Rusland heeft via koeriersdiensten in Europese landen explosieve pakketjes verstuurd, onder meer om een manier te vinden een bom aan boord te krijgen van vluchten naar de Verenigde Staten en Canada.
Een reeks branden in juli door ontploffende pakketjes bij overslagpunten in Polen, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk maken deel uit van een operatie door de Russische militaire inlichtingendienst GRU. Dat hebben westerse veiligheidsbronnen verklaard tegen onder meer The Wall Street Journal.
De Poolse openbaar aanklager, Katarzyna Calow-Jaszewska, zei dinsdag, zonder Rusland bij naam te noemen, dat “een groep buitenlandse saboteurs” pakketjes met verborgen explosieven had verstuurd via westerse koeriersdiensten in Polen en Litouwen die later ontploften of ontbrandden. Polen en Litouwen hebben in verband met de branden vorige maand een onbekend aantal arrestaties verricht.
Een hoge veiligheidsfunctionaris in Litouwen, Kestutis Budrys, zei dinsdag dat de operatie het werk was van Rusland. “We zien een escalatie van [Russische] operaties en het focus verschuift van het saboteren van infrastructuur naar acties waarbij mensen gedood kunnen worden.” Volgens Budrys “mag deze escalatie niet onbeantwoord blijven”.
Westerse inlichtingendiensten zeggen al langer dat Rusland zijn operaties opvoert tegen landen die Oekraïne steunen. Volgens Ken McCallum, chef van de Britse binnenlandse veiligheidsdienst MI5, proberen Russische agenten door brandstichting en andere sabotage-acties “chaos” te veroorzaken op Brits grondgebied en elders in Europa.
Aanslagen
Rusland, dat heeft heeft ontkend iets met de branden te maken te hebben, wordt er eveneens van verdacht eerder dit jaar aanslagen te hebben uitgevoerd op spoorwegnet en fabrieken in Duitsland, Tsjechië en Zweden.
In juli brak brand uit op een DHL-depot in Leipzig in een vrachtcontainer die op het punt stond ingeladen te worden in een vliegtuig. Omdat die vlucht was vertraagd, ontstond de brand niet in de lucht. Ook brak in dezelfde week brand uit bij een vervoersbedrijf bij Warschau, en bij een DHL-depot bij Birmingham.
Bij de twee ‘DHL-branden’ zou de oorzaak brandend magnesium zijn geweest, verborgen in elektrische massage-apparaten die vanuit Litouwen waren verstuurd. Magnesiumbranden zijn notoir moeilijk onder controle te krijgen, al helemaal in het vrachtruim van een vliegtuig in de lucht. In Jablonow duurde het twee uur voor de brand was geblust.
De pijn bij endometriose wordt veroorzaakt door een interactie tussen pijnzenuwen en immuuncellen. Die wisselwerking bepaalt ook de grootte van de aangetaste plekken. Dat blijkt uit een studie bij muizen en met weefsel van acht patiënten die woensdag is verschenen in het wetenschappelijke tijdschrift Science translational medicine.
De onderzoekers ontdekten dat vier bestaande medicijnen ingrijpen op deze interactie. Dat waren zogeheten CGRP-remmers, een nieuwe groep medicijnen tegen migraine (CGRP staat voor calcitonin gene-related peptide). Ze verlichten bij muizen met endometriose de pijn. Dat biedt hoop voor patiënten, want de huidige behandelingen werken bij een deel van de vrouwen niet.
Endometriose is een chronische ontstekingsziekte. Weefsel dat lijkt op het slijmvliesweefsel (het endometrium) dat de baarmoeder bekleedt, groeit bij deze ziekte buiten de baarmoeder; bijvoorbeeld rond de eierstokken of de darmen. Het slijmvliesweefsel groeit en neemt af tijdens de menstruatiecyclus. Vanuit de baarmoeder stroomt het afgebroken slijmvlies en bloed elke maand weg. Maar vanuit andere plekken in de buikholte kan dat niet. Dat leidt tot chronische ontsteking, verklevingen en hevige pijn.
