Opinie | Internationale media over Trump: ‘De leugen verwarmt de geest’

‘Trump is geen historische toevalligheid”, schrijft de Süddeutsche Zeitung in een commentaar na de verkiezingen in de Verenigde Staten. „Deze presidentsverkiezingen hebben de zwaartekracht van de tijdgeest schokkend zichtbaar gemaakt. Amerika wordt hyperconservatief, autoritair en raakt geïsoleerd”, concludeert de krant en ziet daarin een ontwikkeling zoals die in meer landen is te zien. Zonder die bij naam te noemen vat de Süddeutsche de tijdgeest als volgt samen: „De leugen, die alternatieve waarheid wordt genoemd, verwarmt de geest.”

De wereld van Trump is er wat Le Monde betreft een van „machtsstrijd en handelsoorlogen”, waar „de president zijn harde woorden bewaart voor zijn bondgenoten terwijl hij de autocraten spaart”. De overwinning van Trump is wat de krant betreft ook „slecht nieuws voor vrouwen en immigranten na zijn misogyne en racistische campagne, en voor de democratie in het algemeen”.

Die stem klinkt ook in Spanje, waar El Mundo Trumps overwinning ziet als een bedreiging voor de liberale orde. Europa zal nu meer dan ooit een sterker front moeten vormen, concludeert de krant, waarbij ze onafhankelijk wordt van de VS en haar positie op het wereldtoneel verder zal moeten versterken.

In Italië ziet de krant La Repubblica, die dicht aanleunt bij de centrum-linkse oppositie, een balanceeroefening in de maak voor de Italiaanse premier Giorgia Meloni. Ze was in het verleden een Trump-supporter, maar als premier van Italië was winst van Kamala Harris gemakkelijker geweest vanwege Trumps onvoorspelbaarheid. Ook vreest de krant Trumps plannen voor handelstarieven. In een videoboodschap omschrijft Andrea Malaguti, hoofdredacteur van La Stampa, een kwaliteitskrant uit Turijn, Trumps zege als een „nooit eerder geziene concentratie van macht, nationalisme, identitarisme en een soort superman-gedrag”. Hij stelt echter meteen ook vast dat Trump een „tycoon is op leeftijd”, en vraagt zich af wie de komende jaren écht de touwtjes in handen zal hebben in Amerika.

Bolsonarismo

Wat de grootste krant van Brazilië, Folha de Sao Paulo, betreft is Trump een gevaar voor de binnenlandse Braziliaanse politiek, omdat het ‘bolsonarismo’ – de stroming van aanhangers Bolsonaro – „met de herkiezing van Trump verder aangewakkerd en versterkt” wordt. Vanwege Elon Musks band met Trump en de mogelijke rol die hij straks krijgt, wordt ook gevreesd dat er spanningen bij het Hooggerechtshof kunnen ontstaan vanwege de persoonlijke crisis tussen Musk en de hoogste rechter Alexandre de Moraes toen deze X verbood in Brazilië.

Vanuit China wordt het geheel vanuit een soort popcornmoment bekeken. Het Chinese nationalistische opinieplatform Guancha heeft een reactie op de verkiezing onder de kop ‘Kom er maar in, Trump’. „Ondergedompeld in dit drama van de eeuw spelen niet alleen de Amerikaanse kiezers hoofdrol”. Europa zal moeten kijken hoe ze haar vriendschappelijke banden kan behouden en Oekraïne moet zich zorgen maken over minder steun. De Global South heeft daarentegen, zo vermoedt het platform, minder problemen omdat de situatie anders is dan vier jaar geleden. De Amerikaanse politiek heeft steeds minder invloed op de belangen en zorgen van de Global South.

Indiase kranten zien meer handelskansen voor India, maar vrezen wel voor de migratiekansen voor Indiërs

Ook India maakt zich minder zorgen: „Trump is vastbesloten om de internationale betrekkingen van Amerika opnieuw vorm te geven en de wereldorde te herstructureren. Zich aanpassen aan zijn buitensporige ambities in de tweede termijn zal hij zowel de vrienden als de vijanden van Amerika op de proef stellen”, staat in het hoofdredactioneel commentaar van The Indian Express. Deze krant en andere Indiase kranten zien meer handelskansen voor India gezien, „als de nieuwe Amerikaanse president het New Delhi niet te vele nadraagt dat India van oudsher ook veel importtarieven heft”, maar merkt wel op dat de migratiekansen voor Indiërs wel eens zouden kunnen slinken.

Opmerkelijk was het moment dat de Indiase premier Modi zijn felicitaties overbracht aan Trump via een live-uitzending: „Ik zal snel een belafspraak plannen”, om te spreken over „het geweld tegen hindoes in Bangladesh, het terrorisme van Khalistan-supporters die worden gesteund door Justin Trudeau in Canada en de oorlog in Oekraïne”. De presentator noemde dit een sterke boodschap. Alleen… het op India Today TV gebruikte bericht kwam van een parodie-account, maar de nep-felicitatie legde wél precies de vinger op een pijnlijke plek: de xenofobe en islamofobe ondertonen die veel tegenstanders opmerken in Modi’s hindoenationalisme en Trumps ‘America First’.

Russisch gezichtsverlies

In Rusland zei de Kremlin-woordvoerder Peskov „niet op de hoogte” te zijn van plannen van de Russische president Poetin om Trump te feliciteren aangezien de betrekkingen tussen Moskou en Washington „bijna onmogelijk” zijn te verslechteren. Russische staatsmedia herinnerden hun lezers eraan dat Trump tijdens zijn campagne in 2016 op de hand van Rusland was, maar dat zijn opstelling na zijn verkiezing toen veranderde.

Het dagblad Izvestia somde op: „Trump begon dodelijke wapensystemen aan Kyiv over te dragen, iets wat zijn voorganger Barack Obama niet deed. In totaal bedroeg de jaarlijkse hulp onder Obama 150 tot 250 miljoen dollar; in Trumps laatste jaar was dat meer dan 500 miljoen dollar.” De politicoloog en directeur van het Institute of Contemporary State Development Dmitry Solonnikov typeerde Trump als „een excentrieke, extravagante persoon die soms tegenstrijdige ideeën in zijn hoofd heeft. Op basis van zijn verkiezingsretoriek kunnen we concluderen dat hij een agressief beleid zal voeren vanuit een sterke positie, vanuit de positie van meester van de planeet.” Wat de oorlog in Oekraïne betreft, vermoedt hij dat Trump zal proberen het conflict tussen Rusland en Oekraïne te beëindigen, en druk zal uitoefenen op beide partijen. „Het gaat dan niet om winnen, maar om bevriezen van het conflict. Voor Rusland is dit een negatief scenario; in dit geval zullen onze taken van demilitarisering en denazificatie niet worden vervuld en loopt Moskou het gevaar gezichtsverlies te lijden. Als het Kremlin weigert, bestaat het risico van ernstige politieke en economische druk.”


Lees ook

Tussen hoop en vrees: wat betekent Trumps overwinning voor de rest van de wereld?

Bij een school in Mumbai, India, schilderen kunststudenten portretten van Donald Trump.