‘Toename uitstoot ziekmakende stoffen bij 125 bedrijven’

Bij 125 bedrijven in Nederland is de uitstoot van één of meerdere zeer giftige stoffen tussen 2015 en 2022 gestegen. Dat blijkt uit een analyse van RTL Nieuws. Het gaat daarbij om ziekmakende stoffen als benzeen, formaldehyde, kwik en lood.

Het is al jaren kabinetsbeleid om de uitstoot van gevaarlijke stoffen terug te dringen. Sinds 2016 geldt de zogeheten minimalisatieplicht waarbij bedrijven er alles aan moeten doen om uitstoot te vermijden of anders zo beperkt mogelijk te houden.

Maar bij meer dan de helft van 224 door RTL Nieuws onderzochte bedrijven nam de uitstoot juist toe. Stoffen als benzeen en formaldehyde kunnen kanker veroorzaken en kwik en lood in de lucht zijn vooral schadelijk voor (ongeboren) baby’s en jonge kinderen.

Volgens provincies en omgevingsdiensten is de minimalisatieplicht moeilijk te handhaven, omdat de wetgeving „vaag” en „complex” is. De Vereniging van Nederlandse Chemische Industrie zegt tegen RTL Nieuws dat het geen verklaring heeft voor de stijging van de uitstoot van gevaarlijke stoffen, maar noemt het wel „zorgelijk”.


Lees ook

Industrie vergroenen is cruciaal in het klimaatbeleid, maar zou het nog wel lukken?

Sophie Hermans (rechts), minister van Klimaat en Groene Groei (VVD) tijdens een debat over de verduurzaming van de industrie.