heks. Mechteld ten Ham vroeg in de zeventiende eeuw om een proces, om de beschuldiging van hekserij aan haar adres voor eens en altijd te weerleggen. Ze werd veroordeeld tot de brandstapel.
Maar maandagavond kwam ze, ondanks die veroordeling, als heldin ter sprake in de raadszaal van ’s-Heerenberg. „Als Mechteld ten Ham nog had geleefd”, zei een inspreker tegen de raadsleden, „had ze jullie met pek en veren besmeurd en het dorp uitgejaagd.” Op de achtergrond klonken knallen van vuurwerk.
De gemeenteraad van Montferland, waar ’s-Heerenberg onder valt, sprak maandag over de komst van een asielzoekerscentrum. De vergadering was bedoeld om bewoners te betrekken bij de plannen. Bij aankomst werden raadsleden opgewacht door zo’n dertig actievoerders en kregen ze zwaar vuurwerk naar zich gegooid. Een van de raadsleden heeft nog steeds last van oorsuizen en zware hoofdpijn, zei burgemeester Harry de Vries dinsdagmiddag op een persconferentie. „Deze mensen roepen dat asielzoekers te maken hebben met criminaliteit, maar wat ik gisteren heb gezien, is voor mij criminaliteit”, zei hij.
De raadsvergadering ging na de tumultueuze binnenkomst wel gewoon door. Insprekers uitten hun boosheid over de mogelijke komst van het opvangcentrum voor 250 asielzoekers. Ze vrezen overlast en vinden dat de gemeente de plannen „gewoon erdoorheen wil drukken”.
Lees ook
‘Ik wil niet dat het onder mijn huid gaat zitten’. Drie lokale politici over wat bedreigingen aanrichten
Dreiging
Het gebeurt de laatste maanden vaker dat weerstand tegen azc’s uitmondt in bedreigingen van lokale bestuurders en politici. Zo ontving eerder dit jaar de gemeente Velsen dreigbrieven over azc-plannen. In een daarvan stonden de namen van de dochters van de burgemeester en een wethouder. De raad kwam daarna met een oproep aan inwoners: stop met ons te intimideren. Ook in Tubbergen werden dit jaar raadsleden en de burgemeester bedreigd om de komst van een azc.
Uit het recentste onderzoek van het ministerie Binnenlandse Zaken in 2022, bleek dat 77 procent van de burgemeesters, 67 procent van de wethouders en 45 procent van de raadsleden te maken had met verbale of fysieke agressie, intimidatie of bedreigingen. Twee jaar eerder was dat 50 procent van de burgemeesters, 46 procent van de wethouders en 33 procent van de raadsleden. Die toename ziet de Vereniging van Nederlandse Gemeenten ook. „Vergaderingen waar bijvoorbeeld over asielzoekerscentra wordt gesproken, worden preventief afgesloten, omdat de openbare orde in het geding is”, zegt woordvoerder Cees den Bakker.
Lastig uit te leggen: Montferland moet een azc accepteren vanwege een landelijke wet, waarover landelijke politici roepen dat-ie wordt afgeschaft
Niet alle agressie of dreiging is zo zicht- dan wel hoorbaar als vuurwerk. Bovendien vinden raadsleden het vaak ingewikkeld om over intimidatie of agressie te praten, zegt Hilde Westera. Ze is coördinator bij het Netwerk Weerbaar Bestuur, dat in 2018 werd opgericht toen bleek dat steeds meer politieke ambtsdragers mikpunt werden van agressie of geweld.
Door voorlichting, bewustwording en ondersteuning wil het netwerk bereiken dat politieke ambtsdragers hun functie „veilig en integer” kunnen uitoefenen. Want intimidatie kan gevolgen hebben voor het democratisch proces, zegt Westera. „Je moet je als volksvertegenwoordiger vrij voelen om te zeggen wat je wil, zonder last en ruggespraak.”
