Met een overweldigende meerderheid is Rafal Trzaskowski zaterdag gekozen als kandidaat van Donald Tusks partij, Burgercoalitie (KO), voor de Poolse presidentsverkiezingen volgend jaar. Trzaskowski, burgemeester van Warschau, won de voorverkiezingen met bijna 75 procent van de stemmen van Radoslaw Sikorski, de huidige minister van Buitenlandse Zaken.
Trzaskowski, die eerder de presidentsverkiezingen nipt verloor van de huidige president Andrzej Duda, was voorafgaand aan deze voorverkiezingen al de torenhoge favoriet. Hij staat bekend als een sympathieke verbinder, van de liberaal-sociale vleugel van KO. Zijn uitdager, Sikorski, is conservatiever en controversiëler: hij roept meer negatieve emoties op bij het Poolse electoraat dan Trzaskowski.
De 52-jarige Trzaskowski is geen nieuw gezicht in Polen. Hij was jarenlang Europarlementariër, staatssecretaris en minister en is als burgemeester van Warschau landelijk bekend. Ook buiten Polen wordt Trzaskowski, die vijf talen vloeiend spreekt, gewaardeerd. Onlangs mocht hij de Amerikaanse president Joe Biden in zijn stad ontvangen, wat ongebruikelijk is voor een burgemeester.
Zoon van een jazzcomponist
Maar al voor hij politiek naam maakte was Trzaskowski een bekendheid. Als achtjarige maakte hij, zoon van een bekende jazzcomponist, zijn entree in de televisiewereld. Daarin is hij niet de enige Poolse politicus: ook de tweelingbroers Lech en Jaroslaw Kaczynski, leiders van de conservatief-nationalistische PiS-partij, waren bekende kindacteurs. Voormalig president Lech Kaczynski kwam in 2010 om bij een vliegtuigongeval in het Russische Smolensk, zijn broer Jaroslaw leidt de partij nu.
De vorige presidentsverkiezingen verloor Trzaskowski nipt. Op het laatste moment werd hij naar voren geschoven, nadat de verkiezingen werden uitgesteld door corona. De burgemeester van Warschau had maar twee maanden om de kiezers voor zich te winnen. Dat lukte net niet: hij kreeg 49 procent van de stemmen tegenover 51 procent voor Duda – de zittende president afkomstig van PiS.
Een van zijn eerste daden als burgemeester van Warschau was het verlenen van steun aan lhbti-rechten. Daar maakte PiS dankbaar gebruik van tijdens de vorige presidentsverkiezingen, door keihard campagne te voeren op dat thema in het oerconservatieve land.
Seculier Polen
Onlangs kwam Trzaskowski weer in opspraak bij de conservatieve Polen door in nieuwe overheidsgebouwen christelijke kruizen te bannen, vanwege de seculiere status van Polen. Dat leidde tot grote woede in het overwegend katholieke land en op die gekrenkte gevoelens speelt PiS gretig in. Al met al zegt Trzaskowski in interviews katholiek te zijn, maar erkent hij zelden naar te kerk te gaan en antwoordt hij steevast op vragen over zijn geloofsuitoefening dat het „een privékwestie” is.
KO hoopt dat Trzaskowski met een langere campagne, meer bekendheid én een onafhankelijke publieke omroep – die de afgelopen acht jaar fungeerde als spreekbuis PiS – nu wel de verkiezingen weet te winnen. De verwachting is dat hij vooral vrouwen en jongeren naar de stembus weet te krijgen en dat zijn precies de kiezersgroepen die de prodemocratische coalitie van Donald Tusk vorig jaar een meerderheid bezorgden in het parlement.
Winst bij de presidentsverkiezingen is van levensbelang voor het voortregeren van de huidige coalitie van Tusk. Zijn beleid wordt continu gefrustreerd door de veto’s van president Duda. Als Trzaskowski volgend jaar mei gekozen wordt tot president, kan de coalitie van Tusk eindelijk stappen zetten in de hervormingen van de onafhankelijke rechtsstaat.
PiS-kandidaat
Ook PiS maakt dit weekend haar kandidaat bekend. Naar alle waarschijnlijk is dat de onbekende Karol Nawrocki (41) – de huidige directeur van het gepolitiseerde Nationale Herdenkingsinstituut. PiS schuift hem naar voren als onafhankelijke kandidaat, waardoor de partij de mogelijkheid openhoudt om bij tegenvallende peilingen later een andere kandidaat naar voren te schuiven. In tegenstelling tot KO hield PiS geen voorverkiezingen en valt de keuze voor de presidentskandidaat volledig op het conto van partijleider Kaczynski.
De presidentsverkiezingen bestaan uit twee ronden. Als een kandidaat in de eerste ronde niet de absolute meerderheid haalt volgt een tweede. In Polen gaat iedereen er vanuit dat het een strijd wordt tussen Trzaskowski (KO) en de kandidaat van PiS.
Lees ook
Polen staan niet meer te trappelen om in Nederland te werken. ‘Misschien komen Nederlanders over een paar jaar wel naar Polen voor werk’