Nog geen president, maar al wel dreigen met heffingen

Goedemorgen. Het is weer Trumpdag! We schreven het al op nrc.nl : Donald Trump wil meteen op dag één van zijn presidentschap (20 januari 2025) grijpen naar het importheffingenwapen. Canada en Mexico krijgen een importheffing van 25 procent aan hun broek op álle producten die ze verkopen aan de VS, zo maakte de aankomend president bekend op zijn eigen sociale mediasite Truth Social. Alle Chinese goederen wil hij belasten met een „additionele” invoerheffing van 10 procent (bovenop bestaande tarieven voor China, die sinds Trumps eerste presidentschap liggen op gemiddeld 19 procent).

Wat direct opvalt aan de aankondiging: de heffingen die Trump in zijn hoofd heeft, zijn voorwaardelijk. De heffingen op Canada en Mexico blijven van kracht zolang „drugs, vooral Fentanyl, en (…) illegale vreemdelingen” via deze landen de VS binnenkomen, schrijft Trump. Over China schrijft Trump iets soortgelijks. Een diplomatiek pressiemiddel dus.

Dat roept allerlei vragen op. Wat wil Trump nou precies?

  • In de verkiezingscampagne zei Trump nog: op álle import door de VS van buitenlandse goederen – uit álle landen dus – zou een heffing komen van 20 procent (nu ligt dat tarief, een gewogen gemiddelde, op ruim 2 procent). Import uit China zou een heffing krijgen van 60 procent (bovenop de eerde genoemde 19 procent).
  • En die heffingen waren niet gebonden aan eisen aan andere regeringen over de aanpak van drugshandel en migratie. Eerder leken ze een middel om Amerikaanse bedrijven en banen te beschermen – de logica van de tariffs die Trump tijdens zijn eerste presidentschap hanteerde.
  • Maandag en vrijdag reageerden beleggers nog positief op het nieuws dat Scott Bessent door Trump was voorgedragen als minister van Financiën. Bessent had gezegd dat importheffingen „geleidelijk” zouden worden ingevoerd. Maar Trump being Trump: hij trotseert de voorspelbare logica van politiek en markten, met onverwacht en onvoorspelbaar gedrag. Eens kijken of hoe beleggers de situatie vandaag inschatten.

Dit viel verder nog op in het economische nieuws dinsdagochtend:

  • Suriname gaat in het westen van het land weer bauxiet winnen, zo meldt het ANP. Met de Chinese mijnbouwgigant Chinalco zijn afspraken gemaakt over de ontginning van in totaal 22.000 hectare. De bauxietwinning, ooit een grote bron van inkomsten voor het land, ligt al jaren stil.
  • Supermarkten ondernemen nauwelijks stappen om hun assortiment gezonder te maken. Dit concludeert denktank Questionmark uit een onderzoek in samenwerking met het Diabetes Fonds, de Hartstichting, de Maag Lever Darm Stichting en de Nierstichting.
  • De methode voor het vaststellen van de tarieven voor luchtvaartmaatschappijen op Schiphol geeft weinig ruimte om geluid en milieuoverlast tegen te gaan, schrijft ACM-econoom Ernst-Jan Heuten in economenvakblad ESB, lezen we in het FD.

U.S. President-elect Donald Trump attends a viewing of the launch of the sixth test flight of the SpaceX Starship rocket, in Brownsville, Texas, U.S., November 19, 2024 .
Brandon Bell/ REUTERS