Een aanklager van het Internationaal Strafhof (ICC) heeft woensdag gezegd een arrestatiebevel te willen voor de militaire leider en waarnemend president van Myanmar, Min Aung Hlaing, vanwege misdaden tegen de menselijkheid. De misdaden houden verband met de (dodelijke) repressie van de islamitische minderheid Rohingya in Myanmar, waardoor honderdduizenden naar Bangladesh moesten vluchten.
Volgens ICC-aanklager Karim Khan werden de misdaden in de tweede helft van 2017 gepleegd door de krijgsmacht van Myanmar, de Tatmadaw. Deze werd geleid door Hlaing, met steun van de nationale politie, de grenspolitie en niet-Rohingya-burgers.
Volgens Khan is er na een „onafhankelijk en onpartijdig onderzoek” gebleken dat Min Aung Hlain „strafrechtelijk verantwoordelijk is voor de misdaden tegen de menselijkheid, met name de deportatie en achtervolging van Rohingya in Myanmar en delen van Bangladesh”. Het verzoek wordt nu beoordeeld door drie ICC-rechters.
Lees ook
Gruwelijk, maar genoeg bewijs voor genocide?
Maria Elena Vignoli, een Human Rights Watch-advocaat gespecialiseerd in internationaal recht, noemde het verzoek „een duidelijke waarschuwing aan de gewelddadige leiders van Myanmar dat ze niet buiten het bereik van de wet vallen”. Ook zei ze dat het verzoek een boodschap is voor de Rohingya-gemeenschap „dat hun strijd voor gerechtigheid niet is vergeten”.
Het ICC heeft geen eigen politiemacht of handhavingsorgaan. Dit betekent dat het strafhof afhankelijk is van andere landen om verdachten te arresteren en over te brengen naar het detentiecentrum van het ICC in Den Haag. In totaal zijn 124 landen lid van het internationale strafhof, maar Myanmar is dat niet. Dit betekent dat een daadwerkelijke arrestatie van Min Aung Hlaing onwaarschijnlijk is. Tegen persbureau Reuters zei de militaire overheid dat Myanmar geen lid is van het ICC en de verdenkingen niet erkent. Het ministerie van Informatie zei dat Myanmar een vrij en onpartijdig buitenlandbeleid voert en vreedzaam samenleeft met andere landen.
Lees ook
Zeventien Rohingya-vrouwen vertellen over hun verkrachting door militairen in Birma
Rohingya
In het overwegend boeddhistische Myanmar wordt de moslim-minderheid, Rohingya, al jaren gediscrimineerd. Onder de Myanmarese wet wordt aan hen bijvoorbeeld geen staatsburgerschap van Myanmar verleend, waardoor de groep staatloos is. Ook wordt de groep al jaren op wrede manier onderdrukt, verkracht of vermoord.
In 2017 bereikte het geweld een climax, waarna meer dan 700.000 mensen van de Rohingya-gemeenschap naar Bangladesh vluchtten. In 2020 droeg het Internationale Gerechtshof (ICJ) Myanmar op om alle genocidale handelingen te stoppen. Beschuldigingen van genocide heeft Myanmar tot op heden ontkend.
In 2017 was Aung San Suu de facto de democratisch verkozen leider van Myanmar. Bij parlementsverkiezingen in 2020 werd haar partij opnieuw de grootste, maar de uitslag werd door het leger niet erkend vanwege onbewezen fraude. Begin februari 2021 nam de junta de macht in het land over, waardoor de militaire leider Min Aung Hlaing de leiding nam en Aung Sang Suu werd afgezet en gearresteerd. Sindsdien leidt Min Aung Hlaing het land.
Lees ook
In overvolle cellen koelt de Myanmarese junta haar woede op politieke gevangenen
Dit artikel is om 14.20 aangepast om de reactie van Myanmar toe te voegen.
Door de instorting van een dak van nachtclub Jet Set in de Dominicaanse Republiek zijn inmiddels minstens 98 mensen overleden en 160 mensen gewond geraakt. Dat meldt persbureau AP.
Het dak stortte dinsdag in tijdens een merengue-concert, dat bijna een uur bezig was. In de populaire nachtclub die sinds 1973 bestaat, waren onder meer politici en oud-topsporters aanwezig. De merengue-concerten vinden wekelijks plaats.
De Dominicaanse merengue-zanger Rubby Pérez, die optrad toen het dak instortte, is volgens Noord-Amerikaanse media overleden. Nelsy Cruz, de gouverneur van de noordwestelijke provincie Montecristi en zus van voormalig tophonkballer Nelson Cruz, overleed aan haar verwondingen in het ziekenhuis, schrijft Reuters op basis van lokale autoriteiten. Ook voormalig MLB-honkballers Octavio Dotel en Tony Blanco stierven, meldt de Dominicaanse honkbalcompetitie op X.
