Het toekomstige buitenland-team van Donald Trump: anti-Chinees en pro-Israëlisch

Een week na de verkiezingen in de VS begint het buitenland-team van toekomstig president Donald Trump vorm te krijgen. De ploeg lijkt te gaan bestaan uit Republikeinen die zich gaandeweg ontpopt hebben als Trump-supporters, persoonlijke vrienden van de aankomende president en Trump-loyalisten.

De meest opzienbarende voordracht is die van Fox News-tv-presentator Pete Hegseth, bij wie Trump vaak te gast was. De Afghanistan-veteraan moet de baas van het Pentagon worden, ook al heeft hij geen ervaring met defensiebeleid. Hegseth’s belangrijkste agendapunt lijkt te zijn dat hij de Amerikaanse krijgsmacht wil ontdoen van wat hij ‘woke’ noemt. Zo is hij tegen de benoeming van vrouwelijke militairen in gevechtsrollen.

Hij is voor een harde aanpak van Iran en was in het verleden uiterst kritisch over Europese NAVO-bondgenoten die niet genoeg uitgeven aan defensie. Zijn analyse van Poetins motieven om Oekraïne binnen te vallen is verhoudingsgewijs simpel: Poetin wil „zijn shit terug”.

Zwaartepunten

Hoewel het team nog niet compleet is en een aantal namen nog niet is bevestigd, tekenen zich op basis van eerdere uitlatingen van de kandidaten al zwaartepunten af. De benoemingen zijn anti-Chinees, pro-Israëlisch, anti-woke en vóór een sterke krijgsmacht. De kandidaat voor Buitenlandse Zaken, senator Marco Rubio, staat bekend als pro-NAVO. De kanshebber op de post van adviseur voor nationale veiligheid, Michael Waltz, wil dat de VS afkoersen op een snel einde van de oorlog in Oekraïne. De kandidatuur van Rubio is nog niet bevestigd.

De vraag is hoeveel waarde je aan vroegere uitlatingen en het stemgedrag van sommige kandidaats-bewindslieden mag hechten. Een aantal van hen draaide soepel mee met verandering van de politieke windrichting. Bovendien is het goed denkbaar dat de belangrijkste beslissingen op buitenland-terrein genomen zullen worden door de commander in chief zelf.

Trump zal méér zelf doen en minder ruimte laten voor ministers dan president Joe Biden, verwacht analist Kori Schake, die zowel voor Democraten als voor Republikeinen werkte. Het ligt voor de hand dat veel benoemingen zullen passen bij Trumps vaste campagnethema’s als het terugdringen van immigratie en het oprichten van tariefmuren, zei ze tegen vakblad Foreign Policy.

Voor andere onderwerpen blijft het van belang met wie Trump er als laatste over heeft gesproken. In zijn eerste termijn werd dat de „terreur van de laatste gesprekspartner” genoemd. De belangrijkste benoeming voor het buitenlandbeleid is zo bezien, aldus Schake, die van stafchef van het Witte Huis. Die waakt namelijk over Trumps agenda. Trump gaf deze rol aan zijn campagnechef Susie Wiles.

‘Kleine Marco’

De kandidatuur van Marco Rubio voor het State Departement is opvallend omdat hij oorspronkelijk een voorstander was van een open internationale economie en schreef over het belang van de VS als voorvechter van mensenrechten en democratische principes in de wereld. Maar dat was in 2016, toen hij het in de Republikeinse voorverkiezing opnam tegen Donald Trump die hem toen wegzette als een heel slechte onderhandelaar en hem ‘kleine Marco’ noemde. Trump is een uitgesproken voorstander van protectionisme en bewondert sterke buitenlandse leiders, ook al hebben ze niets met democratie of mensenrechten.

Rubio was een van de senatoren die in 2019 een wet introduceerden die het voor een president onmogelijk maakt om met een simpele pennenstreek uit de NAVO te stappen. Nu is daar een tweederde meerderheid van de Senaat voor nodig.

Senator Marco Rubio en Michael Waltz, van de laatste is de kandidatuur nog niet bevestigd.

Foto’s: Ryan M. Kelly / AFP en Andrew Caballero-Reynolds/AFP

Michael Waltz is evenals Rubio een China-havik. Hij had kritiek op het buitenlandbeleid van Biden omdat diens bemoeienis met het Midden-Oosten en met Oekraïne de aandacht afleidde van het gevecht waar het eigenlijk om moet gaan: de concurrentie met China. In een essay in The Economist pleitte hij er twee weken geleden daarom voor de oorlog in Oekraïne zo snel mogelijk te beëindigen. „Oekraïne steunen ‘voor zolang als het nodig is’ in een uitputtingsoorlog tegen een groter land is een recept voor mislukking.” Washington moet proberen Poetin naar de onderhandelingstafel te krijgen met economische lokkertjes en/of door te dreigen Oekraïne zwaarder te bewapenen.

Pro-Israëlisch

De naam van Rubio circuleert nog slechts in de Amerikaanse pers, een hele reeks andere benoemingen is al wel bevestigd. Zo moet Afgevaardigde Elise Stefanik de nieuwe VN-ambassadeur worden. Ze maakte onder andere naam door de bestuursvoorzitters van een aantal universiteiten op de pijnbank te leggen na pro-Palestina-demonstraties op hun campussen.

Het ligt voor de hand dat ze in de VN een pro-Israëlische lijn zal volgen en VN-organisaties die veel oog hebben voor het lot van Palestijnen op de korrel zal nemen. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu loopt al jaren tegen de VN te hoop omdat hij de organisatie als één grote anti-Israëlische samenzwering ziet. Ook Republikeinen hebben doorgaans niet veel op met de VN.

Uitgesproken pro-Israël is ook de oud-gouverneur van Arkansas Mike Huckabee, die ambassadeur in Israël moet worden. De evangelisch-christelijke Huckabee leidde in het verleden groepsreizen naar Israël. Hij moet in de regio gezelschap krijgen van Steven Witkoff, een vastgoedinvesteerder, persoonlijke vriend en golf-maatje van Trump, die speciaal gezant voor het Midden-Oosten moet worden.

John Ratcliffe was in de laatste maanden van Trumps presidentschap hoofd van de Amerikaanse inlichtingendiensten (DNI) en is nu Trumps beoogde baas van de CIA. Ratcliffe heeft vaak beweerd dat Rusland zich niet ten behoeve van Trump in de Amerikaanse verkiezingsstrijd van 2016 heeft gemengd, terwijl de Amerikaanse inlichtingendiensten ervan uitgingen dat dat wél zo was. Trump heeft er veel werk van gemaakt die inmenging te ontkennen. Ratcliffe is een China-havik en was in Trumps campagneteam adviseur voor veiligheidsvraagstukken.

Update (13 november 2024): In een eerdere versie van dit artikel stond dat de kandidatuur van Marco Rubio nog niet bevestigd was. Dat is hierboven aangepast.