Hoe kwam Louis Armstrong terecht in het Westfriese Blokker?

In 1959 trad jazztrompettist en -zanger Louis Armstrong, staande op een podium gemaakt van groentekistjes, op in een veilinghal in het Westfriese Blokker voor 8000 mensen.

Historici Jantine Swagerman en Marike Barendse vinden dat zo’n fascinerend gegeven dat ze besloten zich in de levensgeschiedenis van misschien wel de grootste pionier van de jazz te verdiepen. Zijn carrière omvat meer dan vijf decennia en zijn invloed is tot op de dag van vandaag in de muziek aanwezig.

Maar hoe kwam Armstrong terecht in de Blokker, of all places? Was het een gewoon concert, of was het misschien een uiting van de Amerikaanse zogenaamde soft diplomacy, die onderdeel uitmaakte van de propagandastrategie die het Westen en het Oostblok allebei in de jaren van de Koude Oorlog hanteerden?

En als dat al het geval was, waarom deed Armstrong dat dan? Hij was zwart, en het Amerika van die dagen was verschrikkelijk racistisch. Swagerman en Barendse zoeken het uit in een zeer beluisterenswaardige podcast, waarin overigens nauwelijks muziek van de meester gedraaid wordt. Dat doen we dan maar zelf.