Grote protesten tegen politiegeweld in Lissabon

In de Portugese hoofdstad Lissabon hebben zaterdag enkele duizenden mensen gedemonstreerd tegen politiegeweld. Dat melden lokale media.

Aanleiding voor de demonstraties is de dood van Odair Moreno Moniz op 21 oktober. De Portugese politie schoot de 43-jarige chefkok na een achtervolging dood in Amadora, een voorstad van Lissabon. Moniz was geboren in Kaapverdië, maar woonde al lange tijd in Portugal. De politie doet onderzoek naar het voorval.

In de nasleep van Moniz’ dood braken in verschillende buitenwijken van Lissabon rellen uit. Daarbij gingen onder meer auto’s, bussen en vuilcontainers in vlammen op. Volgens CNN Portugal telde de politie tot en met zaterdagochtend 123 incidenten. 21 mensen werden gearresteerd.

Temidden van de onrust riep de actiegroep Vida Justa (Rechtvaardig Leven) donderdag op tot een demonstratie, die zaterdagmiddag moest plaatsvinden in het centrum van Lissabon. De radicaalrechtse partij Chega maakte daarop bekend op diezelfde datum en locatie een tegendemonstratie te houden, om de politie te steunen.

‘Stop ons te vermoorden’

Volgens persbureau Reuters verzamelden zich zaterdag „enkele duizenden” demonstranten voor de demonstratie van Vida Justa. Ze droegen spandoeken met daarop leuzen als „stop ons te vermoorden” en „wie moeten we bellen als de politie de moordenaar is?”. Op de tegendemonstratie van Chega kwamen volgens publieke omroep RTP uiteindelijk zo’n driehonderd mensen af.

De beide demonstraties verliepen zonder problemen: Vida Justa paste op het laatste moment de route van de protestmars aan, om een confrontatie met de tegendemonstranten te vermijden. Wel vlogen bij onlusten in de buitenwijk Benfica zaterdagavond opnieuw auto’s in brand.

De VN-mensenrechtenorganisatie OHCHR uitte vorig jaar al haar zorgen over racisme en politiegeweld in Portugal. Volgens VN-rapporteur Ibrahima Huisse vormt excessief politiegeweld tegen mensen van Afrikaanse afkomst een „diepgewortelde praktijk” in het land.


Lees ook

Portugese politicoloog: ‘De samenleving polariseert nog meer wanneer extreem-rechts in het parlement komt’

De leider van de radicaal-rechtse Portugese partij Chega, André Ventura, ging op de laatste dag van de campagne voor de Europese verkiezingen de straat op in de noordelijke plaats Valença.