DPG lijft audio-app Fluister volledig in

Mediabedrijf DPG is volledig eigenaar geworden van het audioplatform Fluister. Dat heeft het platform voor podcasts, e-books en luisterboeken donderdag per mail gemeld aan haar abonnees. Twee jaar geleden werd Fluister opgericht door enkele grote boekenuitgeverijen, boekhandels en DPG.

Het van oorsprong Vlaamse DPG is in Nederland het grootste mediabedrijf, met onder meer het AD, de Volkskrant, Trouw, NU.nl, tal van regionale kranten, radiostations (Qmusic en Joe), tijdschriften (waaronder Libelle, Margriet en de Donald Duck) en met Fluister ook een eigen audioplatform. Eind vorig jaar deed DPG bovendien een bod van 1,1 miljard euro op RTL Nederland, waarmee het bedrijf ook televisie en streaming aan zijn portefeuille toevoegt, als althans de Autoriteit Consument en Markt toestemming voor de overname geeft.

Met de toenemende belangstelling voor podcasts is het voor uitgevers belangrijk om een eigen platform met een app te hebben, waarop de podcasts beluisterd kunnen worden. Als podcasts via ándere apps zoals Spotify of Podimo beluisterd worden, profiteren die ook van eventuele reclame-inkomsten en beschikken die over de data van de luisteraars. Uitgevers houden de contacten met hun klanten liever exclusief, met een eigen luister-app zoals Fluister.

Toegevoegde waarde

„DPG Media gelooft in audio (podcasts/luisterboeken) en ziet de toegevoegde waarde van het hebben van een eigen audioplatform in ons portfolio”, aldus een woordvoerder van DPG. „Daarnaast geeft deze uitbreiding ons meer flexibiliteit om hierin een eigen koers te varen.” Over die koers wil DPG alleen zeggen „dat we vooral zoeken naar mooie combinaties met onze magazines en nieuwstitels”. Over het aantal abonnees van Fluister en de overnameprijs doet DPG geen uitspraken.

Paulien Loerts, directeur van Singel Uitgeverijen (onder andere Querido en De Arbeiderspers) zegt dat extra investeringen nodig zijn om het platform optimaal te laten draaien. Voor de uitgevers (naast Singel ook VBK en WPG) en boekhandels (Libris) waren die kosten te hoog. „Er moest te veel geld bij”, zegt Loerts.

Wel blijven deze bedrijven in elk geval de komende vijf jaar als strategisch partner aan Fluister verbonden – bijvoorbeeld om boeken op het platform voor te stellen. Het platform heeft lang gekampt met opstartproblemen, omdat de software-ontwikkelaars uit Oekraïne door de grootscheepse Russische inval in 2022 niet op tijd konden leveren.


Lees ook

De podcastmarkt is in beweging. Wie wordt dominant?

De podcastmarkt  is in beweging.  Wie wordt dominant?