De Belgische politicus Bart De Wever, leider van de conservatief-liberale Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA), heeft van de Belgische koning Filip twee weken extra tijd gekregen om een regering te vormen. De Wever, die de maandenlange formatie sinds de nationale verkiezingen van juni leidde, heeft dinsdag verslag uitgebracht aan de koning. „Er is nog geen doorbraak”, verklaarde Filip na afloop. Toch acht de koning De Wever aangewezen om in een ultieme poging „de impasse te doorbreken”.
De Wever, zo wordt bevestigd aan Belgische media, zal die extra tijd benutten om weer te onderhandelen met de partijen die er tot op heden niet in slaagden tot overeenstemming te komen. Behalve de N-VA zijn dat de christen-democratische CD&V, de Franstalige liberale MR, centrumpartij Les Engagés en de Vlaamse socialisten van Vooruit.
Belastingen
Vooruit stapte uit de onderhandelingen uit onvrede over de sociaal-economische voorstellen die op tafel lagen. De socialistische leider Conner Rousseau vindt dat grote vermogens zwaarder moeten worden belast. Fervent tegenstander daarvan is Georges-Louis Bouchez, leider van de Franstalige liberalen. Bouchez noemde de socialisten „clowns”, sprak van „bedrog” en vergeleek de terugtrekking van Vooruit met „desertie in het leger”.
Bouchez verklaarde zich, zo’n beetje als enige, voorstander van de enige andere min of meer realistische combinatie: een centrumrechtse regering met de Vlaamse liberale partij Open VLD van huidig premier Alexander De Croo. Een dergelijke coalitie zou slechts een meerderheid van één zetel hebben. De Wever sprak afgelopen week met de Vlaamse liberalen. De christen-democraten houden die coalitievorm omdat ze die te riskant vinden. Ook de optie om een tijdelijke regering te vormen die een begroting maakt en daarna nieuwe verkiezingen uitschrijft, werd bij de onderhandelaars met weinig enthousiasme ontvangen.
Vooruit heeft de afgelopen dagen gezegd „direct terug aan tafel” te komen als De Wever met „een beter voorstel” komt. Het plan zou zijn om de komende weken louter over het heikele punt belastingen te onderhandelen.
Geluk zit in het streven naar macht
Première bioscoopfilm
Uitgerekend op de dag dat een nieuwe Belgische regering nog even veraf lijkt als de voorbije maanden, gaat Bart De Wever dinsdagavond in Antwerpen naar de première van een bioscoopfilm over hemzelf. In de documentaire BDW Politiek Beest wordt de Vlaams-nationalist gevolgd bij zowel de lokale, regionale als nationale verkiezingen die België dit jaar hield. „Geluk”, zegt De Wever in de film, „zit in het streven naar macht. Dat is de definitie van een politiek beest.” Bedoeling was om de film te laten verschijnen op het moment dat De Wever de eed zou afleggen als premier van België. Daar konden de bioscopen naar verluidt niet meer op wachten: binnenkort volgen de kerstfilms.
Lees ook
Het Vlaamse Ninove krijgt een radicaal-rechts bestuur, mét de stiefdochter van de burgemeester