Minister Wiersma wil alsnog een verbod op elektrische veeprikkers per juli 2025

Het verbod op elektrische veeprikkers, om koeien en varkens op te drijven, moet 1 juli volgend jaar van kracht worden. Het gaat alleen om een verbod in Nederland met enkele uitzonderingen; in Nederlandse slachthuizen en bij internationaal transport blijft het gebruik van stroomstootapparatuur onder voorwaarden toegestaan, wegens Europese regelgeving.

Dat schrijft landbouwminister Femke Wiersma van BBB dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer. Het opjagen van dieren met veedrijvers, vaak onder tijdsdruk voor transport, leidt tot „vermijdbare stress en pijn” bij de dieren, schrijft de minister.

Wiersma’s voorganger, oud-landbouwminister Piet Adema (ChristenUnie), kondigde vorig jaar al een verbod per 1 juli 2025 aan.

Hoogopgelopen debat

Wiersma zelf wilde aanvankelijk nog geen verbod invoeren, maar eerst nogmaals met veehouders, de Dierenbescherming en veeartsen in gesprek, zei ze eind september in de Tweede Kamer. Maar een Kamermeerderheid, inclusief coalitiepartijen VVD en NSC, was het daar niet mee eens. Na een hoogopgelopen debat ging Wiersma overstag.

Op dit moment mag stroomstootapparatuur alleen worden gebruikt bij volwassen runderen en varkens die weigeren zich te verplaatsen. De prikken mogen niet langer dan een seconde duren, mogen niet herhaaldelijk worden toegediend en alleen op spieren en achterpoten. Voor dieren voor biologische vleesproductie geldt sowieso een verbod.

Maar dierenwelzijnsorganisatie Varkens in Nood bracht eerder filmbeelden naar buiten, waaruit bleek dat de gefilmde veehouders zich niet aan deze voorwaarden hielden.


Lees ook

Wiersma buigt voor Kamer rond ‘veeprikkers’ na harde aanvaring binnen coalitie

De Kamer botste woensdag hard met de minister Wiersma over het gebruik van elektrische veeprikkers, onder meer bij varkens.

‘Onachtzaamheid’

„Vanuit gewoonte of onachtzaamheid” wordt in de praktijk „op onwenselijke wijze” gebruikgemaakt van veeprikkers, schrijft Wiersma aan de Kamer. „Zeker als de stroomstoten worden toegebracht op lichaamsdelen die extra kwetsbaar zijn, zoals de kop of de neus.”

Volgens Europese verordeningen is het gebruik van elektrische veedrijvers onder voorwaarden wel toegestaan tijdens internationaal transport en in slachthuizen. Om deze reden gelden hiervoor uitzonderingen binnen het beoogde verbod. Een derde uitzondering is dat elektrische veedrijvers nog wel gebruikt mogen worden bij diergeneeskundige handelingen, dan uitsluitend door dierenartsen.

‘Vanuit gewoonte of onachtzaamheid’ wordt in de praktijk de prikker ‘op onwenselijke wijze’ gebruikt, schrijft Wiersma

Het verbod op veedrijvers is gebaseerd op de Wet dieren, die stelt dat dieren zonder redelijk doel geen pijn of letsel mag worden toegebracht. Het geldt hier specifiek voor veedieren, het gebruik van stroomstootapparatuur voor gezelschapsdieren zoals honden is al verboden.

Het verbod moet nog behandeld worden door de Tweede en Eerste Kamer, ook volgt een advies van de Raad van State. En de Europese Commissie moet op de hoogte worden gebracht, wat een proces van zeker drie maanden behelst, zo schrijft de minister in haar Kamerbrief.


Lees ook

Femke Wiersma ging altijd vol voor boerenbelangen. Kan ze ook politiek laveren?

Na afloop van de ministerraad op het  Catshuis.