Hun laatste ontmoeting brengt Biden en Xi niet veel verder

De gedeelde belangen tussen China en de Verenigde Staten nemen niet af, maar toe. Dat heeft de Chinese president Xi Jinping zijn Amerikaanse ambtgenoot Joe Biden zaterdag voorgehouden tijdens wat vrijwel zeker hun laatste onderlinge ontmoeting is geweest. Ontkoppeling van economieën en verstoring van toeleveringsketens zijn geen oplossingen, waarschuwde Xi aan de vooravond van het aantreden van Bidens opvolger Donald Trump. Hij herhaalde dat China graag bereid is met de nieuwe Amerikaanse regering samen te werken.

De twee wereldleiders spraken elkaar in een hotel in de Peruaanse hoofdstad Lima, waar dit jaar de APEC-top plaatsvond. Op de vorige editie van die conferentie over economische samenwerking van landen rond de Grote Oceaan, in november 2023 in San Francisco, brachten Biden en Xi de turbulente onderlinge betrekkingen in iets rustiger vaarwater. Zo herstelden ze de militaire communicatie tussen beide landen – een belangrijk mechanisme om onbedoelde escalatie te voorkomen – en zegde China zijn medewerking toe bij de aanpak van de uitvoer van grondstoffen voor synthetische drugs, zoals het zeer verslavende fentanyl, dat in de Verenigde Staten voor veel problemen zorgt.


Lees ook

China wil de economie zo ‘Trump-proof’ mogelijk maken

Bij een school in Mumbai, India, schilderen kunststudenten portretten van Donald Trump.

Dit keer spraken beide leiders elkaar in de wetenschap dat de Amerikaans-Chinese relatie onzekere tijden tegemoet gaat. In januari treedt Donald Trump opnieuw aan als president van de Verenigde Staten, tijdens wiens vorige termijn beide landen in een handelsoorlog verwikkeld raakten.

Trump bepleitte ook in zijn nieuwe verkiezingscampagne hoge invoertarieven op Chinese producten, oplopend tot 60 procent. Afgelopen week nomineerde hij bovendien verschillende Republikeinen die bekend staan als ‘China-haviken’ voor sleutelrollen in zijn kabinet.

Taiwan

Toch slaagden Xi en Biden er niet in om de onderlinge spanningen in de aanloop naar de machtswisseling verder te verminderen. Daarvoor stonden te veel irritaties in de weg, waarover de twee niet verder kwamen dan een uitwisseling van bekende standpunten. Biden deed zijn beklag over de Chinese steun aan de Russische defensieindustrie, en over een cyberaanval op Amerikaanse telecomproviders waar Washington Chinese staatshackers verantwoordelijk voor houdt. Xi ontkende iedere betrokkenheid van Beijing.

Xi waarschuwde op zijn beurt dat de „separatistische activiteiten” van de Taiwanese president Lai Ching-te een bedreiging vormen voor de vrede – Lai brengt in de komende weken een gevoelig bezoek aan de Amerikaanse staat Hawaii en mogelijk ook aan de Amerikaanse militaire basis Guam – Biden riep Xi op de „destabiliserende” militaire oefeningen rond het zelfstandig bestuurde eiland te stoppen.

Ook riep Biden zijn Chinese collega op zijn invloed aan te wenden om een einde te maken aan de hulp van Noord-Korea voor de Russische oorlog in Oekraïne. Westerse diplomaten vermoeden dat ook China – dat zich tot nu toe op de vlakte houdt over de militaire betrokkenheid van zijn buurland – ongelukkig is met de inzet van zeker tienduizend Noord-Koreaanse soldaten aan Russische zijde.

Biden en Xi spraken waren het wel eens over de noodzaak om oog te houden voor de risico’s van kunstmatige intelligentie. Zo benadrukten ze beide na afloop dat de beslissing om kernwapens te gebruiken altijd door een mens genomen moet worden.

Trump heeft tijdens zijn campagne duidelijk gemaakt dat hij de regulering van kunstmatige intelligentie wil versoepelen, juist om de concurrentie met China op dit gebied niet te hinderen.

Groepsfoto

Met hernieuwd Amerikaans protectionisme in het vooruitzicht bood de APEC-top Xi een gelegenheid om China te presenteren als voorvechter van globalisering en vrije wereldhandel. In Peru opende hij een grote, met Chinees geld aangelegde diepzeehaven in het stadje Chancay, die de handel tussen Zuid-Amerika en Azië een grote impuls moet geven. In Washington wordt gevreesd dat niet alleen Chinese vrachtschepen, maar ook de marine van de Volksrepubliek gebruik zal maken van de nieuwe haven in wat de Verenigde Staten als hun achtertuin beschouwen.

Op de traditionele groepsfoto na afloop stond de Chinese leider fier vooraan in het midden, naast de Peruaanse gastvrouw, president Dina Boluarte. Joe Biden, die vijf minuten te laat was, schoof ongemakkelijk aan, linksachter in de hoek.