Het aantal meldingen van grensoverschrijdend gedrag in de sport is opnieuw gestegen. Sinds het Centrum Veilige Sport Nederland (CVSN) in 2019 is begonnen cijfers hierover bij te houden, zijn er elk jaar meer meldingen binnengekomen. Vorig jaar waren dat er 1.264, 20 procent meer dan in 2022, blijkt uit het jaarverslag over 2023, dat maandag wordt gepubliceerd.
De toename van het aantal meldingen past in de trend dat er maatschappijbreed steeds meer aandacht is voor grensoverschrijdend gedrag en wat een verantwoord (sport)klimaat is, concludeert het CVSN. „Er wordt veel meer over gesproken, er is veel media-aandacht voor en sporters weten beter hun weg naar ons te vinden”, zegt een woordvoerder ter toelichting van de cijfers.
Het CVSN ziet de stijging van het aantal meldingen over 2023 als een positieve ontwikkeling. „Het mooiste zou zijn als we onszelf kunnen opheffen, maar in deze imperfecte wereld is het goed om te zien dat men ons weet te vinden en dat het zinvol is dat we er zijn.”
NOS Sport
In 2023 kwam onder meer het onveilige werkklimaat bij NOS Sport aan het licht en moest minister Dennis Wiersma van Onderwijs (VVD) vertrekken nadat hij te vaak zijn zelfbeheersing was verloren. Die zaken en de aandacht die de media daaraan schonken, hadden hun weerslag op de cijfers, ziet het CVSN.
Er kwamen afgelopen jaar meer meldingen over machtsmisbruik en intimidatie binnen en minder over seksueel grensoverschrijdend gedrag dan het jaar ervoor. „Een mogelijke verklaring voor deze wijziging kan zijn dat er in 2023 veel aandacht was voor intimidatie en machtsmisbruik in de media, waar in 2022 meer zaken rondom seksuele intimidatie in de media voorbijkwamen”, valt te lezen in het jaarverslag.
Die verschuiving is mogelijk ook een verklaring voor de afname van het aantal meldingen (7 procent van alle meldingen, twee procentpunt minder dan in 2022) dat is doorverwezen naar het Instituut Sportrechtspraak. Dat behandelt tuchtzaken voor meer dan tachtig sportorganisaties. Voor meldingen op het gebied van seksuele intimidatie geldt een meldplicht bij het ISR of andere tuchtorganisaties, voor andere categorieën als machtsmisbruik, pesten, agressie of geweld niet. Voor meldingen van die aard hebben andere instanties, zoals sportbonden, -verenigingen en gemeenten, ook mogelijkheden om daar iets aan te doen.
Verandering van koers
Veruit de meeste meldingen (1.195) kwamen vanuit de breedtesport. Vanuit de topsport werd er 148 keer een melding gedaan, iets minder dan in voorgaande jaren. Toch is dat aantal naar verhouding hoog, aldus het CVSN, omdat het aantal amateursporters vele malen groter is dan de groep topsporters in Nederland. „Topsport brengt meer risico’s op grensoverschrijdend gedrag met zich mee door een grotere ambitie, prestatiedrang en afhankelijkheid”, verklaart het CVSN.
Eerder dit jaar concludeerde het Mulier Instituut, dat sinds 2002 sportonderzoek doet in Nederland, dat er in de topsport de afgelopen jaren iets wezenlijks is veranderd. Na onthullingen over misstanden in onder meer de turn- , triatlon- en atletiekwereld, bij Ajax (Marc Overmars) en de hockeyvrouwen, is er vanuit NOC-NSF en de aangesloten sportbonden meer aandacht gekomen voor een verantwoord topsportklimaat, schreven de onderzoekers in de monitor Topsport in Nederland, die in september voor het eerst verscheen. Waar eerst de aandacht vooral lag bij het belichten en vergroten van de positieve effecten van topsport, richtte nieuw beleid zich meer op het beperken van de negatieve kanten ervan.
Volgens de onderzoekers van het Mulier Instituut voltrekt die verandering zich in het topsportbeleid langzaam. Maar het zou een verklaring kunnen zijn voor het relatief grote aantal meldingen vanuit de selecte groep sporters die op het hoogste niveau in actie komt. Net als het feit dat topsporters door voorlichting beter hun weg weten te vinden naar het CVSN dan andere groepen.
Drugsgebruik
Naast de cijfers over het aantal meldingen van grensoverschrijdend gedrag, zijn er nog twee andere ontwikkelingen die het CVSN. Zo zijn er steeds meer coaches en technisch directeuren van sportbonden die proactief contact opnemen met het CVSN voor advies. „Dat kan gaan over hoe te handelen bij een incident dat al is voorgevallen, of omdat ze willen proberen te voorkomen dat een situatie escaleert tot grensoverschrijdend gedrag”, zegt de woordvoerder. Van dit soort adviezen werden er afgelopen jaar ruim driehonderd verstrekt aan coaches, sporters en anderen in de sportwereld.
Niet alleen sporters, ook coaches zijn slachtoffer van grensoverschrijdend gedrag. In 2022 kwamen er nog 49 meldingen binnen van coaches die slachtoffer waren geworden van grensoverschrijdend gedrag (tegenover 744 van sporters). Hoeveel er dat een jaar later waren, kan het CVSN vanwege veranderde privacywetgeving niet openbaar maken.
Een andere trend die niet direct in de cijfers terug is te zien, is de toename van recreatief drugsgebruik naast het veld bij amateurverenigingen. Over het gebruik van drugs kwamen in 2023 vijf meldingen binnen, maar dat is niet het hele verhaal, stelt CVSN. „Wij krijgen directe en indirecte signalen dat het recreatieve drugsgebruik tijdens verenigingsactiviteiten toeneemt”, zegt een woordvoerder. Dat dit niet direct in de cijfers is terug te zien, komt omdat het niet direct hoeft te leiden tot een melding, maar een rol kan spelen bij of kan leiden tot ander grensoverschrijdend gedrag.