Coalitiepartijen bereiken akkoord over asiel. ‘Wij kunnen ermee leven’

De vier coalitiepartijen PVV, VVD, BBB en NSC hebben in de nacht van donderdag op vrijdag overeenstemming bereikt over de aanscherping van de asielplannen. Dat meldt PVV-leider Geert Wilders op X. „We zijn eruit”, schrijft hij.

De wijzigingen waren voorgesteld door de PVV en NSC, die het niet eens werden over de manier waarop nieuwe asielmaatregelen zouden worden ingevoerd. Deze voorstellen moesten nog door de twee andere coalitiepartijen, de VVD en de BBB, worden goedgekeurd. Of de twee partijen nog iets hebben veranderd aan het voorakkoord dat PVV en NSC hadden gesloten, wil geen van de onderhandelaars zeggen.

Vrijdag wordt de ‘asieldeal’, waar de vier partijen het over eens zijn, besproken in de ministerraad. Daarna zal het kabinet de plannen bekendmaken en er vragen over beantwoorden.

Geen noodwet

Woensdag werd al bekend dat de invoering van het door de PVV zo gewilde staatsnoodrecht, om op die manier een ‘asielcrisis’ te kunnen uitroepen, er niet komt. Er komt nu een gewone wet, die eerst door het parlement goedgekeurd moet worden. Daarnaast zijn de asielplannen die in het regeerakkoord stonden aangescherpt.

Zo worden onder meer asielvergunningen teruggebracht tot drie jaar, kunnen veroordeelde vluchtelingen makkelijker hun verblijfsstatus verliezen en kunnen meerderjarige kinderen niet meer nareizen. Ook grote delen van Syrië zullen weer veilig verklaard worden, zodat asielzoekers en vluchtelingen teruggestuurd kunnen worden.


Lees ook

Syrië is nog steeds gevaarlijk, maar niet voor iedereen

De VN deelt voedsel uit in het noordwesten van Syrië, aan burgers die voor het geweld in Libanon op de vlucht zijn geslagen.

Urenlang overleg

Het overleg tussen de vier coalitiepartijen, dat onder leiding van premier Dick Schoof werd gehouden, duurde urenlang en begon woensdag om 16.00 uur. „We zijn eruit en blij toe”, zei de tijdelijke voorvrouw van NSC Nicolien van Vroonhoven na afloop tegen de pers. „Wat mij betreft had het ook wel sneller gekund.”

Ook VVD-leider Dilan Yeşilgöz en Caroline van der Plas van de BBB lieten na afloop weten tevreden te zijn over het overleg. „Het was een hele goede avond vanavond. Wij kunnen ermee leven”, aldus Van der Plas.


Lees ook

En zo moest Wilders toch inbinden: asielnoodwet is van de baan

Dilan Yesilgoz (VVD) arriveert bij het Catshuis voor overleg met premier Dick Schoof en de coalitiepartijen over de asielmaatregelen.