Gevangenisstraf Nobelprijswinnaar Narges Mohammadi wederom verlengd

De Iraanse Nobelprijswinnaar Narges Mohammadi (52) blijft nog eens zes maanden langer vastzitten. Dat meldt haar familie vrijdag in een verklaring op het sociale mediaplatform Threads. Reden van de strafverlenging is dat Mohammadi in augustus heeft geprotesteerd tegen de executie van een medegedetineerde in de gevangenis waar ze vastzit. Ze zou daarom opnieuw zijn veroordeeld voor „ongehoorzaamheid en verzet tegen bevelen”.

De Iraanse wordt al lange tijd vervolgd vanwege haar activisme ten behoeve van vrouwenrechten en haar felle kritiek op het Iraanse regime. Haar huidige periode in gevangenschap begon in 2021 en werd daarna meermaals verlengd. Begin dit jaar kreeg ze er nog 15 maanden bij. Bij elkaar komen de veroordelingen uit op 13 jaar en 9 maanden gevangenis en 154 zweepslagen, dat meldt Free Charges Coalition, een actiegroep die strijdt voor haar vrijlating.

In een verklaring eist Free Charges Coalition opnieuw haar „onvoorwaardelijke vrijlating”. Volgens de actiegroep weigert de staat haar medische hulp te geven, terwijl haar gezondheidssituatie flink is verslechterd.

In 2023 won Mohammadi de Nobelprijs voor de Vrede, die door haar kinderen in ontvangst werd genomen. Die kreeg zij samen met de hele Iraanse protestbeweging die zich inzet voor vrouwenrechten en vrijheid in Iran. Mohammadi werd door het comité geroemd voor het brengen van grote persoonlijke offers voor haar idealen.


Lees ook

Nobelprijswinnares Narges Mohammadi: een vrouw die niet tot zwijgen te brengen valt

Narges Mohammadi, winnares van de Nobelprijs voor de Vrede 2023.