Rusland heeft maandag een veto uitgesproken in de VN-Veiligheidsraad voor een staakt-het-vuren in Soedan. Daarmee was Rusland het enige land dat tegen de resolutie stemde, en op die manier ook een mogelijk vredesbestand tegenwerkte in het door een burgeroorlog geteisterd Soedan. Het Verenigd Koninkrijk veroordeelde de Russische bemoeienis met Soedanese interne zaken.
Een „schande”, zo noemde de Britse minister van Buitenlandse Zaken David Lammy het Russische veto tijdens de VN-bijeenkomst in New York. Alle leden van de Veiligheidsraad moeten instemmen voor een resolutie wordt aangenomen. „Het toont de wereld opnieuw de ware aard van Rusland.” Op videobeelden is te zien hoe Lammy zich tot de Russische VN-diplomaat richt – die zit op zijn beurt op zijn telefoon terwijl de Britse minister spreekt.
„Ik vraag de Russische vertegenwoordiger in alle geweten, zittend op zijn telefoon: hoeveel Soedanezen moeten er nog worden vermoord? Hoeveel vrouwen moeten er nog worden verkracht? Hoeveel kinderen moeten er nog zonder eten zitten voordat Rusland in actie komt?”, aldus Lammy. De Russische diplomaat Dmitri Poljanski zei in zijn verweer dat juist het VK zich met de resolutie probeert te bemoeien met het Centraal-Afrikaanse land.
Lees ook
In de uitzichtloze oorlog in Soedan houden jongeren met soepkeukens de mensen in leven
Wapenleveranties
Ook de Amerikaanse ambassadeur bij de VN beschuldigde Rusland ervan het vredesbestand tegen te werken „om zijn eigen politieke doelen te bevorderen, ten koste van Soedanese levens”. Het is niet bekend wat hij bedoelde met die politieke doelen, maar het zou kunnen gaan over wapenleveranties: landen als Rusland, China en Iran leveren wapens aan het Soedanese leger. Rusland zou in ruil daarvoor volgens Amerikaanse inlichtingen ook een marinebasis in Soedan hebben.
Daarnaast is bekend dat Rusland goud haalt uit Soedanese goudmijnen. Het Russische huurlingenleger (voorheen de Wagner Groep) speelt een rol in het uit het land smokkelen van dat goud. Volgens veel experts bekostigt Rusland een groot deel van de Oekraïense oorlog met Soedanees goud.
Grootste humanitaire crisis ter wereld
Vorig jaar april braken in Soedan gevechten uit tussen het staatsleger en de paramilitaire troepen van de Rapid Support Forces (RSF). Sindsdien hebben zeker 11 miljoen mensen gedwongen hun huis moeten ontvluchten en zijn tienduizenden mensen gedood en gevangen genomen. Internationaal wordt gewaarschuwd voor ernstige mensenrechtenschendingen. Het is inmiddels een van de grootste humanitaire crises ter wereld met een dreigende hongersnood, volgens herhaaldelijke waarschuwingen van de VN.
De VN-resolutie voor een staakt-het-vuren in Soedan was opgesteld door het VK en Sierra Leone. De twee landen riepen beide vechtende partijen op onmiddellijk het geweld te staken, zodat onderhandelingen kunnen beginnen om een nationaal bestand te bereiken.
Na afloop van de Veiligheidsraad zei de Soedanese VN-ambassadeur volgens BBC dat bepaalde voorwaarden die het land had aangedragen uiteindelijk niet in de resolutie stonden. Zo wilde Soedan dat de RSF als ’terroristische organisatie’ wordt aangemerkt, maar dat belandde uiteindelijk niet in de tekst. Zowel het staatsleger als de RSF worden beschuldigd van mensenrechtenschendingen en mogelijke oorlogsmisdaden.