Schrik
Kan dat nog in Montferland? Volgens burgemeester Harry de Vries heeft de vuurwerkactie raadsleden „heel veel schrik aangejaagd”. Maar hij is vastbesloten het azc-plan door te zetten, dat is volgens hem gewoon „een wettelijke opdracht”. De spreidingswet schrijft gemeenten voor hoeveel asielzoekers ze moeten opvangen.
Maar diverse raadsleden zeggen dat ze het moeilijk krijgen uitgelegd: dat Montferland een azc moet accepteren vanwege een landelijke wet, waarvan de landelijke politiek steeds roept dat hij wordt afgeschaft. „Dat krijgen wij ook bijna niet uitgelegd”, zegt Erik Wassing van Lijst Groot Montferland.
Inwoners verkeren volgens Wassing in de veronderstelling dat de gemeente niet meer is gebonden aan de spreidingswet en daarom een azc kan weigeren. „Dan zeg ik tegen ze: dat kan wel, maar dan wordt het ons alsnog opgelegd via de provincie. Nu kunnen we tenminste nog in gesprek over de beste plek voor zo’n azc.”
Wat de burgemeester betreft zijn de demonstranten bij de volgende raadsvergadering over het azc op 12 december niet meer welkom. „Ik vind dit geen demonstreren”, zei hij op de persconferentie. „De volgende keer verbied ik het gewoon.”
Lees ook
Sinds wanneer zijn bedreigingen tegen politici normaal?
Staand op de pedalen van haar groene fiets knalt Lot van Hooijdonk de stoeprand af. Het is koud, deze zaterdag in de Utrechtse wijk Overvecht, haar Noorse muts is geen overbodige luxe. Begin november kondigde de 46-jarige GroenLinks-politica aan haar derde termijn als wethouder niet af te maken. Deze woensdag is haar laatste werkdag.
In een periode van tien jaar groeide Van Hooijdonk met haar groene beleid op het gebied van energie en mobiliteit uit tot een van de bekendste wethouders van Nederland. Al bij haar aantreden in 2014 zei ze tegen haar ambtenaren drie prioriteiten te hebben: „De fiets, de fiets, de fiets.” Haar voorstel om het afscheidsinterview te houden op haar favoriete vervoermiddel, komt dus niet als een verrassing.
Van Hooijdonk maakte van Utrecht de internationale fietshoofdstad. Ze voerde een milieuzone in voor dieselauto’s in de binnenstad, versmalde doorgaande wegen voor de aanleg van fietspaden en toverde parkeerplaatsen om tot perkjes met bomen en gras. Ook zette ze zich in voor de komst van vier omstreden windmolens in de polder Rijnenburg en is ze trots op een door haar gesteund project waarbij vrouwen die hier als vluchteling kwamen leren fietsen.
Utrechters zagen een vrouw met een missie. Maar die missie had ook een keerzijde. Bewoners klaagden over de toenemende onbereikbaarheid van hun stad voor autoverkeer, vonden dat Van Hooijdonk haar plannen erdoorheen drukte. De oppositie in de gemeenteraad vond haar weinig verantwoordelijkheid nemen in belangrijke dossiers, zoals de veel duurder uitgevallen tramlijn naar de Uithof en een slecht functionerende parkeerapp. Negen keer overleefde ze een motie van afkeuring of wantrouwen.
Lees ook
De wijk van de toekomst: plek voor 10.000 mensen, 21.500 fietsen en 0 auto’s op straat
Wanneer wist u: ik stop als wethouder?
„Dat is vorig jaar in de kerstvakantie geweest. Zeker corona heeft me het gevoel gegeven dat het niet gezond is wat we doen. Zoveel tijd op een stoel zitten, überhaupt zoveel werken. Ook al toen ik in 2022 van mijn tweede naar mijn derde termijn ging, heb ik getwijfeld. Maar ik wilde het hele denken over mobiliteit en de openbare ruimte in de ontwikkeling van de stad nog verder brengen, ideeën verankeren in beleid. Ik denk dat het beleid omgooien nu niet snel meer zal gebeuren.”
