:strip_icc()/s3/static.nrc.nl/bvhw/files/2024/11/data124624850-d62649.jpg%7C//images.nrc.nl/d9uU23h-V1sl75Q4PfZKN3oMyYs=/1920x/smart/filters:no_upscale():strip_icc()/s3/static.nrc.nl/bvhw/files/2024/11/data124624850-d62649.jpg%7C//images.nrc.nl/5NfG9mOeosa5_vK_SNb6vqqvP3o=/5760x/smart/filters:no_upscale():strip_icc()/s3/static.nrc.nl/bvhw/files/2024/11/data124624850-d62649.jpg)
Ik was van plan om dit jaar goed uit te pakken met Kerst en vooral aandacht te besteden aan de versiering in en rond mijn huis; naast een kerstboom die ik elk jaar optuig wilde ik ook de voor- en achtertuin versieren met kerstverlichting. Het is tenslotte een van de mooiste perioden in het jaar. Als kind in een land ver weg van hier droomde ik weg bij Amerikaanse films op de Afghaanse televisie die zich tijdens Kerst afspeelden. Magisch vond ik die. Eenmaal in Nederland zorgde mijn zus elk jaar voor een klein kerstboompje toen we nog thuis woonden. Eenmaal op onszelf gingen we voor een grote kerstboom. Voor het optuigen trek ik een paar uur uit. Dan ben ik even terug naar mijn kinderjaren waarin ik alleen maar droomde van een kerstboom en al die mooie lichtjes.
Dit jaar is de magie ineens verdwenen. Ik stond in de Kruidvat en zag een zogenoemde fairybell die ik in gedachte had voor de voortuin. Die was behoorlijk afgeprijsd en ik had hem even in mijn handen. Mijn gedachten dwaalden af naar de harde woorden van ‘onze’ premier. Ik hoorde hem in de auto onderweg naar huis op de livestream van de NOS. Uiteraard was ik benieuwd wat ‘de premier van alle Nederlanders’ te zeggen had over de rellen in Amsterdam. Ik viel van de ene verbazing in de andere. Hoor ik nou goed wat hij zegt? Beséft hij wat hij zegt? Je zou denken dat een premier over genoeg intelligente beschikt – zeker met de achtergrond van de heer Schoof – om de consequenties van zijn woorden te overzien. Dan zou hij toch moeten wéten dat deze woorden juist averechts werken? Misschien wist hij het wel maar maar was de ‘premier van alle Nederlanders’ verblind door de druk vanuit bepaalde groepen in de samenleving (en van zijn kabinet) om maar meteen de ene groep als absoluut slachtoffer te wijzen en de ander als de absolute dader.
De ene zin overtrof de ander en beladen termen uit een gitzwart verleden – de jaren dertig van de vorige eeuw – vlogen je om de oren. Jongeren met een migratieachtergrond waren op Jodenjacht, zei Schoof, maar de wandaden van de Maccabi Tel Aviv-supporters waarvan bekend is dat ze zeer racistisch en gewelddadig zijn „zouden worden onderzocht”.
Meten met twee maten
Zonder tussenkomst van een rechter had de ‘premier van alle Nederlanders’ een hele groep veroordeeld en de andere als onschuldige slachtoffers neergezet. Harde maatregelen werden aangekondigd. De slag om de arm, de aarzeling en angst die voelbaar en hoorbaar was in zijn stem als hij het over de Maccabi-hooligans had die op weg naar het stadion racistische leuzen scandeerden en opriepen tot het doden van Arabieren was nergens te bekennen als hij over ‘jongeren met een migratieachtergrond’ sprak. Zijn conclusie was dan ook onomwonden dat de integratie mislukt is.
