Internationale waarnemers: ondanks ‘ongelijk speelveld’ uitslag Georgië geaccepteerd

Tot grote verbijstering van de pro-Europese oppositie heeft de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE), een samenwerkingsverband van meer dan vijftig lidstaten, de uitslag van de verkiezingen in Georgië geaccepteerd. Tijdens een persconferentie zondagmiddag heeft de OVSE de „nieuwe regering” bedankt en anders dan oppositiepartijen niets gezegd over het niet-erkennen van de uitslag. Met die uitslag claimde de regeringspartij Georgische Droom (GD), opgericht door de pro-Russische miljardair Bidzina Ivanishvili, de verkiezingswinst.

De OVSE stuurde, op verzoek van de Georgische autoriteiten, een team van observanten naar het land om de integriteit van de verkiezingen te controleren. „Over het algemeen was de verkiezing goed georganiseerd”, zei de Franse senator Pascal Allizard, die het woord voerde. Maar observanten zagen verschillende voorvallen die de eerlijkheid van de verkiezingen en het vertrouwen van de Georgische populatie in de uitslag kunnen schaden.

Allizard gaf verschillende voorbeelden: van het „kopen van stemmen” en een „intense atmosfeer gekenmerkt door meldingen van intimidatie” tot een „ongelijk financieel speelveld” tussen de verschillende politieke partijen en een „instrumentalisering van particuliere media” waardoor kiezers niet goed geïnformeerd een keuze konden maken. Daar werden echter geen harde conclusies aan verbonden, tot woede van de oppositie.


Lees ook

‘Wij leven op een tijdbom maar de Georgische regering doet niets voor ons’

Spoelinstallatie bij de mangaanmijn in Tsjiatoera.

De nationale kiescommissie kondigde zondagochtend aan dat GD met 54% van de stemmen de verkiezingen heeft gewonnen. Een paar uur na het sluiten van de stembureaus − toen GD de winst al claimde − zeiden de belangrijkste oppositiepartijen echter al de uitslag niet te erkennen. Tijdens en na de stemming werden honderden incidenten van intimidatie, kiezersbedrog en vervalsing gemeld door deze partijen en door onafhankelijke NGO’s. „Een constitutionele staatsgreep”, aldus de oppositie.

Georgische en westerse deskundigen zien sterke aanwijzingen van Russische inmenging. Ondertussen ontving GD op sociale media felicitaties van de Hongaars premier Viktor Orbán en ook van Margarita Simonian, de hoofdredacteur van de Russische staatsomroep Russia Today.

Veel Georgiërs beschouwden de verkiezingen als een referendum over de toekomst van hun land: een keuze tussen Rusland en Europa, tussen democratie en onvrijheid. GD zocht de afgelopen jaren steeds meer toenadering tot Rusland, terwijl een blok van oppositiepartijen juist richting Europa wil met het land. Een groot deel van de Georgische bevolking hoopt dat het land zich aansluit bij de Europese Unie.

De oppositie heeft aangekondigd het hier niet bij te laten zitten en zal snel de straat opgaan. „We zijn ervan overtuigd dat deze verkiezingen zijn gestolen”, zei parlementslid Elene Khoshtaria zondagochtend tegen Voice of America. „We zullen dit niet accepteren.”


Lees ook

Regeringspartij Georgië claimt verkiezingswinst, oppositie erkent uitslag niet

Kiezers bij een stembureau in het Georgische dorp Atskuri.