Op de fietsroute zien we uw visie op mobiliteit terug. De Nachtegaalstraat is een fietsstraat geworden, de doorgaande weg op de Maliebaan wordt de komende jaren een wandelpromenade. Wat is de kern van die visie?
„Vraagstukken rond mobiliteit gaan verder dan de vraag hoeveel tijd en geld het kost om van a naar b te komen. Je moet ook naar de prijs kijken voor de samenleving. Na de oorlog dachten we dat het goed was om de auto veel ruimte te geven, die pendule slaat nu weer een beetje terug.”
Als je in een verkeersriool woont, is de kans kleiner dat je je buren kent
Voor mij begon het bij duurzaamheid, daar is het sociale aspect bijgekomen. Een grafiek die veel indruk op mij heeft gemaakt, stond in het boek Happy City (2013) van Charles Montgomery. Er bleek een rechtstreeks verband tussen hoeveel auto’s door de straat reden en hoeveel sociaal contact mensen hadden. Als je, populistisch gezegd, in een verkeersriool woont, is de kans kleiner dat je je buren kent. De ruimte die nu bepaald wordt door de auto kun je ook gebruiken voor ontmoetingen.”
De standpunten rond autogebruik staan soms haaks op wat het kabinet wil: verbreden van de A27 bij Amelisweerd aan de zuidkant van de stad, bezuinigen op het openbaar vervoer. Hoe kijkt u naar het handelen van het Rijk in uw portefeuilles?
„Ik denk dat het ministerie van Economische Zaken afgelopen tien jaar een enorme beweging heeft gemaakt in het denken over de energietransitie. Het vorige kabinet heeft veel tot stand gebracht en ook met de tandem Sophie Hermans-Mona Keijzer (VVD en BBB) zou het best wat kunnen worden.
Bij het ministerie van Infrastructuur blijft het denken gewoon achter. Niet alleen in vergelijking met de links-progressieve stad, maar bij álle steden en regio’s. Er zit een soort intellectuele armoede in het mobiliteitsdenken bij het ministerie.”
Bewoners vonden vaak dat u niet naar ze luisterde, bijvoorbeeld als plannen ten koste gingen van de bereikbaarheid van hun straat met de auto.
„De mensen die je hoort, zitten vaak op de flanken. De grootste groep hoor je niet. En vaak verneem ik achteraf dat omwonenden toch wel tevreden zijn met de nieuwe situatie, als ze zien hoeveel de kwaliteit van leven vooruit is gegaan.”
Wat bij mobiliteitsprojecten ook speelt, is dat de mensen die je hoort bijna altijd omwonenden zijn, niet de mensen die de plek óók gebruiken. En we moeten blijven zien dat al die mensen die zichzelf niet formuleren er ook zijn. Dat gaat ook om kwetsbare mensen, mensen die de taal niet spreken of toekomstige bewoners.”
Gaan raadsleden volgens u te gemakkelijk mee met de luidste stem?
„Niet alleen raadsleden, ook bestuurders, parlementariërs, ambtenaren en mensen in de media moeten zich beseffen dat niet alle belangen worden gehoord bij participatie. We zijn echt te veel in een frame gekomen waarbij de hele bevolking ‘x’ zou vinden en lijnrecht tegenover het bestuur zou staan. Dat klopt gewoon niet, de samenleving is pluriform. Dat is de verleiding van het populisme.”
Hoe moet het dan wel?
„De raad zou niet moeten draaien om de vraag wat er uit bewonersparticipatie is gekomen en of dat blind is gevolgd. Het moet een plek zijn waar men zegt: oké, alle belangen liggen nu op tafel, die wegen we en dan maken we keuzes. Dat discours, dat mis ik wel. Dat is afgelopen tien jaar minder geworden. In Utrecht, maar ook in Nederland.”
