De Dubai-oliebol: hoe een hype uit Dubai de Hollandse gebakkramen bereikte

‘Ja, zal ik hem proberen?” Patricia Oppelaar (46) uit Reeuwijk wijst naar een gekleurde oliebol met uitpuilende groene vulling in de vitrine. Het gaat om de allernieuwste hit in oliebollenland: de Dubai-oliebol. Haar dochters hebben de lekkernij op TikTok gezien, vertelt ze, en nu is Oppelaar nieuwsgierig. Achter haar staan nog zeker vijftig klanten voor de oliebollenkraam in Zevenhuizen, tegenover de Intratuin.

Niet iedereen bestelt de Dubai-bol, maar de meeste mensen wel. „Vorige week stond er een rij tot daar achter”, gebaart eigenaresse van de kraam Amanda Regter. Er moesten dranghekken aan te pas komen om de mensen en het verkeer te scheiden. Klanten hadden op TikTok gezien dat ze de bol hier konden halen. „Er kwamen mensen uit Alkmaar en Alphen aan den Rijn.” Regter is er blij mee. „We verkopen honderden van die bollen per dag. De omzet is verdubbeld.”

Sinds begin deze maand hebben al heel wat oliebollententen hun luiken geopend. De kans is groot dat klanten in een van de circa 1.200 kramen in het land de Dubai-oliebol aantreffen. Een korte zoektocht op TikTok levert algauw 50 video’s op van oliebollenbakkers of liefhebbers die de nieuwe hap aanprijzen. Leeuwarden, Oldenzaal, Waalwijk, Schiedam, Beverwijk, Deventer, Almere, Helmond, door het hele land is de bol te koop. Het gefrituurde deeg is gevuld met pistachecrème, witte chocolade en kadayif – dunne deegdraden die de oliebollenbakkers ook wel künefe of engelenhaar noemen. Soms is de bol gedipt in chocolade, soms zitten er alleen streepjes chocolade en een paar stukjes pistache op.

Gekraak en gesmak

De Dubai-oliebol is afgekeken van de Dubai-chocoladereep, die in een half jaar tijd wereldwijd immens populair werd. Het begon allemaal bij de Brits-Egyptische Sarah Hamouda van Fix Dessert Chocolatier uit, jawel, Dubai. Eind vorig jaar maakte ze een groot blok melkchocolade met groene en gele verfspatten gevuld met pistachecrème en kanafeh – nog een ander woord voor kadayif. Genaamd: Can’t get kanafeh of it. Aan de Amerikaanse nieuwszender CNN vertelde Hamouda afgelopen juni hoe ze „binnen no time honderd bestellingen per minuut” binnenkreeg.

Hoe dat kwam? Omdat influencer Maria Vehera uit de Verenigde Arabische Emiraten met 2,2 miljoen volgers de reep proefde in een zogenoemde ASMR-video – bedoeld voor mensen die van geluiden zoals fluisteren, ritselen of knisperen houden. In het filmpje kun je zien hoe Vehera de reep doormidden breekt, de vulling eruit druipt en ze hapt. Je hoort gekraak en gesmak. De video is inmiddels ruim 90 miljoen keer bekeken.

Op Marktplaats werd de Dubai reep van De Bonte Koe – 12,95 euro voor 140 gram – voor het dubbele verkocht

Sindsdien wil iedereen, „van Canada, tot Argentinië en Roemenië”, de reep proeven, vertelde Hamouda aan CNN. Als kleine zelfstandige kon ze eerst niet meer dan 500 stuks per dag produceren, dus doken fabrikanten in andere landen op de crunchy, chunky reep.

Jan-Jaap Plaizier, eigenaar van Chocoladebezorgd, was naar eigen zeggen vlak voor de zomer de eerste in Nederland met een Dubai-reep, die in zijn webshop de Barzz – crunchy knafeh & pistachio chocolate bliss heet. „Ik zag de TikTok-trend en dacht: dit gaan wij ook maken”. Hij zegt er nog steeds duizenden per week te verkopen. Elke dag is de reep, die 220 gram weegt en 14,95 euro kost, online uitverkocht. „Elke dag!”

Chocoladewinkel De Bonte Koe uit Schiedam verkoopt sinds juni met groot succes hun Pistache Kunefe. Elke dag om 12 uur komen er 500 repen online en binnen een half uurtje is alles weg, vertelt Amy Klein, een van de eigenaren. „Ook de vijf winkels, die er 1.200 krijgen, zijn na een dag uitverkocht.” Je kunt de reep pre-orderen. „En klanten mogen niet meer dan vier stuks bestellen. Anders grijpen te veel mensen mis.”

Het Mo-effect

Ook in Nederland spelen sociale media een grote rol. Influencer Monica Geuze (1,4 miljoen volgers op Instagram en 620 duizend op TikTok) plaatste een video waarin ze de reep van De Bonte Koe proefde (die is inmiddels 2,4 miljoen keer bekeken). Twee weken later testte ze die van Chocoladebezorgd (1 miljoen keer bekeken). Na dat filmpje kwamen de orders in rap tempo binnen, zegt Klein. „We noemen het het Mo-effect.” Op Marktplaats en Snapchat werd de reep van De Bonte Koe – 12,95 euro voor 140 gram – voor het dubbele verkocht, aldus Klein.

