Minister zet streep door alternatief Utrechts plan voor verbreding A27 Amelisweerd

Het kabinet houdt vast aan het tracébesluit voor de verbreding van de A27 bij Amelisweerd. Een alternatief plan van de regio Utrecht, waarmee de kap van honderden bomen kon worden voorkomen, volstaat volgens minister Barry Madlener (Infrastructuur en Waterstaat, PVV) niet om de bereikbaarheid in het gebied op gelijkwaardige wijze te verbeteren.

Het is een tegenvaller voor de gemeente Utrecht en de provincie, waar juist goede hoop was dat hun plan stevig genoeg in elkaar stak om de minister te overtuigen. Niet alleen zou het alternatieve plan natuurvriendelijker zijn en de doorstromingsproblemen net zo goed verhelpen, ook zouden de kosten tot 1 miljard euro lager liggen dan de 2 miljard euro die voor de verbreding begroot is. Het plan leunde onder meer op verlaging van de maximumsnelheid, met meer rijstroken in de bestaande tunnelbak, en intensivering van het openbaar vervoer.

In een dinsdag gepubliceerde Kamerbrief schrijft Madlener dat Rijkswaterstaat het tracébesluit naast het alternatieve plan heeft gelegd, waarbij de eerste beduidend beter scoort. Zo kan met het huidige besluit in de spits meer verkeer over de verbrede A27 gaan. Ook bij de onderdelen reistijd, doorstroming en verkeersveiligheid staan minnetjes achter het Utrechtse alternatief. Daarnaast voorziet de minister dat nadere uitwerking van het alternatief vraagt om een „naar verwachting langdurige nieuwe ruimtelijke procedure”, die „potentieel gevolgen kan hebben voor de woningbouw”. Huidige woningbouwplannen gaan immers uit van het tracébesluit, aldus de minister.

Van 10 naar 14 rijstroken

De plannen voor de verbreding van de A27 bestaan al sinds 2010. De betonnen bak, met nu nog tien rijstroken, moet worden uitgebreid met vier rijstroken. Aan beide zijden van de weg moet daarvoor vijftien meter aan bomen en struikgewas omgehakt worden, onder meer op het historische landgoed Amelisweerd. Al jaren protesteren natuurliefhebbers tegen de uitbreiding van de snelweg, daarbij gesteund door de lokale en provinciale politiek.

Een oplossing leek in de maak met het coalitieakkoord van 2021. De gemeente en provincie Utrecht wisten tijdens de formatie van het kabinet Rutte-IV de partijen ervan te overtuigen dat zij met een beter alternatief konden komen. Een eerste versie voldeed volgens toenmalig minister Mark Harbers niet op het gebied van verkeersveiligheid, waarna vorig jaar een tweede versie werd opgestuurd naar Den Haag. De Utrechtse wethouder Lot van Hooijdonk stelde toen dat „zonder ingewikkelde en risicovolle ingreep bij Amelisweerd de bereikbaarheid kan worden verbeterd”.

De gemeente en provincie Utrecht blijven zich nu in een reactie scharen achter het Alternatief Ring Utrecht, wat volgens de partijen „door haar brede mobiliteitsvisie” beter aansluit „bij de groeiopgave en grootschalige woningbouwplannen van de regio”. Ondertussen staat in november een zitting bij de Raad van State op de planning over het tracébesluit, dat door actiegroepen wordt aangevochten. Een uitspraak in die zaak wordt op z’n vroegst in januari volgend jaar verwacht. Gemeente en provincie hopen dat de Tweede Kamer daarna alsnog kiest voor hun alternatief.


Lees ook

Utrecht presenteert alternatief voor verbreding A27 Amelisweerd: geen sloop natuur, verlaging maximumsnelheid

Voor het verbredingsplan moest aan weerszijden van de snelweg – zeker vijftien meter aan beide kanten – een flinke hap worden genomen uit de natuur.