Wanneer het dak van de nachtclub voor het laatst werd geïnspecteerd is niet bekend, stelt Reuters. Momenteel wordt er nog gezocht naar overlevenden.
Lees ook
Dak van nachtclub Dominicaanse Republiek stort in: zeker 44 doden en 160 gewonden
Onderhoudswerk aan Nederlandse raffinaderijen is levensgevaarlijk en moet per direct stoppen. Hiervoor waarschuwt de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) in een uitzonderlijk kritisch rapport. De sector heeft te weinig oog gehad voor de gevaarlijke omstandigheden waaronder medewerkers moeten opereren – kosten en milieuvoordelen werden belangrijker gevonden.
Aanleiding voor deze conclusie is een fataal ongeval bij Zeeland Refinery dat de OVV onderzocht. Op vrijdag 3 februari 2023 kwam een medewerker van onderhoudsbedrijf T.I.M.E. Service Catalyst Handling (TIME) om het leven bij het schoonmaken van een reactor. In reactoren wordt ruwe aardolie met behulp van chemicaliën omgezet in diesel en LPG. Nederland heeft de op een na grootste raffinagesector van Europa, voornamelijk in de Rotterdamse haven. Bij de zes Nederlandse raffinaderijen staan volgens de OVV 23 reactoren, die met regelmaat schoongemaakt en onderhouden moeten worden.
Het reinigen is ingewikkeld omdat het katalysatormateriaal ontbrandt zodra het in aanraking komt met zuurstof. De reactor in Zeeland werd gevuld met stikstof, waarna een medewerker met zuurstofhelm de 30 meter diepe reactor in zakte om de chemicaliën van de wand los te bikken. Na 2,5 uur werken in de hete, stoffige ruimte raakte hij bedolven onder brokken katalysatormateriaal, die in brand vlogen omdat er zuurstof uit zijn helm ontsnapte. Collega’s probeerden de man te redden, dat lukte niet.
Na 2,5 uur werken in de hete, stoffige ruimte raakte hij bedolven onder brokken katalysatormateriaal, die in brand vlogen omdat er zuurstof uit zijn helm ontsnapte
De OVV concludeert nu dat deze werkwijze „inherent onveilig” is. Het reinigen onder „inerte atmosfeer” – waarbij medewerkers werken in een tientallen meters diepe reactor gevuld met stikstof – moet daarom per direct stoppen, zegt vicevoorzitter van de OVV Erica Bakkum. De onderzoekers van de raad interviewden betrokkenen en deskundigen uit de sector. „De gevaren zijn bij iedereen bekend”, zegt Bakkum. Een „duiker” kan misstappen en van de trap vallen, bedolven raken, verbranden en stikken. „Maar de kans dat zoiets gebeurt, wordt niet heel hoog ingeschat.” De OVV concludeert dat áls er iets gebeurt, dat al snel fataal is. Als iemand bewusteloos onderin de reactor ligt en omhoog getakeld moet worden, is redding „vrijwel uitgesloten”.
Lees ook
Arbeidsongelukken, gezondheidsschade, milieuovertredingen. Hoe komen tankreinigingsbedrijven ermee weg?
De oproep om deze werkwijze per direct te staken, is voor de OVV „uniek”. Voor zover valt te achterhalen deed de OVV niet eerder zo’n ferme uitspraak, zegt Bakkum. „We geven altijd ruimte aan de sector om zelf met betere veiligheidsmaatregelen te komen.” Dat de OVV die ruimte nu niet laat, heeft te maken met de extreme omstandigheden waaronder dit werk gedaan moet worden. „Die werknemer zit daar in een bloedhete ruimte, doet zware fysieke arbeid, waarbij het zicht slecht is en hij gedesoriënteerd kan raken.” Het inademen van een paar ademteugen stikstof kan al fataal zijn. „Dit is toch wel een klasse arbeid waarvan je denkt: is dit humaan genoeg?”
Volgens de Onderzoeksraad hebben bedrijven lange tijd gekozen voor de goedkoopste en meest milieuvriendelijke oplossing. Er zijn alternatieven, maar die kosten meestal meer tijd en werken nog niet goed genoeg. Elke dag dat een reactor voor onderhoud stilligt kost geld. Daarnaast is het katalysatormateriaal slechter te recyclen als het met alternatieve methoden uit een reactor wordt gehaald. Ook dat maakt alternatieven duurder, en slechter voor het milieu.