Operatief weghalen
De ziekte treft zeker 1 op de 10 vrouwen en ook transmannen, en wordt vaak niet herkend. De behandeling bestaat uit pijnstillers of hormonen zoals de anticonceptiepil, waardoor de maandelijkse cyclus wordt onderdrukt. Soms kan een chirurg de endometriose-plekken operatief weghalen.
De onderzoekers bekeken monsters van het endometrioseweefsel van acht patiënten en bestudeerden labmuizen bij wie ze baarmoederweefsel in de buikholte hadden gespoten, een model voor endometriose. Ze ontdekten dat endometrioseweefsel het kleine eiwitje CGRP bevat. Dat molecuul speelt een rol bij pijn. Ook pijn-registrerende zenuwen, waarvan er veel in het endometrioseweefsel zitten, geven het af. Het bindt vervolgens aan bepaalde immuuncellen, macrofagen, wier taak het is om kapot weefsel op te ruimen. Maar doordat CGRP aan die cellen bindt, veranderen deze immuuncellen zó dat de endometrioseplekken juist groeien. De wisselwerking verergert dus de pijn.
Bij de muizen met endometriose testten de onderzoekers vier medicijnen die in de VS zijn goedgekeurd voor de behandeling van migraine (fremanezumab, galcanezumab, rimegepant en ubrogepant). Alle vier verminderden ze de gevoeligheid voor pijn van de muizen, en bij de dieren die ubrogepant kregen, krompen de endometrioseplekken.
Nog niet vergoed
De eerste drie migrainemiddelen zijn ook in Europa geregistreerd, maar ze worden in Nederland nog niet vergoed.
Mooi onderzoek, vindt Ellen Klinkert, gynaecoloog en hoofd van het endometriosecentrum in het UMC Groningen. „We weten nog weinig over hoe endometriose ontstaat en wat de pijn veroorzaakt, deze studie werpt daar licht op.”
Of de CGRP-remmers een goede optie zullen zijn voor patiënten met endometriose moet nog blijken. „Tegen migraine nemen mensen ze alleen bij een naderende aanval. Tegen endometriose moeten patiënten het langdurig gebruiken, vrouwen hebben er van hun 12de tot hun 50ste last van. Het moet goed worden uitgezocht of chronisch gebruik van deze middelen veilig is. Een voordeel is: zo’n studie kan sneller opgezet worden met deze bestaande middelen dan wanneer het om nieuwe middelen zou gaan.”
Lees ook
‘Artsen blijven zeggen: menstruatiepijn? Wen er maar aan’
In het hoofdlijnenakkoord stond het nog zo duidelijk. Als Nederland de klimaatdoelen niet haalt, is „alternatief beleid” nodig. Maar in het begrotingsdebat woensdag bleek de coalitie van PVV, BBB, VVD en NSC verdeeld over de precieze noodzaak van extra klimaatmaatregelen, waartoe ook het Planbureau voor de Leefomgeving onlangs opriep. Een nieuwe crisis is aanstaande, voorspelde de oppositie.
De coalitiepartijen zitten allemaal op een ander spoor, bleek in het debat. De PVV gaat „zeker niet bij voorbaat akkoord” met aanvullende maatregelen. „Als je constateert dat het beleid vastloopt, niet haalbaar, draagbaar en uitvoerbaar is, dan is herbezinning nodig”, aldus Kamerlid Alexander Kops (PVV). „Moeten we dit wel doen? Zo nee, dan niet.” Ook de BBB wil zien of het huidige klimaatbeleid wel uitvoerbaar is en ambieert „een pas op de plaats”.
De VVD verkondigt juist een optimistische boodschap en zegt dat met bestaande, onuitgevoerde plannen „die op de plank liggen” al een heel eind te komen is, zoals regelgeving over het bijmengen van groen gas (uit groen restafval) in het gasnetwerk. NSC wil dat Nederland weer koerst op de klimaatdoelen zoals „in de periode-Jetten [klimaatminister tijdens Rutte IV]”.
Zo opperde Kamerlid Wytske Postma nog eens naar de krimp van Schiphol te kijken, een plan dat juist deze zomer door minister Barry Madlener (Infrastructuur en Waterstaat, PVV) is teruggedraaid.
