Jerry Afriyie (Kick Out Zwarte Piet): ‘In die vijftien jaar hebben wij dertig jaar werk verricht’

Al bij de oprichting van Nederland Wordt Beter in 2010, waar actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) onder valt, had de organisatie bepaald dat ze zich in 2025 zou opheffen. Best een aardige inschatting, zo lijkt het nu: afgelopen week besloot KOZP dat het dit jaar niet nodig is om te demonstreren bij sinterklaasintochten.

Er stonden dertig demonstraties gepland in gemeenten waar Zwarte Piet de afgelopen jaren nog welkom was of „roetveegpieten die amper te onderscheiden waren van zwarte piet”, schreef KOZP in een persbericht. De beweging blies de protesten af na gesprekken met die gemeenten. Bijna allemaal hadden ze veranderingsbereidheid getoond. KOZP wilde ze vervolgens „de ruimte en rust geven om de toezeggingen door te voeren” en maakt daarom niet bekend om welke gemeenten het ging.

Naast een sinterklaasfeest zonder Zwarte Piet heeft Nederland Wordt Beter nog twee andere doelen: structurele aandacht op scholen voor het koloniale verleden en de slavernij, en een nationale herdenking van het slavernijverleden. „We zijn er nog niet, maar we zijn goed op weg”, zei voorman Jerry Afriyie eerder dit jaar in NRC. Vorige maand gaf de ministerraad groen licht voor de oprichting van de Stichting Herdenkingscomité Slavernijverleden.

Afriyie is tevreden over de verandering van de publieke opinie over Zwarte Piet. Eind 2022 bleek uit onderzoek van I&O Research dat een op de drie Nederlanders vond dat Zwarte Piet zwart moet blijven. In 2016 was dat nog 65 procent.

De KOZP-voorman moet lachen om de vraag waarom ze in de beginjaren al zo goed wisten ongeveer vijftien jaar nodig te hebben om hun doelen te bereiken. „Het was helemáál geen goede inschatting”, zegt hij via een videoverbinding. „Want in die vijftien jaar hebben wij dertig jaar aan werk verricht. Mijn leven staat stil sinds het begin van deze beweging. Ik heb weinig tijd met familie en vrienden doorgebracht, mijn kinderen maar half zien opgroeien.”

Maar 5 december 2025 was, en is, een „heilige datum” en „wordt niet verschoven”. „Het geeft energie als je een begin- en einddatum hebt mét concrete doelstellingen; je gaat er alles aan doen om die deadline te halen en je raakt niet moegestreden.”

„Het is ook niet eerlijk om te verwachten dat mensen doorgaan tot hun laatste adem”, zegt zijn collega Joanna, die ook bij het videogesprek is. Zij is sinds 2016 vrijwilliger voor Nederland Wordt Beter en hield zich dit jaar vooral bezig met de gesprekken met intochtcomités en gemeenten. Ze wil niet met haar achternaam in de media, vanwege de bedreigingen van voorstanders van Zwarte Piet waar KOZP nog steeds mee te maken heeft. Daar heeft Afriyie ook last van, maar zijn naam is al zo bekend, dat het niet meer zoveel zin heeft om die weg te laten, zegt hij lachend.

KOZP, zegt Joanna, moet het vertrouwen hebben dat de samenleving het nu zelf kan. „Wij geven het stokje door aan de samenleving.”

Hebben zo’n beetje alle gemeenten nu afgezien van Zwarte Piet?

Afriyie: „Helaas niet, maar de ruime meerderheid gelukkig wel. We hebben geen actuele, exacte cijfers, maar we monitoren wel. Mensen kunnen bij ons een melding maken als ze getuige zijn van een intocht met Zwarte Piet of een figuur die er te sterk op lijkt. We onderzoeken goed of een melding terecht is.

„Daarnaast gaat het ons meer om de gevoelstemperatuur in het land dan om het afvinken van gemeentes. Wij zien onszelf als aanjagers: we trappen deuren in. Net als bij de educatie over het slavernijverleden. Wij hebben gratis lespakketten gemaakt. Vervolgens is het aan scholen om daar iets mee te doen.”

Ondertussen werd de PVV bij de verkiezingen de grootste partij. In haar verkiezingsprogramma staat: ‘Zwarte Piet blijft.’ Kan Zwarte Piet toch weer salonfähig worden?

Joanna: „Ik merk er dit jaar niet veel van eigenlijk. Ik vond het vorig jaar bij ons protest in Slochteren, net na de PVV-overwinning, erger. Toen riep een groep voorstanders van Zwarte Piet: ‘Geertje, bedankt!’ De laatste tijd merk ik juist dat wat we hebben neergezet z’n vruchten begint af te werpen. Maar we zijn er nog niet helemaal en het helpt natuurlijk niet dat de PVV geen voorstander is van roetveegpiet.”

Afriyie: „Toen de PVV won, heb ik geen seconde gedacht: oh jee, hoe gaan we nu verder. Dit is een people’s movement, geen politieke beweging. Bij het maken van onze plannen, hebben we nooit gerekend op bijval van de politiek. Dus kan de politiek ons ook niet kwetsbaar maken.”

Maar gesteld dat er een tegenbeweging ontstaat? Blijven jullie dan op je handen zitten?

Afriyie: „Wij gaan geen brandweer zijn die steeds weer uitrukt als het nodig is. Wij hebben Nederland vijftien jaar voorbereid en gaan er nu vanuit dat het het examen zal halen. Het heeft namelijk ook alle tussentoetsen gehaald. Het is belangrijk dat je als activist gelooft dat mensen kunnen waarmaken wat je van ze vraagt.”

„En we hebben veel meegemaakt”, zegt Joanna. „We zijn ook moe.” Ze spreekt over de arrestaties, agressie en intimidatie waar KOZP-demonstranten gedurende de jaren mee te maken kregen. Afriyie zelf werd drie keer gearresteerd.

Hoewel hij het vertrouwen heeft dat „Nederland het kan”, wil Afriyie ook niet „te vroeg juichen”. Maar: „Als we verliezen, dan verliezen we allemaal. Want een feest dat een deel van onze kinderen uitsluit, is géén feest.”


Lees ook

Het succes van Kick Out Zwarte Piet – en zijn beperkingen

KOZP-demonstratie bij de landelijke intocht van Sinterklaas in Meppel, 2015. Foto David van Dam