Mannetje met een zuurstofhelm
Zeeland Refinery, een bedrijf van het Franse Total en het Russische Lukoil, had in de aanbesteding expliciet gevraagd naar reinigingsmethoden waarbij de reactor gevuld wordt met stikstof. Deze aanvraag „suggereert dat Zeeland Refinery geen ruimte liet voor alternatieve methoden die het werk veiliger zouden maken”, schrijft de OVV. Volgens Zeeland Refinery was die ruimte er wel, als een aanbieder hiertoe een voorstel deed. TIME is een bedrijf dat zich volgens de OVV „grotendeels richt” op inerte betreding – TIME staat voor ‘Total Inert Maintenance and Engineering’ en in het bedrijfslogo staat een mannetje dat met zuurstofhelm een reactor betreedt.
De Onderzoeksraad ziet vaak dat het bij contractonderhandelingen vooral over de prijs en tijd gaat. Bakkum: „Wij zouden de aandacht voor veiligheid meer prominent op de agenda willen hebben bij aanbestedingen.”
Dit is toch wel een klasse arbeid waarvan je denkt: is dit humaan genoeg? Erica Bakkum vicevoorzitter OVV
Na het ongeval heeft de Arbeidsinspectie het onderhoud stilgelegd. Toen bleek dat de reactor ook schoon te maken was zonder personeel te laten afdalen in de reactor gevuld met stikstof, is het werk hervat. Total zegt inmiddels wereldwijd gestopt te zijn met inerte betreding, ook bij Zeeland Refinery. Volgens de OVV gebruikt een deel van de vijf andere Nederlandse raffinaderijen nog altijd deze methode.
Bedrijven zijn wettelijk verplicht om de risico’s voor werknemers zoveel mogelijk te voorkomen of te beperken. De Arbeidsinspectie houdt daar toezicht op. De rol van de Arbeidsinspectie is door de OVV niet onderzocht. De werkmethoden van Zeeland Refinery zijn goedgekeurd door de Arbeidsinspectie.
Schematische weergaveHet ontladen van een reactor
Altijd aangelijnd
De betrokken bedrijven hadden strikte veiligheidsvoorschriften: medewerkers moesten bijvoorbeeld altijd aangelijnd blijven, en het katalysatormateriaal dat zit vastgekoekt aan de wanden, mocht niet boven heuphoogte komen. Maar in de praktijk, ziet de OVV, wijken medewerkers soms van die voorschriften af. Zij kunnen bijvoorbeeld verstrikt raken in hun veiligheidslijn en hem daarom even loskoppelen.
Op de ochtend van het ongeluk was de zekeringslijn van de medewerker losgekoppeld, en stond hij op een plek waar het katalysatormateriaal boven hem uit torende. Medewerkers hebben vaak goede redenen om van voorschriften af te wijken, zegt Bakkum, omdat het werk dan net iets beter, sneller of gemakkelijker gaat. „Bedrijven moeten meer aandacht hebben voor de vraag: hoe gaat het er nu echt aan toe op de werkvloer?” Ze kunnen er volgens Bakkum niet van uitgaan dat medewerkers de voorschriften altijd naleven.
Lees ook
Schadelijke stoffen? Dat bepaalt de tankreiniging zelf wel
Strafrechtelijk onderzoek
Het ongeval bij Zeeland Refinery staat bovendien niet op zichzelf. De afgelopen jaren zijn in verschillende Europese landen medewerkers om het leven gekomen bij het reinigen van reactoren gevuld met stikstof. Calamiteiten worden nauwelijks gedeeld, zag de OVV. Zeeland Refinery wist niet van deze ongevallen. Volgens de OVV neemt Zeeland Refinery nu op Europees niveau het initiatief om ongelukken binnen de branche te delen.
De Arbeidsinspectie en de politie deden strafrechtelijk onderzoek naar het ongeluk. Het Openbaar Ministerie beoordeelt op dit moment of het tot vervolging overgaat. De betrokken bedrijven voerden beide een eigen onderzoek uit naar de toedracht van het voorval. TIME heeft na het ongeluk onder meer bekeken of de veiligheidslijn zo bevestigd kan worden dat de medewerker die niet meer zelf kan losmaken. Het bedrijf zou werken aan alternatieve methoden om reactoren schoon te maken.
Foto Merlin Daleman
tankreiniging Achter de schermen bij de tankreiningsbedrijven
Arbeidsongelukken, lozingen via het riool in rivierwater, een gifwolk die zich verspreidt over Nederland. Tankreinigingsbedrijven, die elke dag honderden tankwagens met chemische stoffen schoonmaken, onttrekken zich aan controle en regels. Hoe kan dat?
De film No Other Land brengt het Israëlische geweld op de Westelijke Jordaanoever wereldwijd onder de aandacht, maar op de grond verandert niets. Correspondent Lucia Admiraal reisde naar het gebied en zag hoe kolonisten en het Israëlische leger zich verenigen en steeds meer Palestijnen ontheemd raken. Waarom blijft het geweld op de Westoever verder escaleren?
Heb je vragen, suggesties of ideeën over onze journalistiek? Mail dan naar onze redactie via [email protected]