U zei al eens: een wethouder zonder weerstand heeft ofwel een saaie portefeuille, of doet niets. Hoe gaat u persoonlijk om met aanhoudende kritiek?
„Ik probeer dan te bedenken: waar komt het vandaan, waar gaat het over? Uiteindelijk zijn de democratie en de politieke arena plekken waar belangen gewogen worden. Het is heel Nederlands dat het altijd om consensus moet draaien, dat we zenuwachtig worden als belangen botsen. Voor mij hoort het er gewoon bij.”
Sommige raadsleden vonden u een ijzige bestuurder, die anders dan andere wethouders niet openstond voor ideeën.
„Volgens mij heeft de raad ook veel geschaafd aan plannen, ik heb raadsleden vaak laten weten dat zij de baas zijn. Maar je mag van mij als wethouder wel verwachten dat ik voorstellen doe en die onderbouw.”
Naar buiten probeerde u de weerstand met argumenten te weerleggen. Ik heb begrepen dat ze in het stadskantoor ook weleens een Lot van Hooijdonk zagen die emotioneel was door de kritiek. Herkent u dat?
„Nou, niet enorm nee. Natuurlijk kan kritiek mij ook raken. Ik ben geen robot, ik ben gewoon een mens van vlees en bloed. Maar ik heb niet het idee dat ik enorm emotioneel door het stadskantoor heb gelopen.”
Misschien niet enorm emotioneel, maar wel meer dan de buitenwereld te zien kreeg?
„Ook de raad heeft dat prima kunnen zien. Mijn vriendin zegt weleens niet te begrijpen dat mensen mij zien als iemand die zo koud is. Want als je naar de beelden van het debat over de Uithoflijn keek, dan zag je de emotie all over.”
De grootste problemen van deze tijd zijn ecologisch. Ik ben er heilig van overtuigd dat we naar een andere samenleving moeten
U bent tegenstander van de fusie tussen GroenLinks en de Partij van de Arbeid. Waarom?
„Ik vind het in een wereld die in brand staat, waar de ecologische problematiek de allergrootste is, een zeer betreurenswaardige beweging om het groen van GroenLinks op te geven. Bij bijna alle bewegingen die ik in Utrecht in gang heb gezet, stond de PvdA aan de andere kant. Het gaat niet om de mensen, maar om de vraag of het een logische combinatie is qua gedachtegoed. En daarin herken ik niet de dingen die ik belangrijk vind.”
Is samenwerking niet noodzakelijk om als links in Den Haag nog iets te zeggen te hebben?
„De fusieplannen zijn veel te veel gedreven vanuit het idee dat ze [Haagse politici] het torentje in willen. Ik weet niet of dat het heilige doel moet zijn tegen elke prijs. En dit is voor mij de prijs: dat je je eigen idealen geweld aan gaat doen.”
Tegelijk heeft de landelijke partij ledenraadplegingen gehouden, dat is ook in Utrecht gebeurd [74 procent van de GroenLinks-leden stemde voor een gezamenlijke lijst]. Dus ja, het is een democratische uitslag van wat de leden willen. En ik ben een democraat. Over de conclusies die ik er zelf aan verbind, heb ik straks alle tijd om na te denken.”
Toch begreep ik dat het niet doorslaggevend is geweest in uw besluit om te stoppen als wethouder.
„Dat klopt. Al heeft het omgekeerd ook niet geholpen om te blijven, moet ik eerlijk zeggen.”
U heeft tien jaar als wethouder uw kop boven het maaiveld uitgestoken om uw visie voor de stad waar te maken. Heeft u daar ooit spijt van gehad?
„Nee. Ik vind het eerder merkwaardig als mensen de politiek ingaan die eigenlijk geen ideeën hebben. De grootste problemen van deze tijd zijn ecologisch. Ik ben er heilig van overtuigd dat we naar een andere samenleving moeten, en die verandering moet komen vanuit de politiek.”