‘Ik wil het leven steeds voller maken”, schreef de 41-jarige Virginia Woolf in 1923 in haar dagboek, achttien jaar voor haar zelfgekozen dood. Het leven met meer tijd kunnen vullen is het doel van ware vrijheid, stelt de Duitse filosoof Eva von Redecker. In haar ambitieuze nieuwe boek, De vrijheid om te blijven, zet ze het klassieke, liberale idee van vrijheid volledig op z’n kop, omdat deze ‘niet geschikt [is] voor het Antropoceen’.
Toen Von Redecker aan het begin van de coronacrisis haar lezingen in de Verenigde Staten geannuleerd zag worden, merkte ze tot haar verbazing dat ze het heerlijk vond. Niet omdat ze overwerkt was, geen zin had of last had van vliegschaamte. De heerlijkheid zat ’m in de ervaren vrijheid van het niet hoeven gaan. Van de vrijheid om thuis te mogen blijven, op haar boerderij in de landelijke deelstaat Brandenburg in Duitsland, waar de zwaluwen elk jaar terugkeren. Juist in pandemische tijden, waarin we gedwongen werden om thuis te blijven, voelde Von Redecker zich vrij. Maar om dat gevoel uit te leggen, hebben we een ander begrip van vrijheid nodig.
Vrijheid om te vertrekken
We denken al sinds Thomas Hobbes en zijn magnum opus Leviathan (1651) op een verkeerde manier over vrijheid, stelt Von Redecker. Vrijheid is voor Hobbes bewegingsvrijheid. Vrij zijn om te gaan en staan waar je wil, zonder bemoeienis van anderen. Deze liberale vrijheid is ruimtelijk, want het is vrijheid van beweging en dientengevolge vrijheid om afstand te scheppen tussen het zelf en de ander.
Maar volgens Von Redecker, die onderzoek deed aan de universiteiten van Oxford, Berlijn en Verona, is dit een grijpgrage, individualistische vrijheid die onze wereld schaadt. Het is een idee van vrijheid die de eindigheid van de wereld en ons eigen bestaan ontkent en parasiteert op de vrijheid van anderen. Zodra de vrijheid van een ander groter wordt, wordt de mijne kleiner, want jij neemt meer ruimte in dan ik.
Het is individualisme dat zich de wereld wil toe-eigenen. Liberale vrijheid is intrinsiek verbonden met de productiecapaciteit van onze aarde: hoe meer welvaart, hoe meer vrijheid om te doen wat je wil. Maar volgens Von Redecker gaat die vrijheid ten koste van de aarde en haar biodiversiteit. Met andere woorden: als de liberale vrijheid groeit, wordt het steeds moeilijker voor de zwaluwen om terug te keren naar Von Redeckers boerderij.
Von Redecker oppert daarom dat we vrijheid als concept radicaal anders moeten bezien. Niet de vrijheid om ruimte in te nemen, maar de vrijheid om de tijd te vullen. Vrijheid is niet de vrijheid om te vertrekken, maar Bleibefreiheit, de vrijheid om te blijven. Von Redecker: ‘Net zoals de vrijheid om te blijven het recht veronderstelt om te vertrekken, is vrijheid om te vertrekken alleen vrijheid als het ook mogelijk zou zijn om te blijven. En voor dat laatste, het kunnen blijven, is veel meer nodig. Het vereist het behoud van een bewoonbare wereld.’
De vrijheid om te blijven zitten op de A12 tijdens een demonstratie, om te blijven wonen waar je woont, om tradities te blijven houden zoals ze zijn, om niet te hoeven vluchten voor een bosbrand, om je kinderen te zien opgroeien in een wereld die er niet slechter aan toe is dan de tegenwoordige. Het besef onderdeel te zijn van een lange keten van tijd, die niet lineair verloopt, maar als getijden door ons heen vloeit, nu eens dichtbij, dan weer veraf, nu eens smal, dan weer breed, nu eens snel, dan weer langzaam – dat maakt vrij. Een collectief vrijheidsbegrip.
Lees ook
‘Het is de afgelopen twee eeuwen fout gegaan met de ontwikkeling van ons vrijheidsbegrip’
Zwaluw in duikvlucht
In plaats van Rousseaus ‘De mens wordt vrij geboren, en overal bevindt hij zich in ketenen’ worden we volgens Van Redecker onvrij geboren, en maken anderen ons vrij. Anderen laten ons zien hoe de wereld werkt en wat haar mogelijkheden zijn. Zo ontdekken we meer manieren om het leven voller te maken, en is de zuigeling door minder mogelijkheden dus minder vrij dan de volwassene.
Een voller leven is een tijdsbesef, een realisatie dat we te allen tijde opnieuw kunnen beginnen. Daarmee kunnen we de tijd zelf keer op keer opnieuw laten beginnen. Een nieuw leven in elk nieuw begin, in elk idee, in elke ‘nee’. In elke staking. In elke bevrijding. Nataliteit, zoals Hannah Arendt het noemt. ‘Zelfwedergeboorte’, aldus Von Redecker. Ware vrijheid is dan het besef van deze oneindige potentie tot opnieuw beginnen, indachtig dat alles eindig is. ‘Eigenlijk maakt het me niet uit of het een verlangen is om weg te gaan of een verlangen om te blijven. Als het maar tijdbewust is: bewust van de eindigheid, afgestemd op het begin en vertrouwd met de aanhoudende getijden’, schrijft Von Redecker.
Von Redecker durft de traditie van het denken over vrijheid af te breken, en doet dat met de precisie van een zwaluw in duikvlucht. Ze zet de demarcatie tussen positieve en negatieve vrijheid van Isaiah Berlin op z’n kop, Socrates en Plato krijgen het te verduren, evenals Hobbes, Kant en Rousseau. Taai, hier en daar, maar toch blijft Von Redecker boeien door haar persoonlijke, poëtische manier van schrijven, waarmee ze het abstracte concreet maakt. Daarbij verlevendigt ze haar pleidooi door heel persoonlijk te worden en via de mond van haar partner of vriendin kritiek op haar eigen idee te geven, om deze direct te weerleggen. En zo beschrijft ze de trage dood van haar protesterende vader op strenge en toch liefdevolle wijze, en zet ze die af tegen de waardige dood van een vriendin met MS.
Waar in de liberale opvatting vrijheid almaar kan groeien, heeft de vrijheid om te blijven de dood als het eeuwige vertrek scherp in het vizier, omdat de dood het leven en daarmee de vrijheid afbakent en betekenis geeft. Door het einde in gedachten te houden, word je gedwongen na te denken over hoe je de beperkte tijd die je hebt kan verbreden en voller kan maken. Maar tussen de regels door klinkt Virginia Woolf, wanneer zij in haar laatste dagboeknotitie voor haar zelfmoord de dood definieert als ‘een stap die mij de beste lijkt’. Soms lukt het niet het leven voller te maken. Gelukkig is dat niet per se het einde van de vrijheid. Sommigen blijven.