Angolese presidentsdochter en ‘corrupte kleptocraat’ Isabel dos Santos op Britse sanctielijst

De Angolese oud-presidentsdochter Isabel dos Santos is op de Britse sanctielijst geplaatst. Volgens de Britse regering heeft Dos Santos haar positie in staatsbedrijven systematisch misbruikt om Angola te bestelen voor persoonlijk gewin. De Britse autoriteiten noemen Dos Santos in het sanctiebesluit van vorige week een „corrupte kleptocraat”. Ook twee zakenpartners van Dos Santos die haar hielpen om geld het land uit te sluizen zijn op de Britse sanctielijst geplaatst.

In een post op Instagram noemt Dos Santos de beslissing van de Britse regering „onjuist en ongefundeerd” en schrijft zij deze te zullen aanvechten.

Isabel dos Santos verwierf haar rijkdom dankzij lucratieve deals met de Angolese staat, die geleid werd door haar vader, toenmalig president José Eduardo dos Santos. Nederlandse bedrijven waren instrumenteel in het wegsluizen van geld voor Dos Santos, bleek eerder uit onderzoek van NRC en het internationaal journalistencollectief ICIJ. Met behulp van Nederlandse trustkantoren en vervalste overeenkomsten sluisde Dos Santos zeker 52 miljoen euro van Angola naar Nederland.

Internationaal arrestatiebeveI

In Nederland lopen nu verschillende rechtszaken waarmee Angola probeert het gestolen geld terug te krijgen. Dos Santos wordt in die zaken bijgestaan door het Amsterdamse kantoor OSK Advocaten, dat betaald werd met Angolees diamantgeld, bleek eind 2022 uit onderzoek van NRC.

De Britse sancties, die onder meer haar bezittingen moeten bevriezen en haar internationale reizen aan banden moeten leggen, komen boven op een stapel van eerdere beperkingen die Dos Santos zijn opgelegd. Sinds 2021 mag zij de Verenigde Staten niet meer in nadat ze op een zwarte lijst werd geplaatst met personen verdacht van corruptie. Een jaar later vaardigde Angola een internationaal arrestatiebevel uit tegen de oligarch. In 2023 bevroor een Britse rechter de wereldwijde tegoeden van Isabel dos Santos. Dos Santos woont momenteel in Dubai.

De Britse autoriteiten hebben goed nagedacht wie de ellende hebben aangericht

Maarten Drop
advocaat

Advocaat Maarten Drop, die het Angolese staatsbedrijf Sonangol bijstaat om gestolen geld terug te krijgen, noemt het bemoedigend dat naast Isabel dos Santos ook twee van haar naaste vertrouwelingen op de sanctielijst zijn gezet. „Corruptie werkt niet zonder de hulp van vele gedweeë uitvoerders. De Britse autoriteiten hebben goed nagedacht wie de ellende hebben aangericht.”

Naast Dos Santos zijn ook de Oekraïense oligarch Dmitry Firtash en de Letse politicus en oligarch Aivars Lembergs op de Britse sanctielijst geplaatst. De sancties zijn opgelegd onder een nieuwe Britse anti-corruptiewet die in 2021 werd ingevoerd.

OSK Advocaten was dinsdagmiddag niet bereikbaar voor commentaar.