Kamer eist uitleg van justitieminister over falend tapsysteem

De Tweede Kamer neemt geen genoegen met de geruststellende woorden die minister David van Weel (VVD) van Justitie en Veiligheid tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer sprak over de tapkamer van de politie.

Michiel van Nispen (SP) wilde opheldering over de onthullingen in NRC dat de politie nu moet werken met een verouderd, falend tapsysteem en dat twee nieuwe systemen, die aangeschaft waren om de problemen op te lossen, niet werken. Bovendien was de Kamer daar met verhullende woorden verkeerd over geïnformeerd en had het ministerie geheimgehouden dat het opnieuw een aankoop had gedaan bij het omstreden Israëlische defensiebedrijf Cognyte, zo schreef NRC.


Lees ook

Kamer verkeerd geïnformeerd over aanschaf van Israëlische afluistersystemen voor de politie die miljoenen kostten en na jaren nog steeds niet werken

Het hoofdkwartier van het Israëlische bedrijf Cognyte bij Tel Aviv.

Minister Van Weel bevestigde dinsdagmiddag dat het al ruim vijf jaar niet lukt om een nieuw gekocht tapsysteem draaiend te krijgen. Ook bevestigde de minister dat er afgelopen jaar nog een compleet ‘back-up’-tapsysteem was aangeschaft, dat volgens de minister geen „nieuw systeem” genoemd mocht worden, maar een „upgrade”. Die back-up was nodig omdat er begin dit jaar nog geen vertrouwen was dat het nieuwe systeem ooit zou gaan werken.

Inmiddels is dat vertrouwen er wel, probeerde de minister de Kamer gerust te stellen. „De vooruitzichten zijn goed”, had de korpsleiding van de politie hem vandaag nog laten weten, vertelde hij de Kamer. Zonder daarbij uit te leggen hoe het kon dat de aanhoudende problemen na vijf jaar aanmodderen opeens opgelost zouden zijn. Volgens de minister zal het in 2019 gekochte tapsysteem in de eerste helft van 2025 in functie zijn.

‘Heel andere geluiden’

„Wij horen heel andere geluiden van de werkvloer”, ging Van Nispen daar tegenin. Hij kreeg bijval van onder meer coalitiepartij PVV en meerdere oppositiepartijen. Die hadden allemaal uit eigen contacten binnen de politie de bevestiging gekregen dat de problemen met de tapkamer onverminderd groot waren én dat er geen vooruitzichten waren op verbetering.

De Kamerleden kregen in hun scepsis bijval van de voorzitter van de Nederlandse Politiebond, Nine Kooiman. Die liet op X weten: „Minister zegt nu in de Tweede Kamer dat nieuwe tapsysteem geweldig werkt. Maar dat is niet wat wij horen. Zorgelijke berichten over invoering nieuw systeem. Politie en samenleving hebben recht op een veilig systeem!”

Over het Israëlische defensiebedrijf Cognyte, de leverancier van het ‘back-up’-systeem, zei de minister niets. De Kamer wilde weten waarom er opnieuw zaken zijn gedaan met een bedrijf waar ooit afstand van genomen was wegens zorgen over spionage door Israël via het tapsysteem. Bovendien kwam Cognyte afgelopen jaren meermaals in opspraak omdat het tegen de regels in afluisterapparatuur aan Myanmar verkocht waar mensenrechten mee geschonden werden. In Noorwegen stond Cognyte daarom al op een zwarte lijst.

De minister liet echter weten niet over het bedrijf te kunnen praten, omdat de naam van de leverancier volgens hem geheim moet blijven.

Meteen na het vragenuurtje kondigden verschillende partijen aan schriftelijke vervolgvragen aan de minister te zullen stellen.


Lees ook

Opsporing komt in gevaar door disfunctioneren tapkamer politie

Een tijdelijke politiepost met camera’s. Kentekens die geregistreerd worden door honderden dergelijke camera’s bij beveiligde personen, worden geanalyseerd bij de afdeling Interceptie & Sensing van de politie, waar ook de tapkamer onder valt.