In overleg met veiligheidsdriehoek sloot Ajax stadiondak voor wedstrijd tegen Maccabi

Rond de wedstrijd Ajax-Maccabi Tel Aviv heeft Ajax een uitzonderlijk en omvangrijk pakket aan beveiligingsmaatregelen in en rond het stadion genomen. Dat gebeurde volgens bronnen tijdens meerdere overleggen met de veiligheidsdriehoek (burgemeester Halsema, de politie en het Openbaar Ministerie). Deze genomen maatregelen staan niet in het zogeheten Feitenrelaas over de omstandigheden rond de wedstrijd, dat Halsema maandagnacht aan de gemeenteraad stuurde.

Tijdens de wedstrijd moest het dak van de Johan Cruijff Arena dicht, dit om te voorkomen dat drones of vuurwerk het stadion binnen zouden vliegen, melden de bronnen aan NRC. Voor zover bekend werd nooit eerder zo’n maatregel genomen om die reden. Normaliter sluit het dak alleen bij regen of storm.

Ook uitzonderlijk is dat op de wedstrijddag auto’s van bezoekers bij de ingang van parkeerterreinen van alle kanten en grondig (met spiegeltjes onder het voertuig en honden) gecontroleerd werden op de aanwezigheid van explosieven en vuurwerk.

Twee weken voor de wedstrijd werd medewerkers van zowel de club als het stadion in een bericht op het interne net verzocht uit veiligheidsoverwegingen geen afspraken met „externen” te maken op de wedstrijddag. Reeds gemaakte afspraken moesten worden verplaatst. Ook dit gebeurde, voor zover bekend, niet eerder.

Een woordvoerder van Ajax bevestigt dat de wedstrijd tegen Maccabi Tel Aviv „een specifieke risico-aanpak” had, maar wil niet ingaan op de details.

Het Feitenrelaas over de gebeurtenissen rond de wedstrijd, vermeldt overleggen met Ajax van burgemeester, politie en hoofdofficier (‘driehoek’ en ‘subdriehoek’) vanaf 12 oktober. De woordvoerder van burgemeester Halsema zegt niettemin de specifieke beveiligingsmaatregelen van Ajax „op dit moment” niet te herkennen „maar we kunnen dit ook niet helemaal aansluiten”. De vraag waarom het maatregelenpakket in de Arena niet genoemd stonden in het Feitenrelaas, beantwoordt de woordvoerder niet.

Nieuw licht

Het – voor Ajax – uitzonderlijke veiligheidspakket werpt een nieuw licht op de manier waarop stad en club zich voorbereidden op de inmiddels controversiële wedstrijd van vorige week donderdag. Daarover bestaat sinds vorige week onduidelijkheid en verwarring. Burgemeester Halsema zei op diverse momenten, zoals bij de persconferentie van vorige week vrijdag, en tijdens het raadsdebat dinsdag, dat de wedstrijd Ajax-Maccabi Tel Aviv „niet bekend stond als een ‘hoog risco’ wedstrijd”. Ook zei Halsema „opnieuw te hebben gebeld met de directeur van de NCTV [Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid]. Ik heb gevraagd om een extra dreigingsinschatting”. De NCTV had Halsema „opnieuw bevestigd”, aldus de burgemeester „dat er geen concrete dreiging was op de supportersgroep, de spelers en de wedstrijd”.

Stukken die het ministerie van Justitie en Veiligheid afgelopen woensdag publiceerde van de NCTV, geven evenwel een ander beeld. Daar zat alleen een dreigingsanalyse van 5 november bij, die zich richtte op de door Halsema genoemde herdenking van de Kristallnacht op 7 november, en eventuele noodzaak van beveiliging van deelnemers daaraan. Er was géén stuk met een aparte – geruststellende – dreigingsanalyse van de NCTV over de wedstrijd van Ajax tegen Maccabi, zo bevestigt ook desgevraagd een woordvoerder van Justitie. „Er is alleen dat ene stuk over de Kristallnacht waarin we overigens wel hebben gevraagd om passende aandacht voor de wedstrijd.”

Bij de NCTV werd deze week geërgerd gereageerd op de uitlatingen van Halsema, en voelt men zich door de burgemeester „voor de bus gegooid”, aldus een bron tegen NRC.

Drones tijdens wedstrijden

Het besluit om het dak van het stadion van Ajax om veiligheidsredenen te sluiten, volgt op een reeks incidenten met drones tijdens sportwedstrijden. Bij de bekendste daarvan, in 2017, vloog tijdens het politiek beladen EK-kwalificatieduel tussen Servië en Albanië, een drone met daaraan een grote Albanese vlag boven het stadion in Belgrado. Het vliegtuigje kwam neer op de middenstip. Woedende Servische supporters stormden het veld op, waarna de wedstrijd moest worden stilgelegd. Na een vechtpartij vluchtten Albanese spelers de catacomben in.