Minder vraag naar verduurzamingsmaatregelen: branche vreest banenverlies

De vraag naar zonnepanelen, warmtepompen, spouwmuurisolatie en vloerisolatie is in 2024 gedaald met 44 tot 70 procent, ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Ruim driekwart van de bedrijven in de zonnepanelen-, warmtepompen- en isolatiesectoren vreest daardoor een fors verlies van banen. Dat melden brancheorganisaties in de duurzame energiesector zaterdag in een gezamenlijk rapport.

Consumenten stellen de verduurzaming van hun huis uit omdat zij „zwabberend” klimaatbeleid uit politiek Den Haag ervaren, constateert de branche. Het huidige kabinet wil bijvoorbeeld de salderingsregeling voor zonnepanelen afschaffen. Ook Marko Hekkert, directeur van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), zei onlangs tegen NRC: „We missen beleid.”

De Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) roept het kabinet daarom op het vertrouwen in het klimaatbeleid „te herstellen en de vaart terug te brengen in de energietransitie”.


Lees ook

Het einde van het ‘zonnepanelenparadijs’ komt met het afschaffen van saldering in zicht

Een installateur van zonnepanelen op een dak in Nieuwegein. Ook zonder de salderingsregeling blijven zonnepanelen voordelig, denkt Robert Harmsen, onderzoeker energiebeleid aan de UU.

Klimaatdoelen 2030

Want de energietransitie stokt, bleek eerder deze week. Nederland ligt volgens het PBL niet op koers om het wettelijk vastgelegde klimaatdoel van 55 procent minder uitstoot in 2030 te halen. „Alleen extra beleid dat snel reducties oplevert, kan het doel voor 2030 dichterbij brengen,” stelt het PBL.

Het baanverlies waar de brancheorganisaties voor vrezen draagt bij aan deze vertraging, vindt de duurzame energiesector. „Terwijl [vakmensen] graag keihard door zouden werken om huizen comfortabeler te maken en energierekeningen te verlagen”, zegt Olof van der Gaag, voorzitter van de NVDE in een persbericht. „Dat zou helpen om de klimaatdoelen wél te halen en om minder afhankelijk te worden van aardgas uit onbetrouwbare landen.”

Om dit te realiseren roept de branche op het tempo van de verduurzaming van woningen van gezinnen op te voeren, en prioriteit te geven aan gezinnen in energiearmoede. „Maak de energierekening betaalbaar en voorspelbaar voor iedereen door grootschalig te verduurzamen. Hierdoor ontstaat ook de broodnodige zekerheid en continuïteit in vraag naar verduurzamingsmaatregelen voor uitvoerende bedrijven.” Ook het stimuleren van particulier gebruik van stroom van zonnepanelen is volgens de NVDE van belang om „het tij te keren”.


Lees ook

‘Heel erg onwaarschijnlijk’ dat Nederland klimaatplannen van 2030 haalt: eerder meer dan minder CO2-uitstoot onder nieuwe kabinet

In de van Pallandtpolder is een zonnepark gebouwd met zes windmolens, 115.000 zonnepanelen en twaalf zeecontainers met batterijen om de opgewekte stroom op te slaan.