In 1959 trad jazztrompettist en -zanger Louis Armstrong, staande op een podium gemaakt van groentekistjes, op in een veilinghal in het Westfriese Blokker voor 8000 mensen.
Historici Jantine Swagerman en Marike Barendse vinden dat zo’n fascinerend gegeven dat ze besloten zich in de levensgeschiedenis van misschien wel de grootste pionier van de jazz te verdiepen. Zijn carrière omvat meer dan vijf decennia en zijn invloed is tot op de dag van vandaag in de muziek aanwezig.
Maar hoe kwam Armstrong terecht in de Blokker, of all places? Was het een gewoon concert, of was het misschien een uiting van de Amerikaanse zogenaamde soft diplomacy, die onderdeel uitmaakte van de propagandastrategie die het Westen en het Oostblok allebei in de jaren van de Koude Oorlog hanteerden?
En als dat al het geval was, waarom deed Armstrong dat dan? Hij was zwart, en het Amerika van die dagen was verschrikkelijk racistisch. Swagerman en Barendse zoeken het uit in een zeer beluisterenswaardige podcast, waarin overigens nauwelijks muziek van de meester gedraaid wordt. Dat doen we dan maar zelf.
Kweekvlees, in het lab gemaakt uit dierlijke stamcellen, komt steeds dichter bij het bord. Sinds dit jaar mag het in Nederland geproefd worden. Maar is het veilig om te eten? Wat zijn de echte risico’s en welke angsten zijn ongegrond?
Heeft u vragen, suggesties of ideeën over onze journalistiek? Mail dan naar onze ombudsman via [email protected]
Rusland heeft via koeriersdiensten in Europese landen explosieve pakketjes verstuurd, onder meer om een manier te vinden een bom aan boord te krijgen van vluchten naar de Verenigde Staten en Canada.
Een reeks branden in juli door ontploffende pakketjes bij overslagpunten in Polen, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk maken deel uit van een operatie door de Russische militaire inlichtingendienst GRU. Dat hebben westerse veiligheidsbronnen verklaard tegen onder meer The Wall Street Journal.
De Poolse openbaar aanklager, Katarzyna Calow-Jaszewska, zei dinsdag, zonder Rusland bij naam te noemen, dat “een groep buitenlandse saboteurs” pakketjes met verborgen explosieven had verstuurd via westerse koeriersdiensten in Polen en Litouwen die later ontploften of ontbrandden. Polen en Litouwen hebben in verband met de branden vorige maand een onbekend aantal arrestaties verricht.
Een hoge veiligheidsfunctionaris in Litouwen, Kestutis Budrys, zei dinsdag dat de operatie het werk was van Rusland. “We zien een escalatie van [Russische] operaties en het focus verschuift van het saboteren van infrastructuur naar acties waarbij mensen gedood kunnen worden.” Volgens Budrys “mag deze escalatie niet onbeantwoord blijven”.
Westerse inlichtingendiensten zeggen al langer dat Rusland zijn operaties opvoert tegen landen die Oekraïne steunen. Volgens Ken McCallum, chef van de Britse binnenlandse veiligheidsdienst MI5, proberen Russische agenten door brandstichting en andere sabotage-acties “chaos” te veroorzaken op Brits grondgebied en elders in Europa.
Aanslagen
Rusland, dat heeft heeft ontkend iets met de branden te maken te hebben, wordt er eveneens van verdacht eerder dit jaar aanslagen te hebben uitgevoerd op spoorwegnet en fabrieken in Duitsland, Tsjechië en Zweden.
In juli brak brand uit op een DHL-depot in Leipzig in een vrachtcontainer die op het punt stond ingeladen te worden in een vliegtuig. Omdat die vlucht was vertraagd, ontstond de brand niet in de lucht. Ook brak in dezelfde week brand uit bij een vervoersbedrijf bij Warschau, en bij een DHL-depot bij Birmingham.
Bij de twee ‘DHL-branden’ zou de oorzaak brandend magnesium zijn geweest, verborgen in elektrische massage-apparaten die vanuit Litouwen waren verstuurd. Magnesiumbranden zijn notoir moeilijk onder controle te krijgen, al helemaal in het vrachtruim van een vliegtuig in de lucht. In Jablonow duurde het twee uur voor de brand was geblust.
In de Verenigde Staten werden vannacht de stemmen geteld voor de presidentsverkiezingen. Verslaggever Merijn de Waal volgde de verkiezingsuitslag vanaf verschillende zogenoemde Watch Parties. Tot ieders verrassing is de uitslag nu al bekend en blijkt Donald Trump de winnaar.
Heeft u vragen, suggesties of ideeën over onze journalistiek? Mail dan naar onze ombudsman