Keizerspinguïn Gus zwom 3.500 km naar Australië

Surfer Aaron Fowler keek nog even om naar het strand toen hij met zijn vriend op weg was naar de auto om naar huis te gaan, toen hij een vreemde grote vogel door de branding uit het water zag komen. Bij het plaatsje Denmark aan de Australische zuidwest kust waggelde zo maar een keizerspinguïn het strand van Ocean Beeach op. „Een surrealistische ervaring” , vertelde Fowler achteraf aan de lokale krant de Albany Advertiser. „Hij was totaal niet bang voor ons. Misschien dacht hij dat wij ook pinguïns waren vanwege onze wetsuits.”

Toen het dier uit het water kwam probeerde het een buiksliding te maken in het zand. „Ik denk dat hij dat gewend is op het ijs”, vertelde Fowler, „maar het werd een soort zandhappen. Hij schudde het zand af en zag er een beetje geschokt uit.”

De keizerspinguïn (Aptenodytes forsteri), de grootste van alle pinguïnsoorten, komt normaal uitsluitend voor op Antarctica. De vogel broedt in kolonies op het pakijs van de Zuidpool en foerageert in de buurt van de kust. Het aantal keizerspinguïns zal naar verwachting afnemen door klimaatopwarming, omdat het zee-ijs afneemt. Om die reden verschoof de status van de soort een paar jaar geleden op de Rode Lijst van ‘niet bedreigd’ naar ‘bijna bedreigd’.

Gus op zijn opvanglocatie.
Foto Miles Brotherson/DBCA via AP

Nooit eerder werd een wilde keizerspinguïn zo ver noordelijk aangetroffen. Het mannetje dat in Australië belandde, heeft een zwemtocht van zo’n 3.500 kilometer achter de rug. Het dier is opgevangen door verzorger van wilde vogels Carol Biddulp van het Department of Biodiversity, Conservation and Attractions van West-Australië. Ze gaf haar onverwachte gast de naam Gus. Bioloog Belinda Cannell van de Western Australian University in Perth is betrokken als wetenschappelijk adviseur.

Gus bleek gezond maar ernstig ondervoed. Zijn botten tekenden af door het verenpak. Het dier van een meter lang woog nog slechts 23 kilogram, de helft van het normale gewicht van een gezond mannetje. Gus moet naar verwachting eerst een paar weken aansterken. Wat er dan met hem moet gebeuren is nog een open vraag. Terugzetten in de natuur is eigenlijk alleen zinvol als hij dan ook wordt teruggebracht naar zijn natuurlijke habitat, de Zuidpool.