Den Haag beklaagt zich bij Israël over rapport vol beschuldigingen

Nederland heeft bij regering-Netanyahu geklaagd over de verspreiding van een Israëlisch rapport waarin verschillende pro-Palestijnse organisaties in Nederland worden beschuldigd van het organiseren van het geweld tegen Israëlische voetbalsupporters na de wedstrijd Ajax – Maccabi Tel Aviv.

De diplomatieke tik op de vingers is het resultaat van onderzoek naar mogelijke ‘ongewenste buitenlandse beïnvloeding’ door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCT). Volgens het kabinet had Israël eventuele belastende informatie met bevoegde instanties (zoals de inlichtingendienst AVID) vertrouwelijk moeten delen. Minister van Justitie David van Weel noemt „de wijze van verspreiding” van het rapport „ongebruikelijk” en „ongewenst”, vanwege „mogelijke negatieve gevolgen voor Nederlandse ingezetenen.”

Het rapport is afkomstig van het Israëlische ministerie voor Diaspora en Antisemitismebestrijding en is actief verspreid onder Nederlandse politici en journalisten. Tijdens het Kamerdebat over het geweld in Amsterdam citeerde BBB-leider Caroline van der Plas uit het nog ongepubliceerde stuk, dat inmiddels ook online staat. In het rapport worden verschillende organisaties, zoals de Stichting Palestijnse Gemeenschap in Nederland (PGNL) en Utrecht 4 Palestine, ervan beschuldigd banden te onderhouden met de terreurbeweging Hamas en betrokken te zijn bij de organisatie van de „pogrom” in Amsterdam. Het rapport levert daarvoor geen sluitend bewijs. In een ander, ‘geheim’ rapport van het ministerie van Diaspora werd een medewerker van vredesbeweging Pax omschreven als een ‘spil’ in een netwerk om Israël te ‘isoleren’. Van Gool ontving ernstige bedreigingen na publicaties in de Israëlische pers.

Deuk in relatie

De Nederlandse demarche is een nieuwe deuk in de relatie met Israël. Na het geweld in Amsterdam werd Nederland tot op het niveau van koning Willem-Alexander gekapitteld door Israël. Toen minister van Buitenlandse Zaken Veldkamp vorige week tijdens de begrotingsbehandeling in de Tweede Kamer liet weten dat Nederland uitvoer zal geven aan het arrestatiebevel tegen premier Netanyahu en voormalig Defensieminister Yoav Gallant, werd een gepland bezoek aan Israël begin deze week afgezegd. Wel zal PVV-leider Geert Wilders op korte termijn Israël bezoeken, waarbij hij ook een ontmoeting zal hebben met Netanyahu. Wilders, zo meldde NRC eerder, is uitgenodigd door de omstreden kolonistenleider Yossi Dagan, die een lobby voert voor annexatie van de door Israël bezette Palestijnse gebieden in Gaza en de Westelijke Jordaanoever. Wilders gaat daarmee in tegen het beleid van zijn eigen kabinet, dat uitgaat van een tweestatenoplossing voor het Israëlisch-Palestijnse conflict en de joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever beschouwt als illegaal.

Het feit dat Nederland zich heeft beklaagd over het rapport wil niet zeggen dat het kabinet de informatie daarin volledig in de wind slaat. Volgens minister Van Weel betreft het „ernstige aantijgingen” die door „de bevoegde instanties” zullen worden beoordeeld.