Corruptiezaak rond Rotterdamse ambtenaar Rudy de B. groter dan gedacht, mogelijk steekpenningen betaald

De zaak rond de van corruptie verdachte ambtenaar Rudy de B. van de gemeente Rotterdam is groter dan tot nu toe gedacht. Dit blijkt uit een vonnis deze week van de rechtbank Den Haag. De gemeente heeft meer dan twintig bedrijven, stichtingen en personen in het vizier met wie de ambtenaar vermoedelijk zakelijk én privé zaken deed en waarbij mogelijk steekpenningen aan de ambtenaar zijn betaald.

Rudy de B. was projectmanager bij enkele grootschalige renovaties van gemeentelijke panden, zoals museum Boijmans Van Beuningen, concertgebouw De Doelen en het Wereldmuseum. Het ging om projecten van honderden miljoenen euro’s. Uit onderzoek van NRC begin december 2023 bleek dat de ambtenaar betrokken was bij gemeentelijke opdrachten aan een bedrijf, waarmee hij ook privé zaken deed. Ook bleek dat collega’s van De B. jaren ervoor al meermaals hadden gewaarschuwd voor belangenverstrengeling binnen hun afdeling, Stadsontwikkeling. Ook de naam van de projectmanager kwam daarin voor.


Lees ook

‘De tekenen van corruptie waren duidelijk. Toch keek Rotterdam weg’

De Rotterdam. De ambtenaren van Stadsontwikkeling werken dit gebouw, ontworpen door Rem Koolhaas. Op de 34ste verdieping houdt de directie kantoor, die signalen van corruptie en fraude niet onderzocht.

De bevindingen in NRC waren voor de gemeente aanleiding om extern onderzoek te laten doen en de ambtenaar te schorsen. Rotterdam deed op 18 maart 2024 aangifte tegen de oud-werknemer van vermoedelijke omkoping. Uit het vonnis nu blijkt dat de gemeente zelf nog eens zeven partijen (bedrijven, stichtingen en personen) heeft ontdekt waarmee de ambtenaar „zowel namens de gemeente als in privé banden onderhield”.

Ze vermoedt dat de ambtenaar en leveranciers zich „via een kick back-constructie” verrijkten ten koste van de gemeente. Dat zou betekenen dat er steekpenningen aan de ambtenaar zijn betaald. Ook heeft de gemeente aanknopingspunten voor „andere vormen van belangenverstrengeling” door de oud-werknemer.

Mailverkeer

Een dag na de aangifte doorzocht de Rijksrecherche het huis van De B. en nam zijn administratie in beslag. Hierop spande de gemeente recent een zaak aan om inzage te krijgen in die administratie, onder meer in privé-mailverkeer, soms beveiligd met wachtwoorden. De rechter heeft dit toegestaan, blijkt nu uit het vonnis.

De ambtenaar moet zijn wachtwoorden en gebruikersnamen van tien e-mailaccounts verstrekken en hieraan meewerken. De gemeente mag met een selectie van zoektermen het materiaal doorzoeken. Alleen de communicatie van de oud-ambtenaar met zijn advocaten, zijn communicatie met zijn zoon over privé-aangelegenheden, en met zijn notaris over zijn scheiding, zijn uitgezonderd.