
Mail de redactie
Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?
U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.
De uitvaart van paus Franciscus vindt vandaag plaats. Jorge Mario Bergoglio overleed op Tweede Paasdag op 88-jarige leeftijd. Hij krijgt, op zijn verzoek, een sterk versoberde uitvaartmis die om 10.00 uur begint.
De uitvaart vindt plaats op het Sint-Pietersplein in Vaticaanstad. De verwachting is dat zeker 200.000 mensen daarbij aanwezig zullen zijn. Onder hen zijn ongeveer 170 wereldleiders, zoals de Amerikaanse president Donald Trump, voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen en de Argentijnse president Javier Milei uit het geboorteland van de overleden paus. Premier Dick Schoof en minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp (NSC) zijn namens Nederland aanwezig.
De afgelopen dagen lag het lichaam van de paus opgebaard in de Sint-Pietersbasiliek. Tienduizenden mensen hebben daar afscheid van hem genomen.
Lees ook
Sobere plechtigheid voor paus Franciscus, bijgewoond door wereldleiders
Na de uitvaartmis vandaag zal de kist naar de basiliek van Santa Maria Maggiore in Rome worden overgebracht. Het Vaticaan zegt op de trappen naar de basiliek ruimte te reserveren voor een groep armen en behoeftigen, zodat zij de paus een laatste eerbetoon kunnen brengen. Franciscus is de eerste paus in een eeuw tijd die niet in Vaticaanstad wordt begraven. Hij koos voor deze basiliek omdat hij er als paus graag ging bidden en de aanbidding van Maria belangrijk vond.
In november 2024 heeft Franciscus de rituelen voor een uitvaart versoberd. Zo wordt hij niet, zoals eerdere pausen, begraven in een driedelige kist, maar in één kist. Ook wilde hij geen versieringen op zijn graf, dat daarom alleen de inscriptie ‘Franciscus’ krijgt. Het graf is vanaf zondagochtend te bezoeken voor publiek.
Lees ook
Paus Franciscus gaf zelf duidelijke aanwijzingen voor zijn uitvaart. En wat gebeurt er daarna?
Koningsdag wordt deze zaterdag gevierd, een dag eerder dan gewoonlijk en dan de daadwerkelijke verjaardag van koning Willem-Alexander. Dat is omdat 27 april op een zondag valt. Koninginnedag, de verjaardag van de voormalige koningin Juliana op 30 april, werd destijds ook nooit op een zondag gevierd.
De koninklijke familie zal vandaag in het Gelderse Doetinchem zijn. De festiviteiten beginnen een uur later dan gepland, om 12.00 uur, vanwege de uitvaart van paus Franciscus. „We hebben respect voor de ontstane situatie en zijn blij met de medewerking van iedereen die het mogelijk maakt het programma een uur later te laten beginnen”, zei burgemeester Mark Boumans van Doetinchem tegen ANP.
Namens Nederland is niet een lid van de koninklijke familie bij de uitvaart van de paus. De Rijksvoorlichtingsdienst liet eerder deze week weten dat premier Dick Schoof en minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp naar Vaticaanstad gaan.
Vanwege Koningsdag wordt het naar verwachting erg druk in de binnensteden van bijvoorbeeld Amsterdam, Utrecht en Eindhoven. De gemeente Amsterdam heeft uit voorzorg al eerder deze maand opgeroepen niet naar de stad te komen. Gisterenavond werd in Utrecht opgeroepen niet meer naar de binnenstad te komen voor evenementen van Koningsnacht. De gemeente vond het „te druk” en blokkeerde rond 21.45 uur de toegang naar pleinen.
In dit blog houden we de ontwikkelingen bij rondom Koningsdag vandaag. En in deze reportage lees je alvast hoe Amsterdam zich voorbereid op de verwachte drukte.
Lees ook
In Amsterdam worden nog meer feestvierders verwacht dan in voorgaande jaren – kan de stad Koningsdag aan?
Correctie (26 april 2025 om 08.17 uur): In een eerdere versie van dit artikel stond dat normaal gesproken iemand van de koninklijke familie bij de uitvaart van een paus is. Dat klopt niet en is hierboven aangepast.
Vorige week, op de avond van Goede Vrijdag, kondigde Pieter Omtzigt zijn vertrek uit politiek Den Haag aan. Zijn nummer twee, Nicolien van Vroonhoven, werd meteen naar voren geschoven als nieuwe leider. Maar wat is NSC zonder de geestelijk vader? Een vraag die meteen actueel werd, want een dag nadat Van Vroonhoven de voorzittershamer in ontvangst nam, was er een debat over pensioenen, een belangrijk onderwerp voor NSC.
In dat debat kwam NSC-Tweede Kamerlid Agnes Joseph hard in botsing met haar partijgenoot, vicepremier en minister Eddy van Hijum. De eenheid binnen NSC werd onmiddellijk getest, en iedereen binnen de partij zag dat het een rampzalig debat werd.
In deze Haagse Zaken hoor je van Christiaan Pelgrim en Lamyae Aharouay over die botsing, het pensioendebat en over de toekomst van NSC zonder Pieter Omtzigt.
Heeft u vragen, suggesties of ideeën over onze journalistiek? Mail dan naar onze redactie via [email protected]
Verder lezen en luisteren
Podcast Haagse Zaken – Negentig uur pensioendebat onder een uur samengevat
Podcast Vandaag – De erfenis van Omtzigt: hoe hij politiek persoonlijk maakte
Podcast Vandaag – Komt er na 15 jaar discussie eindelijk duidelijkheid over ons pensioen?
In pensioendebat opent NSC de aanval op Raad van State, toezichthouders en de eigen vicepremier
Al in haar eerste week wordt het leiderschap van Nicolien van Vroonhoven getest