Jan Vermolen junior, die samen met zijn vader de Haagsche Olliebollenbakkerij op het Spui in Den Haag runt, merkte de hype ook op. „Ik zag die reep en zei: die pistachevulling gaat in onze bol.” Vermolen belde een patisserie voor advies, vertelt hij. „Ik heb twee weken zitten stoeien met de vulling en de chocolade.” En toen was daar de Dubai-oliebol. „Het loopt hard, heel hard. Ik verkoop er een paar honderd per dag.”

Vorig jaar was de tompouce-bol een hit bij veel oliebollenbakkers, dat was naar aanleiding van de crompouce-trend (een croissant met tompoucevulling), maar die hype is voorbij, zegt Jan Vermolen senior. In de jaren daarvoor kwamen al de Nutella-bol, de Kinder Bueno-bol en de Oreo-bol op de kaart te staan. Volgens Vermolen zijn mensen dol op de speciale bollen en verkopen ze beter dan de ouderwetse oliebol. Omzetcijfers wil Vermolen niet delen, en de andere ondernemers die NRC sprak evenmin.

Dubai-oliebollen van de kraam in Zevenhuizen.

Foto’s Hedayatullah Amid

Voor de kraam van Vermolen staan rode statafels. Verschillende klanten hebben de Dubai-bol in hun mond. 5 euro per stuk – een gewone bol kost 1,50. Waar ze de bol van kennen? „TikTok.” Of-ie lekker is? „Ja.” Of-ie machtig is? „Ja.”

Vorige week moest Vermolen zijn klanten teleurstellen. Hij had de bol even niet meer liggen. Hij kon de pistachecrème niet meer krijgen. Overal is die uitverkocht, weet hij. „Gelukkig heb ik net een pallet weten te bemachtigen.”

Die pallet komt bij Stephan Venema vandaan. Hij runt de groothandel Mister Pop, „gespecialiseerd in fun food”. „De vraag is enorm, maar we zijn uitverkocht.” Andere groothandels hebben volgens hem ook niets meer. Na lang wachten kreeg Venema laatst 30 emmers van 6 kilo binnen uit Italië. „Veel te weinig, ik heb nog 600 bestellingen liggen.” Elke dag is hij naar eigen zeggen in gesprek met leveranciers. Af en toe komen er enkele emmers binnen. „Maar we willen natuurlijk pallets vol. Echt vervelend, wanhopige klanten bellen me zelfs ’s op mijn nulzes.”

Het tekort wordt niet alleen veroorzaakt door de oliebollenbakkers, zegt Venema. Bonbons, taarten, chocoladeletters, truffels en croissants worden tegenwoordig gevuld met de pistachecrème (en soms ook verrijkt met kadayif en chocolade). De verkoopcijfers van de pistacheproducten van Mister Pop zijn dit jaar met meer dan 500 procent gestegen, zegt hij.

De oliebollenkraam in Zevenhuizen.
Foto Hedayatullah Amid

Crèmecrisis

Bij de oliebollenkraam in Zevenhuizen hebben ze geen last van de crèmecrisis, vertelt Steven Schootemeijer. Zij maken de vulling zelf. Hoe hij dat doet? „Dat blijft geheim.” Chocolatiers De Bonte Koe en Chocoladebezorgd maken de vulling ook zelf. Jan-Jaap Plaizier legt uit: „Je moet de noten roosteren, fijn draaien en daarna met een machine tot een gladde pasta maken.”

Oliebollenbakker Jessica Telgen staat ’s avonds tot laat in de keuken om kadayif te bakken

Het is een arbeidsintensief klusje, ook voor de oliebollenbakkers. Jessica Telgen en Ronald Hendriks van Hendriks Hollandse Gebakkraam in Arnhem en beginnen hun werkdag 45 minuten eerder vanwege de Dubai-bol. „Bakken, afkoelen, snijden, vullen, decoreren en drogen.” En ’s avonds staan ze tot laat in de keuken thuis, vanwege de kadayif, die moet je met boter moet opbakken en omscheppen. „Voor je het weet verbrandt de boel”, vertelt Telgen. Maar het is voor een goed doel. „De vraag is enorm. Er is gewoon niet tegenop te werken.”

Wat is nu het geheim? Waarom doen de oliebol en de reep het zo goed? Het komt vooral door de kadayif, de knapperige kleine sliertjes, zeggen alle geïnterviewden. Dat geeft die crunchy bite.

Terug naar Patricia Oppelaar in Zevenhuizen. Ze heeft een hap Dubai-bol in haar mond. „Wat erg”, zegt ze kauwend. „Dit is de beste oliebollenbakker van de regio hoor, maar ik ben niet zo’n fan. Hij is mij te machtig.”