Nu het moment voor extra maatregelen daar is, houden de regeringspartijen zich in het debat op de vlakte. Ze spraken elkaar niet aan op hun uiteenlopende visies en beperkten zich tot plannen over het wegnemen van „belemmeringen” in de energietransitie, zoals hoge elektriciteitsprijzen en problemen op het stroomnet.
Tot oplopende frustratie van de oppositie. Het onuitgevoerde beleid dat nog op de plank ligt, levert nauwelijks extra reductie op, wierp GroenLinks-PvdA tegen. Zonder geschrapte maatregelen te heroverwegen, zoals de warmtepompverplichting, komt er geen overtuigend aanvullend pakket aan maatregelen in het voorjaar, zeiden CDA en CU.
Een enkele keer liet de coalitie wat van hun denkrichtingen doorschemeren. Zo zei Kamerlid Silvio Erkens (VVD) dat zijn partij de geschrapte warmtepompverplichting tijdens de coalitieonderhandelingen „verloren” had. Zijn handtekening „staat eronder”, maar hij stond positief tegenover het stimuleren van een vrijwillige aanschaf van een warmtepomp. „De minister staat aan de lat om daar duidelijkheid te bieden.”
‘Minister aan zet’
Het is helder dat er weinig enthousiasme is bij BBB en PVV voor nog meer klimaatmaatregelen. De oppositie wijst erop dat deze partijen wel in woorden zeggen zich te willen houden aan de klimaatafspraken, maar concrete maatregelen om daar te komen, afhouden. Welke extra maatregelen de coalitie dan overwoog, vroeg de oppositie. Daar is de minister aan zet, antwoorden de partijen.
„U kunt niet van de PVV verwachten met klimaatmaatregelen te komen”, zei PVV-Kamerlid Kops daarover. „Het is aan de minister. We moeten daarover praten en over onderhandelen. De PVV kijkt per maatregel: gaan we dat doen of niet?” Die toon liet de BBB ook horen. „Een slecht voorstel wordt niet automatisch goed als het gedaan wordt door het kabinet”.
Wel erkende BBB-Kamerlid Henk Vermeer in het debat dat „bijsturing” nodig is om de klimaatdoelen dichterbij te halen. „We hebben nooit anders gezegd dan dat we ons conformeren aan de klimaatdoelen.” Tegelijkertijd wil hij plannen die volgens hem slecht uitpakken, zoals de moeizame uitrol van gemeentelijke warmtenetten, heroverwegen. „We moeten kijken wat echt werkt. Als we allerlei eisen op tafel gaan leggen in de verduurzaming, zoals publiek eigendom van warmtenetten, dan heb ik er een hard hoofd in dat we het gaan halen.”
Bouw windparken op zee
Dat „maximale koersen op gezond verstand”, waar Vermeer het over had, leidde bij groene partijen en christen-democraten weer tot irritatie. Op het landbouwdossier waar BBB-minister Femke Wiersma de scepter zwaait, is de stikstofcrisis nog verre van opgelost. „Wat gaat u tegen uw eigen bewindspersoon zeggen?”, vroeg D66. Toekomstperspectief voor de agrarische sector moest juist uit het geschrapte fonds van 25 miljard euro komen, zeiden CDA en CU.
„Er wordt volop ingezet op innovatie”, zei Vermeer daarover. „We laten de sector niet tegen de muur lopen.” Ook pleitte hij voor een „integrale aanpak” van klimaatplannen tussen de ministeries. „Het kan niet zo zijn dat als er iets vastloopt bij Infrastructuur en Waterstaat het klimaatbeleid niet doorgaat” – doelend op stikstofregels die een verduurzamingsafspraak bij industriebedrijf Dow Chemical verhinderden.
Tegelijkertijd wilde NSC-Kamerlid Postma dat de minister haast maakt met dit soort ‘maatwerkafspraken’ met de grootste industriële bedrijven (subsidie in ruil voor extra verduurzaming). „Het is heel belangrijk voor onze fractie dat we de klimaatdoelen voor 2030 halen.” Dus, zei Postma, moet het kabinet opschieten met de bouw van windparken op zee en moeten de afspraken met de industrie „dit jaar of uiterlijk volgend jaar” klaar zijn. Hoe haalbaar dat is moet blijken.
