Certificaathouders Triodos stemmen voor beursgang van bank die nooit naar de beurs zou gaan

De beursgang van Triodos, de duurzame bank die zich er lang op liet voorstaan juist niet onder het ‘juk van de markt’ te zitten, gaat door. De certificaathouders van de bank stemden woensdag voor een notering aan Euronext in Amsterdam. Tijdens een vier uur durende buitengewone aandeelhoudersvergadering in Zeist stemde 96,50 procent van de vertegenwoordigde certificaathouders voor.

De notering moet nu worden doorgevoerd vóór mei, als de volgende reguliere aandeelhoudersvergadering gepland staat. De aandeelhoudersvergadering liet echter zien dat zowel voor de certificaathouders als voor de bank zelf de stap naar een beursnotering groot is. Triodos zal de komende maanden hard aan de slag moeten om die beursnotering tot een succes te maken.

En een succes (lees: een enigszins goede prijs) is zeer welkom. De keuze voor een beursgang vloeit namelijk voort uit de grote financiële domper waar de huidige certificaathouders al vierenhalf jaar mee kampen. Zij konden eerst een aantal jaren hun inleg in de certificaten helemaal niet te gelde maken en de afgelopen anderhalf jaar alleen tegen een veel lagere prijs dan zij eerder gewend waren.

Vastgelopen handelssysteem

Sinds de oprichting van Triodos, 44 jaar geleden, tot 2020 konden certificaathouders hun stukken via de bank verkopen voor een prijs die werd bepaald op basis van de intrinsieke waarde van de bank. In 2020 was de laatste handelsprijs 84 euro. Deze handel liep aan het begin van de coronacrisis vast, omdat te veel mensen tegelijkertijd bij hun inleg wilden. Pas in 2023 lukte het de bank om de handel weer te openen, eens per week via een beperkt handelsplatform. Afgelopen voorjaar concludeerde de bank zelf dat dit platform niet goed functioneerde: er was te weinig vraag, waardoor de prijs van de certificaten was gedaald tot rond de 30 euro.

De hoop van de bank is dat een notering aan Euronext de prijs weer opdrijft. Voor veel institutionele beleggers zou zo’n groene bank als Triodos een interessante optie kunnen zijn. Ook is de hoop dat jonge, in duurzaamheid geïnteresseerde retailbeleggers de weg naar de bank weten te vinden.

De bank zal dan wel de communicatie met de (potentiële) beleggers moeten verbeteren. Verschillende partijen klaagden namelijk over de uitleg van Triodos over de agendapunten tijdens de BAVA. Alexander Rinnooy Kan, de voorzitter van de beschermingsstichting van Triodos SAAT, noemde de uitleg over de stap naar Euronext „uiterst mager”. Bestuursvoorzitter Jeroen Rijpkema gaf in zijn inleiding toe dat de communicatie te summier was en „te technisch”. Zijn mondelinge uitleg over de agendapunten was volgens een aantal aanwezigen overigens wél voldoende.

Maar het ging het ook al mis rond een voorstel op de agenda van de BAVA om de bezoldiging van de commissarissen te verhogen. Na protest van onder meer de SAAT werd dat voorstel binnen enkele weken weer geschrapt.

Onder meer SAAT en Stichting Certificaathouders Triodos Bank (SCTB), waarbij de grootste groep certificaathouders is aangesloten, riepen tijdens de vergadering de bank dan ook op flinke moeite te steken in de gemeenschapsgevoel onder aandeelhouders. Voorzitter Fons van der Velden: „Nu heeft Triodos een grote schare aan investeerders die op ethisch bankieren zijn georiënteerd. Op Euronext zal het veel diffuser worden wie in Triodos belegt.”

Antibeurs

Voor veel certificaathouders zal het sowieso erg wennen zijn als de gong voor Triodos slaat op Euronext, zei Van der Velden. Velen van hen zijn volgens hem juist mensen die zich altijd verzet hebben tegen de beurs. Zij kozen juist voor Triodos, omdat die lang in de prospectus van de certificaten schreef dat een beursgang nooit een optie zou zijn.

De stichting denkt dat het een drempel is voor die groep: het openen van een beleggingsrekening bij een reguliere bank of broker om hun certificaten op Euronext te kunnen verkopen – of om bij te kopen. Triodos zelf biedt die dienst namelijk niet. Namens de SCTB riep Van der Velden Triodos op om een stevige helpdesk op te zetten en om zelfs te onderzoeken of verkoop van aandelen niet toch zonder beleggingsrekening kan.

Veel certificaathouders kozen juist voor Triodos, omdat de bank lang schreef dat een beursgang nooit een optie zou zijn

Triodos zelf lijkt de mentale omslag naar de beursnotering al wel te hebben gemaakt. Bestuursvoorzitter Rijpkema stelde in zijn openingswoord dat de openbare beursnotering vooral een kans biedt voor Triodos om nog meer „positieve systeemverandering” te bewerkstelligen: de verduurzaming van de financiële wereld.

Rijpkema benadrukte ook dat de certificaathouders zich in ieder geval geen zorgen hoeven te maken dat Triodos nu opeens een andere bank wordt. De SAAT heeft een beschermende rol: de stichting kan het volledige stemrecht naar zich toetrekken bij bijvoorbeeld een vijandige overname of een voorstel om het karakter van de duurzame bank te veranderen.

Het zal echter niet alleen aan communicatie en gewenning liggen of de notering van Triodos een succes wordt volgend jaar. Er drijft namelijk ook nog een donkere wolk boven de bank: de potentiële financiële impact van verschillende rechtszaken die certificaathouders hebben aangespannen tegen de bank. Die eisen via de rechter in onder meer Spanje, België en Nederland hun oorspronkelijke inleg terug. Dat zou ten koste gaan van het kapitaal van de bank, waarschuwde Rijpkema al meermaals. Volgens het bestuur van de bank zullen die rechtszaken waarschijnlijk nog jaren voortslepen – daar helpt geen extra uitleg over hoe een beursrekening te openen tegen.


Lees ook

Toch geen hogere beloning voor commissarissen Triodos

Hoofdkantoor van Triodos.