De toon, de daden en het meten met twee maten zorgen wereldwijd voor woede en onbegrip
Dat er problemen zijn in deze multiculturele samenleving zal niemand ontkennen. Dat die problemen moeten worden aangepakt ook. Zonder het goed te praten durf ik te zeggen dat de motivatie van jongeren met een migratieachtergrond die achter de rellende en bewust naar conflict zoekende hooligans gingen voor een groot deel te maken heeft met het onrecht en de gruwelijkheden die nu in Gaza plaatsvinden. En niet alleen daarmee. Misschien wel meer met de manier waarop dit kabinet (en ook het voorgaande) met twee maten meet. Als het om Rusland en Oekraïne gaat dan staan we op de barricades, stellen we sancties in tegen Rusland en sturen miljarden aan steun aan Oekraïne om zich te verdedigen tegen de agressor, maar als het om een bevolking gaat die opgesloten zit in een openluchtgevangenis en op allerlei manieren – niet alleen met bommen en raketten, maar ook door uithongering – vernietigd wordt, dan sturen we degene die verantwoordelijk zijn voor die misdaden, jachtvliegtuigonderdelen om vooral door te gaan met datgene waarvan de Verenigde Naties inmiddels zegt dat die oorlogspraktijken overeenkomen met genocide.
De toon, de daden en het meten met twee maten zorgen wereldwijd voor woede en onbegrip. Ook bij jongeren met een migratieachtergrond hier. En niet alleen bij hen. Jonge, autochtone Nederlanders laten ook steeds meer van zich horen. Snappen ze dat in Den Haag echt niet? Of weten ze dat juist heel goed? Extreemrechtse partijen bestaan tenslotte bij de gratie van de aanwezigheid van migranten, homoseksuelen, andersdenkenden die ze tot zondebok kunnen maken om hun eigen voortbestaan te waarborgen. Ook om vooral niet over de echte problemen in het land te hoeven praten.
Een stapje terug
Hetzelfde gebeurt met de uitspraak dat de integratie is mislukt. Het zorgt voor woede en opstand. Ik woon al ruim 29 jaar in Nederland en alle migranten die ik ken zijn succesvoller dan de gemiddelde autochtone Nederlander in mijn omgeving. Tandartsen, huisartsen, chirurgen, ondernemers, advocaten, journalisten. Stuk voor stuk hoogopgeleid. De woorden van de heer Schoof kwamen bij mij dan ook hard binnen. En sindsdien – wat ik nooit eerder heb gehad – wil ik me verzetten. Waarom moet ik me aanpassen als dit het beeld is dat ‘de premier van alle Nederlanders’ wil uitdragen?
Mijn familie is in de jaren negentig gevlucht toen Afghanistan in handen van moslimextremisten viel. Mijn ouders wilden dat hun kinderen in vrijheid zouden opgroeien, in een land waar het belijden van een religie een keuze is. Ik wilde dan ook niets met religie te maken hebben. In de islam zag ik veel kwaad omdat moslimextremisten alles wat ons dierbaar was hadden afgepakt. Ik vierde Kerst alsof mijn voorouders nooit anders hadden gedaan, evenals mijn vrienden en vriendinnen met een migratieachtergrond.
Op dit moment zijn we daar klaar mee. De afgeprijsde kerstverlichting bij de Kruidvat heb ik dan ook laten staan. Terwijl er in de andere jaren rond deze tijd mijn kerstboom allang was opgetuigd – ik wilde niet wachten tot na Sinterklaas – brand ik nu kaarsjes. Kerst uitbundig vieren, nee. Mijn protest is misschien klein, maar het is veelzeggend. Even een stapje terug in het meedoen met de maatschappij waarin ik leef. Vertaal mijn reactie naar jongeren die al zolang horen dat ze er niet bij horen, dat ze mislukt zijn, dat ze geen onderdeel zijn van de samenleving en ongewenst zijn, en je snapt dat een groot integratieprobleem na de woorden van ‘de premier van alle Nederlanders’ nu pas geboren is.
Lees ook
De multiculturele samenleving is niet mislukt. Zij is ook niet geslaagd. Zij ís
Klik op het vinkje naast ‘Ik ben geen robot’