Toch is het exemplarisch voor contrasterende perspectieven op verduurzaming binnen deze coalitie. Sommige oppositiepartijen hadden, zeiden ze, „bijna medelijden” met de opdracht van klimaatminister Hermans die de komende maanden extra maatregelen moet vinden die zowel effectief zijn als politiek te dragen. Het lijkt al gauw het een of het ander.
Lees ook
Landbouwminister Wiersma steekt miljarden in innovatie om stikstof te verlagen
Om de uitstoot van stikstof te verminderen, wil landbouwminister Femke Wiersma (BBB) 2,25 miljard euro – bijna de helft van het landbouwbudget van 5 miljard euro – steken in technische innovatie en een nieuw uitstootbeleid met meer regie voor boeren zelf. Ook moet er 1 miljard euro komen voor een nieuwe brede en vrijwillige opkoopregeling voor boeren die willen stoppen.
Dat bevestigen bronnen na berichtgeving door RTL Nieuws. Het nieuws is naar buiten gekomen voor een Kamerdebat over de aanpak van de mestcrisis, dat plaats zal vinden op donderdag.
Lees ook
Een innovatie die het stikstofprobleem oplost, is die er wel?
Voor welke groep boeren deze nieuwe opkoopregeling zal gelden, moet Wiersma nog verder uitwerken. Ongeveer de helft van de veehouderijen in Nederland heeft nog geen aanspraak kunnen maken op een beëindigingsregeling, en de minister wil met name deze groep bereiken, schrijft zij woensdag zelf aan de Tweede Kamer. De twee bestaande opkoopregelingen waren voor grote uitstoters van stikstof (piekbelasters) en voor houders van varkens, melkvee, kippen of kalkoenen in de buurt van kwetsbare natuurgebieden.
Innovatieve stallen
Regeringspartij BBB, die het ministerie van landbouw (LVVN) bestuurt, geeft de voorkeur aan technische innovatie om stikstof terug te dringen, boven inkrimping van de veestapel. Ook moeten boeren via een nieuw systeem zelf kunnen sturen op de schadelijke stoffen die ze uitstoten.
Het nu beoogde bedrag van 2,25 miljard euro voor innovatie en stikstofmanagement door boeren lijkt relatief hoog: het vorige kabinet, Rutte-IV, zette in op een transitiefonds van 25 miljard euro voor het landelijk gebied, waarbij aanvankelijk 1 miljard euro voor „innovatieve stalsystemen en managementmaatregelen” werd gereserveerd.
Het kabinet-Schoof heeft dit Transitiefonds geschrapt en erop bezuinigd. Het bestaat nu uit, eenmalig, 5 miljard voor landbouw, plus 500 miljoen euro per jaar voor agrarisch natuurbeheer door boeren.
Voor het tegengaan van ‘verslechtering van de natuur’ wil het kabinet 50 miljoen euro uittrekken, volgens een tabel die RTL Nieuws toont.
Het kabinet zou de verdeling van de landbouwgelden komende maandag bespreken, mede omdat er dinsdag een gerechtelijke stikstofprocedure van Greenpeace tegen de Staat is. Met de nieuwe maatregelen zou het kabinet willen aantonen dat het zich inspant om stikstof terug te dringen.
Luchtwassers
Hoe realistisch het is om met innovaties als luchtwassers, emissiearme stalvloeren of afzuigsystemen stikstof terug te dringen, is vaker onderwerp van debat in politiek Den Haag. Vaakgehoorde kritiek is dat het maar één van de methoden is, en dat boeren nieuwe leningen voor de apparatuur moeten aangaan, terwijl het niet zeker is dat deze resultaat hebben.
Ook het nut van vrijwillige opkoopregelingen voor boeren om uitstoot terug te dringen, wordt betwist. Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) analyseerde eerder dat uitkoopregelingen over 25 jaar tijd maar tot een kleine krimp van de veestapel hebben geleid. Voor de huidige uitkoopregelingen hebben zich tot nu toe ruim 1.460 veehouders aangemeld; ongeveer 65 procent van de aanvragers wordt uiteindelijk daadwerkelijk uitgekocht, volgens het ministerie van LVVN.
Lees ook
Hoeveel speelruimte heeft minister Femke Wiersma in Brussel? Het schrappen van de huidige regels kan wrevel wekken