Kabinet verlengt opvangregeling voor ‘derdelanders’ uit Oekraïne met half jaar

Asielopvang Bijna 4.700 derdelanders die met een tijdelijke verblijfsvergunning in Oekraïne zaten, worden in Nederlandse gemeenten opgevangen. Zij hoeven zich voorlopig niet te onderwerpen aan reguliere asielprocedures.

De tijdelijke bescherming van de zogenoemde ‘derdelanders’ zou 4 maart aflopen, maar verlenging tot 4 september voorkomt extra belasting van de reguliere asielopvang.
De tijdelijke bescherming van de zogenoemde ‘derdelanders’ zou 4 maart aflopen, maar verlenging tot 4 september voorkomt extra belasting van de reguliere asielopvang.

Foto Olivier Middendorp

Ongeveer 4.700 mensen die Oekraïne zijn ontvlucht maar niet de Oekraïense nationaliteit hebben, mogen een half jaar langer in gemeentelijke opvangplekken verblijven zonder zich aan asielprocedures te hoeven onderwerpen. Dat heeft staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel en Migratie, VVD) vrijdag bekendgemaakt in een Kamerbrief. De tijdelijke bescherming van de zogenoemde ‘derdelanders’ zou 4 maart aflopen, maar verlenging tot 4 september voorkomt extra belasting van de reguliere asielopvang.


Lees ook dit stuk uit december: Negen maanden in Nederland. Hoe gaat het met de Oekraïners?

Door de Russische invasie zijn sinds februari vorig jaar niet alleen bijna 95.000 Oekraïense staatsburgers naar Nederland gevlucht, maar ook bijna 4.700 mensen die met een tijdelijke verblijfsvergunning in Oekraïne woonden. Dat waren veelal studenten uit het Midden-Oosten en Afrika. Zij worden net als Oekraïners opgevangen door gemeenten, hoeven geen reguliere asielprocedures te ondergaan en hebben recht op medische zorg en — in het geval van minderjarige kinderen — onderwijs.

Van der Burg besloot vorige zomer om de regeling voor derdelanders te beperken tot 4 maart om de gemeenten te ontlasten. Nu draait hij die beslissing terug omdat de druk groter is op de reguliere asielopvang. Daar blijft het tekort aan opvangplekken oplopen, waardoor het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA), immigratiedienst IND, de politie en het ministerie van Justitie en Veiligheid afgelopen maanden waarschuwden voor een „maatschappelijk ontwrichtende” asielcrisis.